Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam prośbę do osób znających się na cisach. Trafiłam w necie na atrakcyjną cenowo ofertę cisa pośredniego Hicksii. Problem w tym, że na fotografiach (można je powiększyć) wygląda to jak długi "badyl" z minimalnymi pędami bocznymi. Czy to jest normalne, że sadzonki w tym wieku tak wyglądają, czy mam sobie dać z tym spokój?

Podaję link do strony:

http://www.florashop.pl/product-pol-160-Cis-posredni-Hicksii-Taxus-x-media.html

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktos moze wie jak sie nazywa krzew co kwitnie mi juz od miesiaca fioletowtymi listkami, ktore powoli zmieniaja sie na zielobne listki??? Krzaczek maly, przymiesiony z lasu.

Bylam w tym tygodniu w lesie tez i jest tego sporo.

Ludziska - pomozcie, bo mnie to strasznie meczy

ludziska kochane :D powiedzcie ,bo ja jeśli chodzi o cięcie to wymiękam .Przycięłam parę dni temu swoją 2-letnią czereśnię Rivan( podkładka antypka) ,która zrobiła koronę zbyt wysoko .Ponieważ nie chcę mieć w przyszłości ogromnego drzewa, chciałam żeby była nisko rozgałęziona, więc ją ciach 40cm nad ziemią nad widocznymi pąkami .Teraz dręczy mnie sumienie czy dobrze zrobiłam .?Rany zabezbieczyłam funabenem .Średnica ciętego pniaczka coś ponad 2cm. :roll:

Proszę o podpowiedz jaki nawóz stosować dla jodły kalifornijskiej

Wszystko mi się w głowie pomieszało.Czytam że jodła kalifornijska należy do grupy sosnowatych. Sosna dobrze rośnie na glebie o odczynie kwaśnym.Czytam że jodła kalifornijska dobrze rośnie na glebie o odczynie zasadowym. Może nie wiem o co chodzi z tą glebą jeżeli chodzi o odczyny. Jeżeli Mirku byłbyś łaskawy pokrótce wytłumacz mi o co tu chodzi. A tak na końcu to czym mam dokarmiać moje jodły kalifornijskie.

Zanim zadam pytanie do Ciebie to trochę czytam w internecie ale chyba czytanie a rozumienie to dwie różne rzeczy :roll:

Fakt, że jodła należy do rodziny sosnowatych (podobnie jak sosna, świerk, modrzew, choina, daglezja i cedr) nie swiadczy o jednakowych wymaganiach wszystkich gatunków należacycvh do tej rodziny. Często zależy to od odmiany rosliny. Akurat jodła kaliforniska nie ma jakichś szczególnych wymqań co do kwasowości, dobrze rośnie w glebie odczynie obojetnym.

Odnośnie nawożenia to po prostu radzę Ci niczym nie nawozić tych Twoich jodeł. Zauważ, że tak Ci radzę nie znając nawet rodzju i żyzności gleby na której je posadziłeś :) .

Przepraszam, że odpowiadam na pytanie zadane Mirkowi, który najwyżej mnie poprawi, gdy się pojawi :) .

..

Pinus

Ciebie jak i Mirka cenię na równi, ale że to strona chociażby z nazwy Mirkowa to nie chciałem uchybić jego godności. Dziękuję za podpowiedz, cieszę się co do nawożenia a bardziej z jego braku. Mam tych jodeł koło 60ciu szt, tak że koszt ich nawożenia byłby spory a tak mam z głowy. :lol:

bardzo proszę o radę co posadzić na skarpie - mamy domek na szczycie tejże i dobrze by było zabezpieczyć ziemię przed np. osuwaniem w przyszłości, tylko pojęcia nie mam jak się do ego zabrać i co na takiej ziemi może (powinno) rosnąć a co niekoniecznie. Z góry dziękuje za podpowiedź

dzien dobry po_swiatecznie

Mirku czy mozesz doradzic co posadzic pod debem? Tuje nie daja rady - usychaja na patyk - jakby korzeni nie mialy, nic pod nim nie wytrzymuje - dab jest ogromny - 100 letni;) i rosnie blisko domu, obok ogrodzenia ulicy - wiec i swiatla nieduzo. Zastanawialam sie nad wkopanymi donicami - bo i tak cala wode z ziemi wypija (?) a moze jest inny sposob na to miejsce?

bardzo proszę o radę co posadzić na skarpie - mamy domek na szczycie tejże i dobrze by było zabezpieczyć ziemię przed np. osuwaniem w przyszłości, tylko pojęcia nie mam jak się do ego zabrać i co na takiej ziemi może (powinno) rosnąć a co niekoniecznie. Z góry dziękuje za podpowiedź

Bez danych, jaka gleba nic Ci nie doradzę. Napisano "takiej". A jakiej? :wink:

dzien dobry po_swiatecznie

Mirku czy mozesz doradzic co posadzic pod debem? Tuje nie daja rady - usychaja na patyk - jakby korzeni nie mialy, nic pod nim nie wytrzymuje - dab jest ogromny - 100 letni;) i rosnie blisko domu, obok ogrodzenia ulicy - wiec i swiatla nieduzo. Zastanawialam sie nad wkopanymi donicami - bo i tak cala wode z ziemi wypija (?) a moze jest inny sposob na to miejsce?

Tam nic nie będzie rosło poza cieniolubnymi bylinami w donicach, oczywiście regularnie podlewanymi.

Bez danych, jaka gleba nic Ci nie doradzę. Napisano "takiej". A jakiej? :wink:

"takiej" = pochyłej :wink:

serio - mamy ok 1000m2 terenu o nachyleniu "na oko" 35-45 stopni (nierówno, ale konsekwentnie w dół), gleba bardzo gliniasta :( dom stoi na górze, na najbardziej równym kawałku; wiem, że trzeba tam będzie nawieźć sporo ziemi, więc górna warstwa będzie "nadająca sie" dla roślin, pod spodem twardo (fundamenty były "kopane" przy pomocy kilofu i siekiery :cry: )

i pytanie - jakie rośliny tam posadzić, żeby 1) nadawały się na pochyły teren, "związały" go korzeniami 2) przeżyły w takiej glebie...........?

Pytałem o glebę, bo inne zagrożenie przy piaseczku (wywiewanie, osypywanie i ograniczona ilość roślin tolerujących takie warunki), a w przypadku gliny problemem jest wymywanie przy silnych opadach przez wodę, która zwyczajnie nie zdąży wsiąkać w glebę.

Może warto (planujesz nawieźć ziemi) zrobić poziome tarasy, podparte murkami oporowymi z kamienia. Tarasy powinny być nawet ciutek pochylone do spadku. Po nawiezieniu trochę lepszej ziemi na wierzch i gliniastym podłożu to sadzić można co dusza zapragnie i co Ci się podoba.

Warto by jeszcze sprawdzić pH gleby. To też rzutuje na dobór roślin.

Fajne miejsce do założenia ciekawego ogrodu.

A można i prosto- z całkiem ciekawym efektem. Patrz ostatni Murator- skarpa obsadzona w cały świat płożącą irgą (ale również podparta murkiem i ustabilizowana.

Mirku, czy żywopłot grabowy formowany na glebie IVa klasy, stosunkowo wilgotnej ( w chwili obecnej- zakrzaczenie- rosną tam mchy) i chyba dość żyznej (aktualny skład gatunkowy- bzy, klony, lilaki, pokrzywy), w miejscu przez większość dnia zacienionym będzie dobrze tj. szybko rósł? Nawozić mogę tak często jak trzeba, z podlewaniem będzie trudno bo na działce nie ma wody a posadzić zamierzam ze 35mb. Ile lat będzie mniej więcej potrzebował na osiągnięcie ok. 1.7m?

A jeśli nie grab to jaka roślina będzie nadawała się na żywopłot na takiej glebie?

Chciałabym żeby był dość gęsty by tworzył choć częściową przesłonę nawet zimą (na grabie podobno zostaje część uschniętych liści aż do wiosny, prawda?) oraz był zielony latem bo będzie stanowił tlo dla innych roślin.

Z góry dziękuję za odpowiedz

Beata