Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mirek_Lewandowski napisał:

Trzeba robala rozpoznać. Stonoga? A poważnie- czy po wybiciu z doniczki korzenie zdrowe, to zn. brązowe, jędrne, a końce białe?

dzięki za szybką odpowiedź :D Tak to STONOGI, bardzo duuużo: małych i większych - a fuj :-? Korzenie brązowe - ciemne, brak końcówek białych, mam wrażenie jakby przygniły (?). Powinnam ją juz dawno posadzić, ale budowa ( :oops: )... Sprawdziłam i inne doniczki, wszędzie stonogi, ale korzenie z białym nalotem są, a na sośnie ościstej to nawet biała pajęczynka wokół donicy :-? . Na korzeniach to się mało znam :oops:

To się zwalcza, tzn. stonogi? :roll: Proszę bardzo o pomoc :roll: :D

Obcina. Wszystko Zostają tylko tegoroczne, młode pędy. No chyba że odmiana powtarzająca owocowanie.

Polana, Polka czy jakoś tak się ona chyba nazywa :oops: , powtarza czy nie powtarza owocowania :-? , ni cholery nie wiem :oops:

A tak łatwo się dowiedzieć:

--------------------------------------------------------------------------------

Malina Polana wyselekcjonowana spośród 42 siostrzanych siewek pary 'Heritage' i 'Zeva Herbsternte'. Jest jedną z nielicznych odmian łączących wczesność dojrzewania z ich wysoką jakością oraz z niemal doskonałym pokrojem rośliny dla wolnostojącej formy prowadzenia maliny. Jest też przydatna do uprawy pojemnikowej. W produkcji towarowej jest cenną odmianą zaopatrzenia rynku lokalnego w świeże owoce.Polana owocując na pędach jednorocznych, stwarza możliwość zastosowania uproszczonej technologii produkcji bez stosowania podpór i z koszeniem pędów po zbiorze owoców, pozostawiając na zimę jedynie system korzeniowy. Dojrzewanie owoców rozpoczyna się w drugiej dekadzie sierpnia i trwa do początku listopada lub do przymrozków. Odmiana plenna. Wzrost średnio-silny. Mało wrażliwa na zamieranie pędów i średnio na gnicie owoców. Przy poźnoletnim i jesiennym owocowaniu, unika się porażenia przez kistnika i kwieciaka.

--------------------------------------------------------------------------------

Prosze o wskazówki jak wyprowadzić w drzewo wierzbę która rozrasta się w krzak? Czy to w ogóle jest możliwe? Wierzba (zapomniałam jak się nazywa ale jej gałązki są takie pofalowane a po ususzeniu mogą być wykorzystane na ozdobę) jest młodziutka posadzona tej wiosny początkowo uschła ale po solidnym podlewaniu wypusciła gałązki. Od początku rosła jako krzak rozrastając się na boki.

Witam ponownie,

Postanowiłam podejść profesjonalnie do swojego ogrodu i zbadałam pH gleby (spiaszczona glina). Wyszło mi ok. 8, może nawet trochę więcej. Moje pytania są następujące:

1. Czy robić coś z tą ziemią generalnie - czy są łatwe sposoby na zakwaszanie i czy ma to sens (ogród ozdobny trawa + rabaty)

2. Czy można posadzić rośliny lubiące kwaśną glebę, np. borówkę amerykańską albo rododendron? Jak je pielęgnować?

Z góry bardzo dziękuję za wskazówki i pozdrawiam :D

Witam!

http://www.maciejon.republika.pl/images/08-07-22---001.jpg

http://www.maciejon.republika.pl/images/08-07-22---002.jpg

http://www.maciejon.republika.pl/images/08-07-22---003.jpg

Na klonie Scanlon w czerwcu tego roku pojawiło się pęknięcie (dolne). W lipcu następne (górne). Peknięcia sa na południowej stronie pnia. Tego roku klon ma liście duzo drobniejsze, niż poprzednio.

Jak jest tego przyczyna?

Co z tym można zrobić?

Czy to drzewo ma szansę na przezycie?

Na klonach i jesionach rejestruje się zgorzel pędów (phomopsis). Objawy przypominają przemarznięcia mrozowe: brązowe plamy na korze. Plamy rozrastają się klinowo wzdłuż pędu powodując zamieranie rośliny powyżej zakażenia. Kora w miejscu zakażenia pęka, daje się łatwo oddzielić od drewna i zdrowej kory. Pod zmienioną chorobowo korą daje się czasem dostrzec watowatą grzybnię. Po stwierdzeniu objawów należy natychmiast przeprowadzić cięcie sanitarne usuwając porażone i uschnięte pędy. Na pędach wieloletnich, częściowo żywych, można próbować ratować większą część rośliny usuwając ostrożnie chorą korę i natychmiast opryskując Topsinem M 70 WP lub Sportakiem Alpha 380 EC. Należy jednak pamiętać przy tym o najwyższej ostrożności, aby nie dopuścić do rozprzestrzeniania się grzyba na inne rośliny.

źródło: http://www.klony.info/uprawa/