Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

oj,,,... niedobrze jak byłby jakiś "kundel".... bo one wlasnie takie dzwnie..

bardziej rozkrzaczone maja 2- 3 boczne pędy, tylko 1sztuka ma wyraźny 1głowny ,

mam ich razem 4szt. wiek...trudno określić dokładnie...., moze 3 moze 4rok........., wysokosc okolo 40 - 45cm

kupowane w L.P.

no tak, ale hortensja drzewiasta to chyba nie jakiś mocny egzotyk, co? tym bardziej że dwie posadzone wiosną pieknie kwitna i są OK...

ah, nie wiem...

Mundzia ja tak ogólnie na temat niepowodzeń :D

Teska, urżnij tego liścia, wywal i nie cuduj :D I tak za ładnie masz :wink:

Olena, a wszystkie... serba nie rusza ochojnik.

Mirek

:lol: :lol: :lol: nie do końca...musiałabym obciachać wieszosć liści

Olena, a wszystkie... serba nie rusza ochojnik.

Dzięki Mirku :) Serby zawsze mi się wydawały "za smukłe" na żywopłot. Wybiorę pewnie najbardziej ekonomiczny dla mnie gatunek - mam tego płota na 40 metrów ;)

Posadziłam wiosną jodłę kalifornijską ( hodowana w doniczce) miała już spore wiosenne przyrosty. Gleba jest gliniasta ale wykopałam wiekszy dół i dałam wokół korzeni sporo ziemi do iglaków. I jak do tej pory było wszystko OK.

Od około miesiąca jodła "złapała" zółtawy kolor ( wczesniej była zielona z niebieskawym połyskiem) . Igły nie sa suche, nie ma na i pod igłami żadnych szkodników więc zastanawiam sie dlaczego zmienia barwę na żółtawą?

Może za mokro miała - tak strasznie padało w lipcu. Ale woda pod choinką nie stała.

Jaka może byc tego przyczyna?

no tak, ale hortensja drzewiasta to chyba nie jakiś mocny egzotyk, co? tym bardziej że dwie posadzone wiosną pieknie kwitna i są OK...

ah, nie wiem...

Oj tak - świetnie rośnie w parkach w Lizbonie.

Mirku reszte roslin z wyjatkiem orzecha purpurowego mam zielona :)

Kiedys jadlam Mc Donalda :oops: :oops: :oops: wlasnie pod takim klonem Drumonndi i niesamowicie mi sie podobal a jesienia uwielbiam obserwowac klony z czerwonymi lisciami :lol:

Czy nie wiesz moze czy szybko one rosna po 10 latach czy moge spodziewac sie duzych drzew :lol:

Mam problem z daglezją - uroczo rośnie jest zielona , ale ......"wyciągnęło ją" - ma ponad metrowe przyrosty ale rzadkie - wyglada dziwacznie .

Czegoś jej brakuje? a może ma czegoś za dużo ? jakichś minerałów ? Co z tym zrobić ? obciąć ? zostawić ? Igły są zielone i nie żółkną - zdjęcie wkleję jutro .

Prosze o pomoc i porade . Pozdrawiam .

Ten typ tak ma :D W dobrych warunkach potrafi dać przyrost ponad metr. Jest to jeden z najszybciej rosnących iglaków. Zostaw to w spokoju- w przyszłym roku wylezą boczne pędy na tym badylu :D

to teraz ja :roll:

na działce mamy dwie piękne stare lipy.

Od kilku tyg. zaczęło sie dziać coś dziwnego z jedną. Gubi liście tak, jak gdyby była to już jesień. Zadnych oznak choroby, tylko te liście.

Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to to, że uderzył w nią piorun, bo mieliśmy gwałtowne burze pod koniec czerwca.

Ale jeśli tak, to już po lipie :cry: :cry:

Może jakieś sugestie?