Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Owoc jakiś taki berberysowaty... a fotki krzaczora sie nie da wrzucić? :wink:

wrzucam fotkę, chociaż nie wiem, czy coś ona więcej powie, krzaczor, októry chodzi - na pierwszym planie

też zastanawiałam się nad berberysem, ale "czubek" owocu jest zaostrzony i kształt taki jakiś bardziej wałeczkowaty, niż u berberysu, poza tym na krzaczorku było łącznie może z 6 owoców - czyli bardzo mało...

żałuję, że nie przegryzłam owokcka i nie sprawdziłam, czy kwaśny ;)

z góry dzięki za pomoc

http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img1109/s73002572394.jpg

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na etykiecie napisali- nie stosować przy chłodnej i deszczowej pogodzie :D

Mnie uczyli, że zarówno Miedzian, jak i Syllit wiosną przy temp. >6 st.

Chyba nic się nie zmieniło :wink:

A do tego krzaczora Elfir by się przydała, jakoś nie mogę zaskoczyc, gęstwina niemożebna :D

Mnie uczyli, że zarówno Miedzian, jak i Syllit wiosną przy temp. >6 st.

Chyba nic się nie zmieniło :wink:

Hmm, "Maja w ogrodzie" kiedyś mówiła, że wiosną lepszy jest Syllit, bo można go stosować, gdy jest cieplej niż 5 st.C, natomiast Miedzian DO 5 st.C, bo inaczej sparzy roślinę.

Wiosną pryskałam Syllitem. Teraz też mogę tym samym środkiem?

żałuję, że nie przegryzłam owokcka i nie sprawdziłam, czy kwaśny ;)

http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img1109/s73002572394.jpg

Dobrze, że się powstrzymałaś - roślina trująca.

Lycium barbatum - kolcowój pospolity.

Róże tak ogólnie tnie sie wiosną, ale jeśli dużo bałaganu można przyciąć jesienią "z nadmiarem". Bo- końce pedów ciętych mogą przemarznąć i zaschnąć i wiosną tniemy tak, jak należy.
Mirku ok. 5 lat temu posadziłam na swojej gliniasto-wapiennej działce daglezje, była to sadzonka jakieś 80-90cm, w pierwszym roku przymarzła, teraz ma ok. 150 cm. Jakiej wysokości i szerokości drzewka mogę się spodziewać za 10 lat, pytam, bo daglezja dość marnie wygląda, jest wąska i chciałam coś koło niej posadzić (jarzębinę, perukowca, berberysy itp.), a nie wiem czego się po niej spodziewać. Wiem, że daglezja w Polsce dorasta do 20-30m, ale to pewnie w b. odległej perspektywie.

Nie tak odległej :D

Młoda faktycznie może przemarznąć (igły) ale dobrze regeneruje. Natomiast jak "zaskoczy", to przyrosty mogą przekraczać metr. I potrafi szeroka być.

Podsadź- ale czymś co ładne, ale i nie żal będzie usunąć, jak daglezja się rozrośnie. Choćby to, co wymieniłaś.

Witam

Zauważyłam na swoich różach latające białe, takie drobne muszk, skoczek różany tak to się chyba nazywa. I zastanawiam się czy warto pryskać. W grudniu już oprysków się nie stosuje ale to cholerstwo ma się dobrze i pewno się jeszcze rozmnaża :o może to 4 pokolenie. Ciekawi mnie czy jest sposób na niszczenie zimujących larw czy innej postaci bo przyznam się nic nie wiem o ich rozmnażaniu.

pozdrawiam

Zimują jaja.

Nie przejmował bym się zanadto, bo i co teraz zrobi?

W przyrodzie się kompletnie pomerdało. Nie dalej, jak tydzień temu znalazłem piękne kolonie mszycy ( !!! koniec XI) w najlepsze żerującej na świerku białym.

Ciężko to zrozumieć. Niemniej ochronę bym odpuścił- w końcu wymarznie, zresztą skuteczność preparatow w niskich temperaturach jest, powiedzmy, umiarkowana.

A wiosną trzeba pilnować i interweniować, jakby co.

..... Nie dalej, jak tydzień temu znalazłem piękne kolonie mszycy ( !!! koniec XI) ....

czyli na moim buku też się im (mszycom) po.....merdało :roll: :wink:

ja mam pytanie o tuje.czy o tej porze roku i przy obecnej pogodzie mogę przesadzić 5-letnią tuje w inne miejsce? czy bedzie nadal normalnie rosła i nie ulegnie zniszczeniu?