Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam , mam dylemat ...zastanawiałam się dlaczego mam tak dużo chwastów i co się okazuje , że firma zrobiła to w/g mnie nieprofesjonalnie , nie posadziła ogrodu do przygotowanej gleby .

Kiedyś był to nieużytek ,przejechali glebogryzarką , lekko zagrabili , zebrali tylko to co zahaczyło o zęby grabi ,nawieźli cienką warstwę dobrej ziemi ,, zagrabili , posadzili , przykryli korą i koniec ..Teraz chwast ( perz wychodzi tonami , nie liczę nowych siewek z drzew) i inne zielsko sobie jest . Raz opieliłam całość ale jak można dobrze wypielić wśród kory? ( głęboko )

pytanie jest takie w innym miejscu chcę zrobić trawnik ( bo przed ogrodzeniem po jednej stronie zrobili a po drugiej zapomnieli 5x11m ) , przejechałam glebogryz ( pożyczyłam ) i wyjmuję ten perz i chwasty ( mam taki trójząb jak dawnej do ziemniaków i na 25 -30 cm pielę ale niektóre korzenie są dużo głębiej i nawet jak się dokopię to nie da rady wyjąć bo mocno siedzi - może ten korzeń czymś potraktować ? czym ? ) i na to nawiozę ziemi itd . A może to czymś jeszcze przed tą ziemią spryskać ? a może nie powinno się wybierać tylko spryskać to zielone co było , bo co teraz pryskać ? ( pół jeszcze nie zrobiłam i dlatego pytam ) ..bo jakby spryskać zielone chwasty to by doszło do korzenia a tak to jak dojdzie ?

Może niepotrzebnie się męczę ? ...jak powinno się zrobić ? ...bo jak jeszcze teraz będzie żle to tylko się zastrzelić :( co zrobić z miejscami gdzie są rosliny ...zdjąć korę i co? , pryskać ostrożnie ( czym ? ) , nie pryskać tylko wypielić porządnie i głęboko ? jak zrobić , żeby było dobrze ?

załamana :cry:, niestety , żeby zrobić ogród trzeba się na tym znać ( wiedzieć jak ) , być na miejscu i pilnować .....

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u mnie bylo tak

spryskalam wszystko randapem

panowie przekopali cala powierzchnie

jescze raz spryskalam randapem - bo zielsko wylazlo

pozniej nawiozlam dobrej ziemi

rozsypalam nawoz hydrokompleks

na to trawka

na trawke cienka warstwa dobrej ziemi

podlewanko

i trawusia jest

pod krzaczory i rosliny

bylo podobnie tylko jak juz karzaczory tuje byly wsadzone

polozylam czarna agrowloknine

na to kora

chwasciki czasem wylaza, ale ich wyrywanie to momencik...

Mirku, podpowiedz, proszę:

1. czym zwalczyć krytoryjka olchowca, który zażera moją wierzbę? czy może lepiej wierzbę wyciąć? Po drugiej stronie ścieżki rośnie druga (też iwa pendula), zupełnie zdrowa (przynajmniej na razie). Czy jej też grozi zguba? Może lepiej pozbyć się obu?

2. mój piękny kuklik cały jest w białym nalocie na liściach, strzepuje się to jak mąka. Fakt, że rozeta liściowa jest bardzo gęsta. Służy mu jakoś nasza ziemia, bo kupiona była jedna sadzonka, ale rozrosła się jak oszalała. Jak pomóc tej roślince i zapobiec przeniesieniu na inne młodziutkie kukliki?

A.

A niczym, wyciąć porażone.

Ano nie wiem.

Witam , mam dylemat ...zastanawiałam się dlaczego mam tak dużo chwastów i co się okazuje , że firma zrobiła to w/g mnie nieprofesjonalnie , nie posadziła ogrodu do przygotowanej gleby .

Kiedyś był to nieużytek ,przejechali glebogryzarką , lekko zagrabili , zebrali tylko to co zahaczyło o zęby grabi ,nawieźli cienką warstwę dobrej ziemi ,, zagrabili , posadzili , przykryli korą i koniec ..Teraz chwast ( perz wychodzi tonami , nie liczę nowych siewek z drzew) i inne zielsko sobie jest . Raz opieliłam całość ale jak można dobrze wypielić wśród kory? ( głęboko )

pytanie jest takie w innym miejscu chcę zrobić trawnik ( bo przed ogrodzeniem po jednej stronie zrobili a po drugiej zapomnieli 5x11m ) , przejechałam glebogryz ( pożyczyłam ) i wyjmuję ten perz i chwasty ( mam taki trójząb jak dawnej do ziemniaków i na 25 -30 cm pielę ale niektóre korzenie są dużo głębiej i nawet jak się dokopię to nie da rady wyjąć bo mocno siedzi - może ten korzeń czymś potraktować ? czym ? ) i na to nawiozę ziemi itd . A może to czymś jeszcze przed tą ziemią spryskać ? a może nie powinno się wybierać tylko spryskać to zielone co było , bo co teraz pryskać ? ( pół jeszcze nie zrobiłam i dlatego pytam ) ..bo jakby spryskać zielone chwasty to by doszło do korzenia a tak to jak dojdzie ?

Może niepotrzebnie się męczę ? ...jak powinno się zrobić ? ...bo jak jeszcze teraz będzie żle to tylko się zastrzelić :( co zrobić z miejscami gdzie są rosliny ...zdjąć korę i co? , pryskać ostrożnie ( czym ? ) , nie pryskać tylko wypielić porządnie i głęboko ? jak zrobić , żeby było dobrze ?

załamana :cry:, niestety , żeby zrobić ogród trzeba się na tym znać ( wiedzieć jak ) , być na miejscu i pilnować .....

Ano, miałaś do czynienia z fachofcami.. od brania kasy.

Glebogryzarka, żeby miękko było i łatwiej wyrównać. To że perz i inne zielsko rozmnożyli tym zabiegiem, to nie ich problem. Teska napisała jak być powinno. Trawnik kosić, perz wyginie, większość chwastów też, resztę najbardziej upierdliwą można Starane. A rabaty- pielić z uporem maniaka, można Roundup (oset, mniszek) punktowo, pędzelkiem maznąć, ostrożnie, żeby czegoś pożytecznego nie upaprać.

Tesko :D i Mirku :D bardzo dziękuję ..wiem jak być powinno tylko ja tam gdzie ma być trawnik ...wypieliłam wszystko 8) i jest goła czysta ziemia ( miejscami z grysikiem bo kiedyś była tu taka droga , czyli ziemia , nawóz , trawka i trochę ziemi do przysypania trawki i już ...a resztę pielić i pielić do nieskończoności :wink: z tym pędzelkiem ..jak się wprawię to na Akademię Sztuk Pięknych zastartuję :lol:

Coś mi szamie wiśnie i czereśnie! Liście robią się jak siateczka (wiem, wyjada miękkie i zostawia nerwy), inne, ledwie nadgryzione schną na potęgę. Na liścich siedzą żuczki - brązowe, błyszczące z czarnymi łebkami. To one? Co im zrobić?

Na wisience jest 5 owocków. Chyba nic z nich nie będzie, bo to na razie pestki ze skórką a juz się czerwienią. Drzewka posadzone jesienią, malutkie i bardzo marnie wyglądają z tymi suchymi listkami. Żuczki na arzie mechanicnie traktuję pstryknięciami. Nie wiedziałam, czy one winne, więc nie rozdeptuję. Nawet ładne są.

To te żuczki winne?

P,Mirku mam pytanie . NA moich tujach kilka tygodni temu pojawiła sie miodownica ( którą pan bardzo trafnie zdiagnozował) . Był oprysk wg zalecenia.NAtomiast w tym momencie nie ma juz tego robaka , został tylko ten grzyb sadzakowy. CZy jest na to jakiś oprysk, gdyz młode odrosty które wyrastajaą tez juz są pokryte tym czarnym grzybem,. Co robić, proszę o poradę.

Panie Mirku, pytanie pewnie banalne dla fachowców ... ja niestety znalazłam bardzo różne info.

Jest po okresie kwitnienia bzu. Ma on parę...może parenaście lat....nie wiem, jak kupowaliśmy dom już tam był. Chciałam go gruntownie odmłodzić, bo uciekł bardzo w górę. Jak ciąć i kiedy...teraz czy na jesień ??

Na wisience jest 5 owocków. Chyba nic z nich nie będzie, bo to na razie pestki ze skórką a juz się czerwienią. Drzewka posadzone jesienią, malutkie i bardzo marnie wyglądają z tymi suchymi listkami. Żuczki na arzie mechanicnie traktuję pstryknięciami. Nie wiedziałam, czy one winne, więc nie rozdeptuję. Nawet ładne są.

To te żuczki winne?

Nie wiem, liście szkieletuje śluzownica. Takie paskudne, troche ślimakowate i obrzydliwe, czarne, obejrzyj.

P,Mirku mam pytanie . NA moich tujach kilka tygodni temu pojawiła sie miodownica ( którą pan bardzo trafnie zdiagnozował) . Był oprysk wg zalecenia.NAtomiast w tym momencie nie ma juz tego robaka , został tylko ten grzyb sadzakowy. CZy jest na to jakiś oprysk, gdyz młode odrosty które wyrastajaą tez juz są pokryte tym czarnym grzybem,. Co robić, proszę o poradę.

Wziąć tzw. szlaucha :D i porządnie opłukać, bo na deszcz to chyba nie ma co liczyć.

Panie Mirku, pytanie pewnie banalne dla fachowców ... ja niestety znalazłam bardzo różne info.

Jest po okresie kwitnienia bzu. Ma on parę...może parenaście lat....nie wiem, jak kupowaliśmy dom już tam był. Chciałam go gruntownie odmłodzić, bo uciekł bardzo w górę. Jak ciąć i kiedy...teraz czy na jesień ??

Ciąć, teraz, do jesieni odbije. Na zimę nie kaleczy się rośliny. Ciąć gruby pęd nad jakąś boczną gałązką, tak, żeby gołe kołki nie zostały.

Nie wiem, liście szkieletuje śluzownica. Takie paskudne, troche ślimakowate i obrzydliwe, czarne, obejrzyj.

Obejrzałam.

Przyglądnęłam się liściom i zauważyłam, że one nie są szkieletowane, choć tak wyglądają te w ostatnim stadium. Nie wiem, czy to w ogóle jakiś szkodnik, czy choroba. Te żuczki mnie zmyliły (wypstrykane wracają na liście).

Na liściu najpierw pojawiają się drobne brązowe kropki (to miejsca, w których liść usycha), potem jest ich coraz więcej, robią się dziurki aż w końcu liść wygląda jak powygryzany i jest oczywiście zupełnie suchy. To na wiśni. Na śliwce podobnie, ale na znacznie mniejszą skalę - trzeba poszukać zaatakowanych liści, podczas gdy wiśnia wygląda rozpaczliwie. Na czereśni też są takie podziurkowane liście, ale też niektóre zasychają w całości - bez dziurek. Robią się ciemnozielone i jakby pergaminowe, a potem schną. Poza żuczkami żadnych podejrzenych osobników nie zauważyłam.