Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mirku! w zeszłym roku wsadziłam klon palmowy, rósł pięknie ,ale w zeszłym miesiącu jego liście zaczęły usychać i zwijać się do środka. Dokładnie go obejrzałam i niczego na tych liściach nie widzialam (np.mszyc) więc może ty wiesz dlaczego marnieje, może to jakiś grzyb?

A może podlewać wystarczy?

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mirku! w zeszłym roku wsadziłam klon palmowy, rósł pięknie ,ale w zeszłym miesiącu jego liście zaczęły usychać i zwijać się do środka. Dokładnie go obejrzałam i niczego na tych liściach nie widzialam (np.mszyc) więc może ty wiesz dlaczego marnieje, może to jakiś grzyb?

A może podlewać wystarczy?

Serio? myślisz, że to od suszy? Qurcze, podlewać ,podlewałam ale tak bez przesady.Bardziej się trzęsłam nad kwiatkami i latałam z konewką. Jeśli masz rację to mi wstyd :oops: dzięki!

znow prosze o pomoc... kupilam ognika szkarlatnego, ok 1mtrowy. byl lekko podsuszony /czesc listeczkow byla zielona,ale sucha, szeleszczaca i przy dotyku 'sypala sie"/. teraz liscie sa ladne, ciemnozielone, ALE - na czesci /coraz wiekszej/ lisci zaczelo sie robic cos dziwnego: od czubka w strone ogonka liscie robia sie rude i bardzo, bardzo suche, przy dotykaniu ruda czesc sie kruszy i opada. nie ma zadnych robali, mszyc, wyciekow, pajeczyn, niczego. podlewany regularnie codziennie wieczorem, rosnie w glebie piaszczystej. te liscie, ktore nie maja koncow rdzawych sa naprawde ladne, zdrowe, elastyczne. na stronie target przejrzalam caly katalog chorob i szkodnikow i jakos nic mi nie pasowalo... co to moze byc?

witam, mam pytanie pilne

podnieslismy poziom terenu o ok1m- tj nasypalismy ziemia. No i efekt to usychajace brzozy czy mozna temu jakos zaradzic. brzozy sa mlodziutkie i troche starsze tj 10letnie. teren to podmokly zagajnik-stad podniesienie terenu. po fakcie jak zobaczylismy ze drzewa schna odkopalismy je w promieniu <1m czy to wystarczy? czy mozna zrobic cos jeszcze? glupio zabrzmi ale moze jakies witaminki itp :oops: . Bardzo nam szkoda tego zagajnika. Wiem ze brzozy sa delikatne i stad te problemy.

Dodatkowo jeszcze mamy pare bardzo mlodziutkich dabkow 1,5 wys. czy one maja szanse na przezycie?

z gory dziekuje za pomoc patrycja

Posadzić młode. Brzoza szybko rośnie. Przysypanie na metr głęboko korzenie nie zaadoptują się do tej zmiany. A korzenie rosną o wiele dalej, niż ten jeden metr. I na końcach mają to najważniejsze. Nasypanie metra ziemi radykalnie zmieniło warunki wodno-powietrzne.

proszę o pomoc. właśnie zauważyłam, że na KLONIE GINNALA liście są nadjedzone. wyglądają teraz jak w klanie palmowym, postrzępione. wszystkie liście od góry do dołu. niestety nie mogę zamieścić zdjecia - te nadżerki są półokrągłe, około 40-60% liścia, zaczynają się z różnych stron liścia. to samo zaczyna sie dziać z rosnącym poniżej pierisem. żadnych szkodników gołym okiem nie widać.

co to jest & co powinnam zrobić?

Upolować szkodnika, żeby wiedzieć, co żre. Może naliściak, może co innego.. przecież mogę tylko zgadywać.

upolować nie łatwo, bo ani widu ani słychu... też mogę zgadywać.

naliściaka nie znam. jak to wygląda?

czym mogę spryskać, gdyby był to naliściak? szkoda strasznie mi tych krzewów. i jeszcze pytanie :oops: - w przyszłym roku liście odrastają, również tam, gdzie teraz są tylko te główne nerwy, prawda?

proszę o odpowiedź.

Cześć. Mam pytanie.

Zrobiłem sadzonki w tym roku z jałowca blue arrow. Mają 2 miesiące. Zaczynają usychać. Czy to normalne zjawisko dopóki sie nie ukorzenią?

Drugi gatunek to prawdopodobnie jałowiec wirginijski i ten nie usycha.

Jestem początkujący. Proszę o rady.

Na zdjęciach te z tyłu to blue arrow.

http://images25.fotosik.pl/239/99920d5d11648063.jpg

http://images27.fotosik.pl/239/25a71c09a4dce0e8.jpg