Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Różę wsadzić. Na pewno jej lepiej będzie, jak w doniczce, no i podlewać by warto..

A sumak- trudno, bo pod ogon się nie zajrzy. Przecież te odrosty to jedna roślina. Ukopoać odrost tam, gdzie rośnie płeć piękna. A swoją drogą ciekawe, co z tym zrobisz, jak rozlezie sie po całej działce, co niewątpliwie nastąpi.

musze w takim razie wykopać póki małe i porozglądać się za takim żeńskim, teraz to wiadomo które które, bo wszędzie kwitną i widać. a co zrobię jak się rozlezie?, roundapem te męskie a nowoposadzone żeńskie nie będe ruszała, żeby nie uszkodzic korzeni, ponoc jak sie nie rusza nic przy sumaku to on siedzi grzecznie, ponoć..... :roll: no ryzykuję troszkę ale tak mi się podobają :oops:

Podobnie jak ty agiis zaryzykowałam posadzenie sumaka mimo ostrzeżeń, ale dla mnie to piękne drzewo.

Ale ja z inną sprawą:

1. Mój tata przywiózł mi tuję, którą znalazł wyrzuconą na śmieciach. Miała mocno ociosane korzenie, nawet te grube (5-7 cm). Posadziliśmy ją, wrzucając do dołu worek torfu, długo zalewaliśmy wodą, a na wierzchu usypałam żwir, żeby trzymał wilgoć. Drzewko jest chyba stare, bo ma ok 3m. wysokości i grube pnie. Podparliśmy je palami, żeby lepiej mu się stało. Pytanie: czy ta tuja ma jakieś szanse na przeżycie? Dwa dni po posadzeniu widziałam, że gałązki się trochę obwiesiły, tak jak by więdły :( . Chciałabym też wiedzieć jak się nazywa to drzewko. Myślę, że nie było formowane, a ma kulisty kształt.

http://lh5.ggpht.com/jolibis/SHRVSGd8WBI/AAAAAAAABR8/yZkYJEsk0wU/s288/PICT0001.JPGhttp://lh4.ggpht.com/jolibis/SHRXqA-_YjI/AAAAAAAABSQ/EIenRjHGogY/s288/PICT0003.JPG

2. Kupiłam roślinki, które chciałam posadzić pod migdałkiem. Wyczytałam później, że lubią wilgoć, a nawet stać w wodzie - houttoynia. Niestety na mojej działce występuje tylko piach w który nawet ciężko wsiąka woda. Czy mogę coś zrobić, żeby tam rosły? Napewno w dołek dałabym dobrej ziemii, ale może jeszcze coś żeby utrzymać wilgoć? Widziałam, że czasami ziemię wokoło pokrywa się jakąś tkaniną, czy czymś podobnym i przysypuje ziemią, tylko, czy to nie zaszkodzi migdałkowi?

Wyciąć, bez żalu. Zresztą nawet zdrowe by należało, celem uformowania korony.

Tuja- może 'Globosa'. Jeśli to było teraz tak traktowane, nie widzę szans.

A w ogródku (moim zdaniem) sadzi się to, co chce rosnąć. Ogród ma być przyjemnością, a nie utrapieniem. Hm.. system automatycznego nawadniania dla jednej roślinki? To tylko taka dygresja.. Toto u mnie rośnie od lat wielu na szczerym piachu i systematycznie się rozłazi. Bez przesady, podlać czasem. Najlepiej jednak rośnie w kamieniach nad oczkiem wodnym.

ja jeszcze z jedną sprawą...

"czy mrówki mogą zrobić gniazdo w korzeniach cyprysa??

Wzdłuż ogrodzenia rosną mi na przemian tuje i cyprysy, od jakiegoś miesiąca jeden cyprys usycha...

nie robi się brązowy, tylko zieleń blednie i gałązki robią sie tak suche, że jak się je dotyka to się rozsypują..

Wszystko było sadzone w jednym czasie, nie mają za sucho, nie maja za dużo nawozu, ziemia jest przykryta agrowłókniną (tą rozkładającą się) i zasypana korą...

Mogły tam wleźć??

Wczoraj zerkłam pod kamienie, zobaczyłam mrówy...

Malutkie, prawie czarne :o

Cyprys usycha tylko na zewnątrz, w środku jeszcze gałązki żyją"...

to pisałam kilka dni temu w wątku o akacjach i mrówkach, teraz cyprys ma się jeszcze gorzej :-?

gałązki zaczęły z dnia na dzień robić się brązowe :cry:

po tamtym poście przycięłam go i usunęłam wszystkie uszkodzone gałązki, ale teraz jego tempo zasychania jest jeszcze większe :cry: :cry: :cry:

mało tego, coś zaczyna brać następnego :o

nie wiem, co zrobić, może to jednak nie mrówki tylko jakiś grzyb??

zdjęcie pokażę, tylko jak Fotosik się naprawi, bo coś się nie chce otworzyć.

Bardzo proszę o pomoc, to mój początek ogrodnictwa i naprawdę nie mam pojęcia co teraz :roll:

Mirku!

czy po obgryzieniu stożów wzrostu u szczepionego świerka srebrnego i jodły koreańskiej te drzewa je odbudują/będął rosły dalej czy może jednak nie?

psiakom już wybaczyłam :cry:

pzd

Trzeba wyprowadzić wierzchołki z najsilniejszego bocznego pędu przy jaimś patyku.

Nasza koreanka wyglądała tak:

2006

http://img81.imageshack.us/img81/8237/koreanka2006tc4.th.jpg

2007

http://img81.imageshack.us/img81/8108/koreanka2007mi8.th.jpg

Teraz:

http://img157.imageshack.us/img157/6854/koreanka2008pg6.th.jpg

więc słuchaj Mirka i bądź dobrej myśli (a co kilka dni myj jej gałęzie roztworem wody z płynem do naczyń) i podlewaj gdy jest susza :)

Mirek

ale to uschnięte to jest na srodku galezi.....to jak to powycinam to mi badyl zostanie :cry:

a co to jest?

Widzę,ze i na końcu. Wytnij to, co można. A co jest- funga :D. Pewno Phomopsis albo innna Ascochyta...jeśli jest przewężenie na granicy między zdrowym i chorym, to to pierwsze. Ascochytoza poraża młode, jednoroczne pędy i powoduje zamieranie wsteczne w stronę podstawy pędu.

a co z tym cyprysem??

naprawdę mi zależy na fachowej opini, bo nie wiem czy mogę zamiast niego wsadzić tam coś innego czy może trzeba coś zrobić z ziemią, bo może to grzyb...

no i pada kolejny, pomiędzy nimi jest tuja, po której żadnej choroby nie widać :o :roll:

a to ten drugi biedaczek..

http://images28.fotosik.pl/245/065520edc1970e96med.jpg