Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam pytanie odnośnie trawy, trawnik robiliśmy na późne lato 2006, we 2007 śladowo pojawiały sie na nim kępki mocno zielonej, szczeciniastej, o szerszych i mocniejszych liściach trway, która w tym roku zaczyna opanowywać nasz trawnik, wypierająć tą posianą :( wygląda to jak gęste, mocne kupki trawy z daleka ale z bliska strasznie. co to może być, jak mogę z tym walczyć czy na przyszłą wisonę powyrywać te kępy i mieć dziury albo nawet goła zimie plackami i dosiewać na nowo?

musze zrobic dobre zdjęcie, na tym pewnie niewiele widać ale może ktos mi pomoże?

http://images26.fotosik.pl/273/0393e1b24ca719d4.jpg

mam pytanie odnośnie trawy, trawnik robiliśmy na późne lato 2006, we 2007 śladowo pojawiały sie na nim kępki mocno zielonej, szczeciniastej, o szerszych i mocniejszych liściach trway, która w tym roku zaczyna opanowywać nasz trawnik, wypierająć tą posianą :( wygląda to jak gęste, mocne kupki trawy z daleka ale z bliska strasznie. co to może być, jak mogę z tym walczyć czy na przyszłą wisonę powyrywać te kępy i mieć dziury albo nawet goła zimie plackami i dosiewać na nowo?

musze zrobic dobre zdjęcie, na tym pewnie niewiele widać ale może ktos mi pomoże?

http://images26.fotosik.pl/273/0393e1b24ca719d4.jpg

U siebie pielę, jak tylko zobacze. Też trawa- więc nie do wytępienia selektywnym herbicydem. Tworzy nasiona przy samej ziemi- pomimo koszenia. Nawet Roundup i założenie trawnika od nowa nie daje gwarancji, że się nie pojawi- w glebie są nasiona. To zresztą jednoroczne. Robótki ręczne lub Roundup pędzelkiem.

• 2 weeks później...

Potrzebuję porady.

Mam wierzbę Hakuro na działce, niestety mój teść ją sadził i rośnie w kępie iglaków :-? , ma już bardzo ciasno. Jest to drzewko kilkuletnie, szczepione na pniu. Chciałabym ją przesadzić w inne miejsce, gdzie będzie miała dużo miejsca i będzie wyeksponowana. Tylko boję się, żeby jej nie zmarnować tym zabiegiem... :roll: :oops: Kiedy najlepiej to zrobić i w jaki sposób?

Najprościej to byłoby wykopać i posadzić w nowym miejscu :wink: .

Z możliwie dużą ilością korzeni i oczywiście jak zlecą liście. No i podlewać, jak to wierzbę.

No i rymnęło mi się :D

A, przed kopaniem przytnij krótko. I tak trzeba to ciąć, to zredukowanie korony pomoże.

dziękuję Mirku, czyli czeka mnie pielenie :( że też się wcześniej nie zapytałam, póki tego było mało :( trudno, od jutra akcja: robimy dziury w trawniku :lol: może jak wyrwę przed zimą to na wiosnę juz sie sama trawa rozkrzewi, bez dosiewania?

Może, jak zadbasz. Trawnik wygląda mi na głodny. Od wiosny nawóz, woda, jeśli sucho i regularne koszenie, nie za nisko.

Najprościej to byłoby wykopać i posadzić w nowym miejscu :wink: .

:lol: :wink:

Z możliwie dużą ilością korzeni i oczywiście jak zlecą liście. No i podlewać, jak to wierzbę.

No i rymnęło mi się :D

A, przed kopaniem przytnij krótko. I tak trzeba to ciąć, to zredukowanie korony pomoże.

Dzięki, tak myślałam, ale obawy mam więc wolę fachowca spytać... :oops:

Można przyciąć bezpośrednio przed przesadzaniem, czy trochę wcześniej?

A z tym podlewaniem, to musi być bardzo sumiennie? Bo to działka rekreacyjna i nie będę mogła codziennie podlewać :-? (na ogół raz w tygodniu ktoś tam jest). Zabezpieczyć później drzewko jakoś na zimę?

ja znów z pytaniem i prośba o pomoc :oops: otóż robimy za kilka tygodni ogrodzenie, z kamienia i chciałam w tym ogrodzeniu zrobic miejsce na drzewko, może dwa drzewka blisko furtki, cos w ten deseń:

http://images49.fotosik.pl/13/3009cff33c1764f6m.jpg

szuakm wciąz jakiegos drzewa, drzew, ale albo sa za małe albo koraona sie za nisko zaczyna, albo urosna za duże :( mógłbyś Mirku pomóc? gleba jest piaszczysta, wieja troche wiatry, ogrodzenie będzie na 120 cm wysokie, z góry dziekuję za jakieś naprowadzenie

A niby skąd mam wiedzieć, co dla Ciebie za małe, a co za duże?

Koronę można wyprowadzić przez cięcie na odpowiedniej wysokości.

A co by nie było posadzone to będzie najpierw małe, później w sam raz, a jeszcze później za duże. :wink:

no właśnie w tym rzecz że ogrodzenie stanie tam za kilka tygodni, potem będę sadzić jak nie będzie jeszcze przymrozków, a jak nie zdążę to dopiero na wiosnę, musi byc więc pień z koroną powyżej linii ogrodzenia więc powyżej 120 cm i musi to być drzewko które nie urośnie więcej niż 3, 4 góra 5 metrów, są chyba jakies docelowe wysokości drzew? a jeśli nie to musi to być coś bardzo wolno rosnacego, żeby te 5 m osiągnęło .... niweim, po 20-30 latach? Może byc iglaste, może być liściaste, nie ma znaczenia, musi jednak przeżyć, a glębe mamy tu piaszczystą, wiatry zachodnie, mała zabudowa bo wiele działek jeszcze niezabudowanych, drzew nie ma, bo to kiedyś było pole :( więc trochę mocno wieje 8) Myślałam na początku o jakimś wiązie, albo judaszowcu chińskim, albo o dużej magnoli wyprowadzonej na drzewo, albo o catalpie, nie wiem nie znam sie tak bardzo, ale każdy mój pomysł po dogłębnym zapoznaniu się z okazem upada, bo nie spełnia warunków, a pomysłów juz brak. Pomożesz?