Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Roślina do życia potrzebuje nie tylko azotu, to tak na marginesie. Jesienią igły modrzewia na ogół żółkną i opadają, to zjawisko dość powszechne. Problem raczej w tym, że on chyba jeszcze rośnie, nie założył pączków szczytowych. Jeśli zima będzie wczesna i upierdliwa...

Magnolia wygląda nieciekawie, i to nie jesień. Należy sprawdzić pH.

A ogrodników paru znam, ale nie polecam, bo później na mnie będzie... :wink:

nie, ale zakupiłam je w maju,3 z nich do wrzesnia stały w donicy, (w tym ta ze zdjecia) a czwarta wsadzona do gruntu była w czerwcu, przy domu, gdzie wczesniej leżał gruz budowlany, nawiezione było na to jakiesz 40 cm zieni minimum, i na poczatku była ładna, a teraz wyglada nieco tylko lepiej niz ta ze zdjecia. Nie zakwaszłam cały sezon nic, nic z nimi nie robiła, a nie mam czym zmierzyc... więc podejrzewam że o jednak pH... hmm..musiałabym chyba kupic ten miernik do pomiaru pH... jutro moze mi sie uda...

zmierze i zobaczymy...

Hej Mirku,

Mieszkam pod lasem, dzisiaj zauważyłam że kora, które są obsypane rośliny zwłaszcza iglaki, które rosną blisko lasu, jest biała pod spodem i po odkryciu się jakby "dymi". :-? Wyraźnie pachnie to grzybem, czy powinnam się pozbyć tej kory?

Czy to jest groźne dla roślin?

Hej Mirku,

Mieszkam pod lasem, dzisiaj zauważyłam że kora, które są obsypane rośliny zwłaszcza iglaki, które rosną blisko lasu, jest biała pod spodem i po odkryciu się jakby "dymi". :-? Wyraźnie pachnie to grzybem, czy powinnam się pozbyć tej kory?

Czy to jest groźne dla roślin?

2 x nie :wink:

... Jesienią igły modrzewia na ogół żółkną i opadają, to zjawisko dość powszechne. ...

Dzięki za odpowiedź - te igły żółte na przyrostach to on ma od samego początku jak go posadziłem :wink:

Ha, gdyby nie to, że znam tylko jedną odmianę modrzewia o żółtych przyrostach ('Lucek' , i ona płacząca bynajmniej nie jest) powiedziałbym, że coś nowego. A tak to śmiem twierdzić, że czegoś tam mu brakuje.

może pytanie banalne..ale i takie sa..

na jaką głębokość należy posadzić teraz cebulki tulipanów???

jaką odległość zachowywać między kolorami aby zachować ich kolor bez zmieszania się.???

dziękuje Mirek!

Podebnę się pod pytanie, bo ja już wiem, że zrobiłam źle:( Posłuchałam babci i posadziłam płytko (tj. cebulki przykryłam tylko około 1 cm warstwą ziemi) a teraz doczytałam, że sie powinno na ok. 10-12cm. Czyli co? Wykopki i sadzenie od nowa?

Bardzio proszę o pomoc: COŚ (to coś przedstawiam na drzewku wiśni) zaatakowało prawie cały mój sad. Z powodu nieobecności nie zaglądałam tam prawie 2 tygodnie (a zostawiłam go w dobrym stanie) a tu nagle prawie wszystkie drzewa (jabłonie, grusze, śliwy, wiśnie i czereśnie) mają prawie dziurkowne liście! - prawie, bo to coś zjada jakby zewnętrzną warstwę zostawiając cieniutką siateczkę, która potem się wykrusza. Jest też mnóstwo liści z wydrążonymi kanalikami - nie wiem czy to wina tego samego ktosia :cry:

Uchwyciłam na zdjęciu jeden z większych okazów, wygląda jak obły, taki w typie ślimaka przecinek: z chudszą jedną końcówką i grubszą drugą.

Bardzo proszę o poradę: co to jest i jak z tym walczyć????

http://images24.fotosik.pl/280/b72c93ba526d4319m.jpg