Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wczytuje się w treści i problemy poruszane sam od 4lat interesuję się ogrodnictwem i czasem wykonam komuś jaką usługę. Głownie wykonuje cięcia artystyczne(rośliny zimozielone- figury geometryczne jakie tylko sie wymarzą), cięcia drzew, zakładanie trawników, tarasy, ścieżki podjazdy. Mirku twoja wiedza jest na wysokim poziomie. Więc skorzystam z z możliwości i zadam kilka pytań na tema który jest mi odległy (projektowanie).

Mam mały ogród około 120metrów dwa wyjścia na dwa tarasy. Problem jest tego typu że pod jednym z tarasów i połowa trawnika jest garaż podziemny, warstwa ziemi w tym miejscu wynosi około 20cm trawnik sobie doskonale radzi nie wiem jak sobie poradzą inne rośliny.

Planuję utworzyć rabatę z traw ozdobnych połączonych z inną roślinnością komponująca się z trawą również chciałbym żeby coś tam pachniało. Tłem dla tej rabaty jest biała cegła bloku taras jest z boku (szare płytki) wyjście na taraś pomarańczowe żaluzje i futryny. NA rabacie posadzone są dwie młode budleje czyli należało by je wkomponować. Z tarasu mam widok na trzy młode brzozy Doorenbos.W tarasie wyjęte są dwie płyty i rosną tam lawendy około 5 szt.

Które rośliny poradzą sobie w płytkiej glebie, a w szczególności trawy chodzi mi o ich system korzeniowy no i warunki jest to strona słoneczna, gleba dobra.

POZDRAWIAM

Jerżeli tam tak cieniutko gleby, to albo automatyczne nawadnianie- i wtedy sadzić co dusza zapragnie- oczywiście z rozsądnej wielkości systemem korzeniowym i nie jakieś kolumnowe, wysokie, bo wichura obali.

Jeśli z jakiś tam powodów nawadnianie wykluczone, to mimo to masz olbrzymią gamę, poza wieloma kserofitycznymi trawami bylin- macierzanki, rojniki, rozchodniki i całą gamę bylin skalnych. One wprost wymagają dobrze zdrenowanej gleby i pełnego słońca. Z wyższych- lawenda, ubiorek, do tego szarotka,skalnice, gożdziki, starzec, kocanki... No, totalny misz-masz mi wyszedł :D

Twój kłopot, coby to zorganizować tak, aby cały rok dobrze się prezentowało.

Z trawami uważaj- wiele jest nie do zapanowania bez sztucznych przegród, ograniczających ich wzrost i szybciutko potrafią zarosnąć całość.

Dla wydobycia aspektu wiosennego można dorzucić cebulowe- krokusy, szafirki czy tulipany botaniczne. Wiosną pada, a w lato- przecież to i tak okres spoczynku tych roślin.

I jeszcze jedno- przy doborze roślin skalnych trzeba uważać na ich wymagania odnośnie pH. Wiele wymaga gleb wapiennych i wysokiego pH, a niektóre rosną na granitach.

Jerżeli tam tak cieniutko gleby, to albo automatyczne nawadnianie- i wtedy sadzić co dusza zapragnie- oczywiście z rozsądnej wielkości systemem korzeniowym i nie jakieś kolumnowe, wysokie, bo wichura obali.

Jeśli z jakiś tam powodów nawadnianie wykluczone, to mimo to masz olbrzymią gamę, poza wieloma kserofitycznymi trawami bylin- macierzanki, rojniki, rozchodniki i całą gamę bylin skalnych. One wprost wymagają dobrze zdrenowanej gleby i pełnego słońca. Z wyższych- lawenda, ubiorek, do tego szarotka,skalnice, gożdziki, starzec, kocanki... No, totalny misz-masz mi wyszedł :D

Twój kłopot, coby to zorganizować tak, aby cały rok dobrze się prezentowało.

Z trawami uważaj- wiele jest nie do zapanowania bez sztucznych przegród, ograniczających ich wzrost i szybciutko potrafią zarosnąć całość.

Dla wydobycia aspektu wiosennego można dorzucić cebulowe- krokusy, szafirki czy tulipany botaniczne. Wiosną pada, a w lato- przecież to i tak okres spoczynku tych roślin.

I jeszcze jedno- przy doborze roślin skalnych trzeba uważać na ich wymagania odnośnie pH. Wiele wymaga gleb wapiennych i wysokiego pH, a niektóre rosną na granitach.

Dzięki za wskazówki - znam niektóre trawy i uświadamiam sobie jak są ekspansywne, niestety na kwiatach się nie znam więc przestudiuje podane przez Ciebie rośliny, inwentaryzacja już za mną teraz jak to mówią projektanci ogrodów najciekawsza część "roślinki".

POZDRAWIAM DZIĘKI

Mirku, mam jeszcze jedno pytanie... czy oprysk czyms na chwasty dwuliścienne, teraz, o tej potrze roku, na moim trawniku świezo posianym (nie wiem czy kojarzysz) mógłby byc wykonany? czy lepiej poczekać z nim do wiosny?

dziekuję za pomoc.

Opryski wykonujemy do sierpnia, połowy września ogólnie chodzi o temperaturę w nocy która spada i hamuje procesy w roślinach. Trawniki zacznij pryskać późna wiosną, nawet dalej jeśli to młoda trawa, lepiej kosić często chwasty się nie rozrosną zbyt mocno i opryskać latem

Powodzenia

Panie Mirku ,drodzy forumowicze może trochę za póżno na refleksje ale muszę zadać to pytanie. Dzisiaj przesadziłam sosny samosiejki ( różnej wielkości ) w inne miejsce działki dodając rorf kwaśny z ziemią 4 klasy a teraz nurtuje mnie pytanie czy aby na takie przesadzanie nie jest już za póżno , a jeżeli jest to właściwa pora to czy dobre podłoże zastosowałam?

Panie Mirku ,drodzy forumowicze może trochę za póżno na refleksje ale muszę zadać to pytanie. Dzisiaj przesadziłam sosny samosiejki ( różnej wielkości ) w inne miejsce działki dodając rorf kwaśny z ziemią 4 klasy a teraz nurtuje mnie pytanie czy aby na takie przesadzanie nie jest już za póżno , a jeżeli jest to właściwa pora to czy dobre podłoże zastosowałam?

Mirku mam trochę świeżych orzechów orzesznika pięciolistkowego (carya ovata) będzie coś z tego jak wsadzę do doniczek i zadołuję w gruncie?

w ubiegłym roku powtykałam żołędzie dębu szkarłatnego i chyba błotnego albo czerwonego, rosną pięknie, więc może i orzesznik się uda?

To trochę zależy od warunków pogodowych. Nasiona wymagają 3-5 m-cy stratyfikacji w temp. 2-4 st. Warto by zadbać, gdyby ostra zima, żeby to nie zamarzło na kość- no bo wtedy wszelkie procesy się zatrzymują. Jeśli zima śnieżna, to OK, a jeśli mróz- to wystarczy kupka liści.