Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziekuje za odpowiedz ale dalej nie wiem czym zniszczyc tego skośnika jałowcowiaczka no i te tarczniki jałowcowce.

Dziekuje za odpowiedz :)

Joanna

Basudin, Diazinon 0,15 %

a na zaśnieżka Mospilan, Confidor, z dod. Talstaru 2-3 razy co 2 tyg od połowy czerwca.

Który to raz ja to piszę......

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie, mam pytanie może naiwne ale jednak :) Chodzi mi o brzozy, zostały posadzone w zeszłym roku na jesień i trzymały się dobrze do samej zimy. Na wiosne wypuściły pączki ale przy pierwszych przymrozkach zmarzły, potem wypuściły następne i było ich więcej ale czas mija a liście z nich żadne sie nei rozwijają mama wrażenei że one sie powiększają. Słabo ale jednak, chyaba że to moja chęć żeby wypuściły w moich oczach je powiększa :) Podlewam, padało i nic. Czy naiwnością z mojej strony jest czekanie aż wypuszczą (wokół brzozy już w pełnym ulistnieniu :( ) Czekać czy już szukać nowych. Acha listki to one wypuszczają ale tuż nad ziemią a reszta stoi.

Witaj Mirku!

Przeszukałam forum: w sprawie purchawek w trawie są jedynie propozycje spożycia. To mnie nie kręci :)

Fakt, że dużo podlewam trawnik (bo musieliśmy uzupełnić ubytki po lepieniu bałwana w zimie), ale przez pierwsze 2 lata purchawek nie było. W ubiegłym roku zaczęły się pojawiać latem, jesienią je zaniedbaliśmy (niestety powysiewały się :(). W tym roku mam ich całą plantację: trawnik upstrzony białymi kulkami: jakby ktoś w golfa grał i zostawił rozsypane piłeczki. Wyciągam, co mogę, ale nie wszystkie się ładnie dają podejść. Niektóre takie plaskate i bardziej beżowe niż białe. Jesienią zwapnowałam trawnik, bo w ubiegłym roku było trochę twardzioszków. Teraz twardzioszków niet, za to purchawek od groma i jest coraz więcej. Mam je polubić czy da się je zwalczyć? Dzieciaki chcą je rozdeptywać, bo myślały, że to jajka, ale im nie pozwalam. :lol:

Pozdrawiam,

Agnieszek

Witaj Mirku! 2 lata temu posadziłam głogi ( takie które kwitną) , teraz okazuje się że są zbyt blisko siebie, mają po ok.1,7 m wysokości , i pytanie : czy mogę je teraz przesadzić? Trochę się boję,że uszkodzę korzenie i padną . Jeszcze jedno pytanko, czy je można przycinać, bo powyłaziły skubańce przez siatkę :D . Dzięki za odpowiedż.

Magii

mam taką samą roślinkę tylko że zdecydowanie mniejszą. Sprzedano mi ją jako szydlicę.

znalazłam w necie - cryptomeria japonica Rasen

http://tabaza.info/modules.php?name=Tabaza&file=index&op=Szczegolowo&tid=7713

I owszem :D Też mi to donieśli..

Witam

Proszę o poradę.

W połowie kwietnia zasiliłam thuje smaragd i aureospicata nawozem OSMOCOTE dla iglaków i spryskałam florovitem przeciw brązowieniu.

Od 2 tygodni część thuj traci kolor i marnieje w oczach, od środka są jeszcze zielone ale od zewnątrz takie blado - matowo - zielone. Są podlewane.

Nie ma żadnych robaków i grzyba, sprawdzał Pan ze szkółki ale nie ma pomysłu co to jest. Spróbuję foto zrobić

Co się z nimi dzieje?

Czy można je uratować?

To by wyjaśniało dlaczego akurat ta najmniejsza (około 70cm) wypuściła liście. Reszta jest około 1,5 m jedna z nich wypuszcza listki prosto z pnia nawet na wysokości metra ale z gałązek nie. Zastanawiam sie czy też wczesną wiosną nie przesuszyły się bo ich nie podlewałam a susza była straszna :(

Witam

Proszę o poradę.

W połowie kwietnia zasiliłam thuje smaragd i aureospicata nawozem OSMOCOTE dla iglaków i spryskałam florovitem przeciw brązowieniu.

Od 2 tygodni część thuj traci kolor i marnieje w oczach, od środka są jeszcze zielone ale od zewnątrz takie blado - matowo - zielone. Są podlewane.

Nie ma żadnych robaków i grzyba, sprawdzał Pan ze szkółki ale nie ma pomysłu co to jest. Spróbuję foto zrobić

Co się z nimi dzieje?

Czy można je uratować?

Mam identyczne objawy :-? Tzn smaragdy mi pieknie odbiły na wiosnę, ale trafiają sie pojedyncze gałązki jasno matowo zielone, ktore krusza się w rękach na popiół... :-?

Witam Panie Mirku.

Otóż jestem posiadaczką kilku lilaków pospolitych różnych odmian. W zeszłym roku na kilku gałązkach jednego z nich pojawiły się zniekształcone liście (końcówka sercowatego liścia przy wierzchołku zasycha, przez to liść jest jakby zwinięty do środka w łodeczkę i zniekształcony). Wówczas obcięłam tych kilka gałązek, i bodajże spryskałam krzewy Miedzianem i chyba Topsinem przy okazji innych oprysków.

Niestety w tym roku zniekształcone liście pojawiły się na kolejnych 3 krzewach. Co robić, z czym mam do czynienia???? Szkodników nawet pod lupą nie widać, jakiś grzyb? Czy może jednak jest to tylko reakcja na ostatnią suszę (starałam się podlewać wieczorami) Proszę o pomoc :)

Od tyłu :D

1. pokrzywy- łopatologicznie czyli ekologicznie, Roundupem na pohybel środowisku :wink:

2. Poczarniało może od pieska a gdybyś chciała pryskać po ujrzeniu kilku rudych igieł na czymkolwiek.... :D

3. Nie znam sie na lilakach, niestety.

4. Tujom prawdopodobnie ta dawka nawozu przy panującej suszy okazała się niestrawna. Zagłaskane na śmierć?