Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecsznie,

Mam posadzone młode sosny odmiany "panderosa"

. Niestety sosenki są bardzo mało rozgałęzione i nie wyglądaja imponująco. Wręcz jak takie małe miotełki...... Co zrobić żeby sie zagęściły i zechciały wypuścic nowe gałązki :-)

Będę wdzięczna za pomoc. Jestem baaaaaaardzo początkującą ogrodniczką :-)

sajmon, daj tym tujom w spokoju rok rosnąć, no podlej czasem jak sucho. O cięciu i nawożeniu pomyśl wiosną przyszłego roku.

Dziękuję Mirku,

Daje więc tują zupełną wolnośc do przyszłej wiosny. Wtedy to pierwszy raz zacznę podcinanie. Jeśli mógłbyś mi jeszcze poradziś czym najlapiej nawozić na przyszła wiosnę i w jakich ilościach to byłby bardzo wdzięczny!!

Z góry też i za to dziękuję!

Witam serdecsznie,

Mam posadzone młode sosny odmiany "panderosa"

. Niestety sosenki są bardzo mało rozgałęzione i nie wyglądaja imponująco. Wręcz jak takie małe miotełki...... Co zrobić żeby sie zagęściły i zechciały wypuścic nowe gałązki :-)

Będę wdzięczna za pomoc. Jestem baaaaaaardzo początkującą ogrodniczką :-)

P. ponderosa. Gatunek, nie odmiana. A co robić? Poczekać lat parę.

Poczytalam sobie ten watek i szczerze mówiac załamałam sie. Spodziewalam sie naprawde problemow ogrodniczych, hmm, ciekawych i odkrywczych. A tu pisza przede wszystkim ludzie ktorym sie nie chce przeczytac poradnikow a nawet innych wypowiedzi i watkow. To tak jak do lekarza przychodzi czlowiek ktorego boli gardlo od rana i ma od godziny temp 37 i nie wie co robic. Ludzie, troche sprytu a nie na latwizne - widzice watek Pogotowie to z byle problemem, to i odpowiedzi sarkastyczne. Poczytajcie troche literatury, nawet serwisow specjalistycznych w necie, podstawowe rzeczy sa.

A tak w ogole to taki watek ma sens. Pozdrawiam - ja tez poczatkujacy ogrodnik jestem i czekam az mi zacznie rosnac to co posadzilam :lol:

witam ponownie kupiliśmy dziś działkę ogrodnicza na ogródkach działkowych

i jest tam drzewko brzoskwiniowe które z całych sił chce żyć :wink: ma nawet kilak zielonych owoców ale jest w opłakanym stanie schnie od dołu. moje pytanie brzmi wyciąć w cholerę czy jakoś ratować?

http://img198.imageshack.us/img198/8237/p1090303.jpg

Poczytajcie troche literatury, nawet serwisow specjalistycznych w necie, podstawowe rzeczy sa.

A tak w ogole to taki watek ma sens. Pozdrawiam - ja tez poczatkujacy ogrodnik jestem i czekam az mi zacznie rosnac to co posadzilam :lol:

A jak nie zacznie, to poczytasz trochę literatury (ba, pójdziesz do serwisu specjalistycznego), czy uderzysz do Mirka jak w dym? ;)

Poczytajcie troche literatury, nawet serwisow specjalistycznych w necie, podstawowe rzeczy sa.

A jak nie zacznie, to poczytasz trochę literatury (ba, pójdziesz do serwisu specjalistycznego), czy uderzysz do Mirka jak w dym? ;)

:lol: A zebys wiedziala ze wpierw sama czytam jak chce cos posadzic, gdzie to sadzic, jakie warunki, na co jest wrazliwe i wtedy sadze. A jak sie trzyma to nie sprawdzam przez net czy dobrze rosnie, no pewnie ze chce sie pochwalic tym co sama stworzylam w ogrodzie ale nie na tym watku. Pewnie ze jak jakies watpliwosci to bym sie podpytala, ale tu wiele osob chcialoby gotowizne bez zadnego wysilku, dlatego to krytykuje.

dorbie, dzięki... przyznam, że też myślałem już coś napisac :D

I cóż, taka odpowiedź, jakie pytanie :wink:

amazonka, popatrz tak na to drzewo- do czego poza wycinką to się nadaje?

uff, dzieki, bo sie balam ze mnie zjedziesz ze to Twoj watek a ja sie wtracam. Ale ja z checia czytam takie watki by czegos ciekawego sie dowiedziec

pozdrawiam :D