Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Agduś, zapytałam w wątku Mirka, ale każda odpowiedź jest dla mnie cenna :) Jak dobrze, że nie cięłam jeszcze scindapsusa, bo wielką miałam ochotę by się zagęścił, a zrobiłabym mu krzywdę. Dziękuję :)

A byłoby dla Ciebie dużym kłopotem pokazać fotki Twojego scindapsusa? Sznurki mocowałaś w ścianach?

Pozostaje jeszcze pytanie o domowego jaśmina, który jest pnączem a którego zdjęcie jest na poprzedniej stronie. Ktoś zna tę roślinkę?

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zdarza. Było im źle, może ubiegłoroczna susza. Ogólnie toto trzeba ciąć i nawozić, żeby pobudzić do wzrostu. Inaczej będzie szyszkował, dlatego nie lubie.

Agduś- one pijawki to śluzownica, jak wiele, to bodaj Decis czy co tam masz na robale. Zobacz, czy mszyc na brzoskwini nie ma.

Zdjęcia mojego scindapsusa nie pokażę, bo on już nie żyje. Miałam go, kiedy mieszkałam w bloku. Nie przeżył pobytu w wynajmowanym domu, bo nie udało mi się znaleźć odpowiedniego miejsca dla niego (strasznie ciemno tam było, a on lubi światło). Przymierzam się do kupienia nowego, bo to wdzięczna gadzina, ale czekam na półeczkę, na której stanie i wyruszy na podbój sufitu.

Sznurki, a właściwie grubą żyłkę, mocowaliśmy na czym się dało (ściany, karnisz, meble). Korzystały z niego pospołu scindapsus i bluszcz - sufitu prawie nie było widać! Scindapsus się nie czepia podpory (leniwy jest) - on leżał na tych żyłkach, czasem owijałam pędy wokół nich. Tamten tworzący zieloną ścianę był w miarę rośnięcia owijany na kratce dzielącej pomieszczenie biurowe na dwie części.

Śluzownice potraktuję Decisem (muszę kupić), ale deszcze skutecznie przeszkadzają w takich działaniach. Mam coś na mszyce (skutecznie usunęło je z róż), ale na brzoskwini mszyc nie ma. Żadnych śladów żerowania czegokolwiek nie widać. Liście nie są nadgryzione, nie schną, tylko te jaskrawoczerwone bąble mają. W ogóle to drzewko jakieś pechowe jest - w zeszłym roku przemarzło i ledwie odbiło, w tym dostało czerwonych bulw na liściach...

Witam,

Mirku czy wiesz może co zjada liście mojej leszczyny i czym to coś można potraktować? Mam trzy krzaki jedną bordową i dwie zielone i wszystkie mają zaatakowane liście, a w tym roku po raz pierwszy zawiązały orzechy i chciałbym je uchronić przed opadnięciem lub zjedzeniem przez jakiegoś szkodnika.

http://img40.imageshack.us/img40/6449/dscf2105y.jpg

http://img145.imageshack.us/img145/2461/dscf2106g.jpg

http://img188.imageshack.us/img188/7002/dscf2108q.jpg

po 2 koszeniu wyszly koeljne zolte plamy, duzo na nich suchej trawy, zielona-nowa tez tam jest ale rosnie wolniej nizeli w innych ciemno zielonych miejscach

na dodatek po skoszeniu pojawilo sie z 10 plackow - miniaturowych mrowisk - moze to nakieruje co do miejsca-gleby, niewiem

Zdjecia przed i po koszeniu ponizej

Czyzby przenawozil? mniej-wiecej sotsowalem sie do dawkowania azofoski z opakowania

Prosze o porade

przed koszeniem

po koszeniu

u nas tez kiedys tak sie działo, ale mąż doszedł do wniosku że za krotko kosił trawę, strzyże teraz na najwyższej regulacji i jest ok :wink: Spróbuj!

Mirku, co można kupić u podłódzkich leśnikow do wykorzystania w ogrodzie? Myślę o roślinach, ale też torfie, korze, szyszkach, ściółce...Czy są jakieś standardowe cenniki? Czy są jakieś szczególne okresy w roku kiedy warto się do Was zgłosić? Na dziś pilnie potrzebuję roślin okrywowych oraz materiału ściółkującego - chwasty rosną jak szalone... :D. Pzdr, Małgosia