Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A mnie nic nie przychodzi do głowy. :D

Nawet jak piorun... na szkółce u mnie rośnie lipa, którą trafia tak ze 3 razy w roku... i rośnie.

Może sucho. Może dużo nasion (a obradzają latoś obficie) i broni się. Trzeba czekać, cóż poradzisz?

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A mnie nic nie przychodzi do głowy. :D

Nawet jak piorun... na szkółce u mnie rośnie lipa, którą trafia tak ze 3 razy w roku... i rośnie.

Może sucho. Może dużo nasion (a obradzają latoś obficie) i broni się. Trzeba czekać, cóż poradzisz?

Co do nasion to pooglądam. U mnie w drugą lipę też 2 razy już przywaliło, jesienią można oglądać ślady 8) . Ale nie mam poprostu innego wytłumaczenia. Sucho zaś chyba nie, bo akurat w tym roku trochę polało.

Będę czekać, nic nie poradzę :-?

dzięki :wink:

Do p. Mirka

Proszę o radę w sprawie liści " Kan" / kwiatów /.

Rosną w rządku i co drugi kwiat ma na obrzeżach liści i na czubku brązowy kolor, a na innych liściach na" żyłkach liści " występuje" przecięcie nożem" do połowy szerokości liścia

Z góry dzięki za info - pozdrawiam - "Gołąb"

Do p. Mirka

Rosną w rządku i co drugi kwiat ma na obrzeżach liści i na czubku brązowy kolor, a na innych liściach na" żyłkach liści " występuje" przecięcie nożem" do połowy szerokości liścia

A przepraszam, co to? :o

Mirku, napisz proszę, czy i kiedy oraz jakim nawozem zasila się drzewka owocowe? Czy starsze też?

Bo że niedługo trzeba wszystkie okopać, co by szkodnikom schodzącym w ziemię trochę nadokuczać, to pamiętam ;)

Zasila sie... zwłaszcza jak ziemia licha. A jaką masz?

No i na pewno nie teraz.

A konkretnie- ile, czym to można tylko po analizie gleby. Inaczej to totalizator.

No ale.. :D

http://www.farmer.pl/srodki-produkcji/nawozy/jak_karmic_sad_,8676f0872c1d935c5f21.html

Mirku pisałam już wcześniej że mam kłopoty z liśćmi klony cynamonowego, ale tez widzę że dereń biały na czerwone liście (3 szt na 10) i ze jedna jarzębina dostała czerwonych liści a teraz usychaja te liście, inne jescze sa zielone, no a;e ta z usychającymi liśćmi ma zawiązane pączki jakby zdrowe póki co... to sami z brzoza pozyteczna, jedną, bo reszta OK.

Nie pryskałam nic niczym na grzyby czy na cokolwiek...

I moje pytanie brzmi: czy jest szansa że te rośliny będą już normalne na wiosnę? czy takie ich dolegliwości świadcza, że mam się z nimi juz zacząc żegnac? bo nie wiem czy jak się coś takiego dzieje to już jest z nimi koniec czy może ten rok mają taki gorszy a w przysżłym mogę się juz czuc dobrze i normalnie rosnąć?

oczywiście nie wiem co im jest, ale biorąc pod uwage pogodę to pewnie jakieś grzyby, jednak nie wszystkie przed czerwienieniem liści miały plamistość (tylko u jarzębiny widziała) reszta po prostu zmieniła dziwnie kolor...

pozdrawiam :)

Złoty Mireczku, pomocy!!!

Ostatnio na mojej wierzbie pokazało się takie COŚ!!!

http://img194.imageshack.us/img194/1792/dsc03362y.jpg

Nie wiem co to jest, ale pani w ogrodniczym poradziła mi żebym potraktowała to TOPSINEM. I tak zrobiłam . Nie wiem czy to coś da. Proszę , powiedz czy to pomoże, czy zastosować coś innego. Całe drzewko jest zaatakowane :(

http://img194.imageshack.us/img194/2223/dsc03360e.jpg

http://img504.imageshack.us/img504/3278/dsc03361.jpg

Pozdrawiam

Beata

Zasila sie... zwłaszcza jak ziemia licha. A jaką masz?

No i na pewno nie teraz.

Ziemię mam "po budowie" ;) Pewnie ze wskazaniem na kwaśną, bo gdzieniegdzie pokazywały się psie grzyby i mech, ale to na nieruszanej części ogrodu. A i gliny też nie brakuje.

Dzięki za linka, będę się douczać :)

Wklejam, bo mi się nie chce :D

Najgroźniejszą chorobą wierzb jest rdza (Melam­psora spp.) powodująca powstawanie pomarańczowych plam na dolnej stronie liści. Wśród najwrażliwszych na tę chorobę są S. helvetica, S. x cotteti oraz odmiany S. caprea. Rozwojowi choroby sprzyja nadmierne zagęszczenie roślin i brak przewiewu w tunelu lub na zagonie.

Najskuteczniejsze są zabiegi profilaktyczne lub wykonane zaraz po wystąpieniu pierwszych objawów choroby. Należy stosować preparaty zgodnie z programem ochrony roślin. Do często używanych fungicydów należy m.in. Saprol 190 SC.

Powinno się opryskiwać rośliny bardzo dokładnie, aby pokryć cieczą użytkową wszystkie liście. Zabieg trzeba powtarzać co najmniej 3 lub 4 razy, co 10–14 dni.

Dziękuję bardzo Mirku za pomoc :D

Muszę tylko dodać, że moja wierzba stoi osobno i w małym przeciągu, więc nie może być tutaj mowy o zagęszczeniu roślin i braku przewiewu :lol:

Pozdrawiam

Beata

Nie lubisz wierzb?

A przecież są takie piękne i dekoracyjne...jak nie chorują :(

:lol:

Moja jeszcze nie tak dawno wyglądała pięknie:

http://img40.imageshack.us/img40/6446/dsc09088z.jpg

mam nadzieję, że ją uzdrowię.

Życzę miłego dnia

Beata

Skoro jesteśmy w temacie wierzb - mam pytanie co dolega mojej Iwie - mam je dwie - jak na focie - i jedna z nich cała zbrązowiała , nie zaobserwowałem oznak jakiejkolwiek choroby - a liście wyglądają jak późną jesienią - natomiast druga - zielona bez oznak zbrązowienia ...

http://img16.imageshack.us/img16/8808/pict4094.jpg

http://img21.imageshack.us/img21/271/pict4095.jpg

Do p. Mirka

A przepraszam, co to? :o

Podejrzewam że kanna - paciorecznik jeśli chodzi ci o "Kan"

"a przecięcie nożem" to pewnie uszkodzeni blaszki lisciowej:)