Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

1.Jukka mogła podmarznąć, podlewania to ona nie lubi, zresztą pada co i raz, obciął bym co suche, żeby nie straszyło i cierpliwie poczekał

2. Katalpa pewno też przemarzła. Trzeba poczekać aż wypuści, żeby wiadomo było, gdzie ciąć, żeby odbudować w miarę zgrabną koronę.

3. Magnolia- jakiś nawóz był sypany?

4. Sosny ciąłem dzisiaj

5. Kosić WYŻEJ , sypać nawóz, lać wodę, znów kosić i za jakieś 100 lat może być całkiem porządny trawniczek :wink: [/b]

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mirku!Bardzo proszę o pomoc!Moją leszczynę zjadają dwa rodzaje żuczków??Jedne są czarne,wielkości ok0.5cm,błyszczące,a drugie mają trąbki i piękny jasny zielony kolor.Zwalczam je mechaniczni tzn. rozgniatając ręcznie ale mam wrażenie,że jest ich coraz więcej.Czy jest jakiś środek,którym mogę je opryskać?

moja ogrodniczka tez kazała koscić wyżej trawnik, podniosłam koła na 3 poziom ( kosiarka Honda) , koszenie w sobotę

po nawożeniu pokazały się po tygodniu żóltawe regularne pasy , nawet w niektórych miejscach w kształcie łuku, zamarłam z przerazenia , w pozostałych miejscach cudownie zielona trawa

wezwałam ogrodniczkę ona również zamarła ale tylko na chwilkę po ogledzinach stwierdziła że pracownicy nie siali nawozu siewnikiem "na zakładkę" tylko pas koło pasu i to miejsca po kóleczkach , dosiała nawóz w tych miejscach i czekam na efekt nastepny tydzień...ufffffff a juzmyslałam żemi spalili trawkę.....

Na leszczynie pewno naliściaki. Bardzo ładne żuczki, ale "szkudne". Jest tego strasznie dużo. Prysnąć można czymkolwiek, nawet Decisem, no ale toto lata i przemieszcza się, na pogrzeb następne przyfruną i się będą mścić :wink: , ale jeśli dużo, to opryskaj.

Co do magnolii, to trochę moje przemyślenia przypominają wróżenie z fusów, ale podejrzewam, że mogła zostać przesuszona- jest gatunkiem wrażliwym na brak wody, wypiła wodę w bryłce z doniczki, a dalej co? Rośliny świeżo posadzone, dopóki się nie ukorzenią trzeba dość regularnie podlewać. Zwłaszcza, jeśli dostała nawozu!

Na leszczynie pewno naliściaki. Bardzo ładne żuczki, ale "szkudne". Jest tego strasznie dużo. Prysnąć można czymkolwiek, nawet Decisem, no ale toto lata i przemieszcza się, na pogrzeb następne przyfruną i się będą mścić :wink: , ale jeśli dużo, to opryskaj.

Mirku!Dziękuję bardzo za odpowiedz,ruszam więc do walki.Dzisiaj znalazłam pierwsze objawy ich żerowania na drzewkach owocowych,one są wszędzie!!!

witam i proszę o radę, na działce, którą kupiłam zastałam rząd ok. 30 żywotników, chyba miał być z tego żywopłot, ale teraz wygląda to nieciekawie, jedne mają 60 cm a inne 30 cm i nie są w ogóle zagęszczone. Czy mogę je przyciąć wszystkie, jeśli tak to na jaką wysokość i czy to im pomoże?

Witam

Troszkę wtrące się ( Mirku wybacz), ale chciałam napisać o swoim doświadczeniu. W zeszłym roku przy ostatnim jesiennym cięciu ligustru, powtykałam gałązki prosto w ziemię. Jak mocno byłam zaskoczona - to tylko ja wiem - gdy zobaczyłam wiosną zalążki liści. Wniosek z tego próbuj śmiało tak jak ja :D

pozdrawiam

witam i proszę o radę, na działce, którą kupiłam zastałam rząd ok. 30 żywotników, chyba miał być z tego żywopłot, ale teraz wygląda to nieciekawie, jedne mają 60 cm a inne 30 cm i nie są w ogóle zagęszczone. Czy mogę je przyciąć wszystkie, jeśli tak to na jaką wysokość i czy to im pomoże?

Jaka odmiana, ew. foto

wg mojej wiedzy żywotnik zachodni fastigiata (kolor żywozielony, raczej ciemniejszy, w zimie brązowieje), ale na 100% nie jestem pewna, a zdjęć w tej chwili nie mogę zrobić

Należało by wyrównać. Ale nie jednym cięciem. Niższym przyciąć same czubki, niech się zagęszczą, a wyższe trochę mocniej, i tak 2-3 razy aż do jednakowej wysokości. No i trochę nawozu i wody. Ogólnie cięte żywopłoty należy silniej nawozić i podlewać niż swobodnie rosnące.

Nie ma tui fastigiata :wink: , z kolumnowych może być 'Columna','Holmstrup','Smaragd'.

A liguster faktycznie ukorzenia się bardzo łatwo ze zdrewniałych sadzonek, wielkości powiedzmy ołówka ciętych późną jesienią. Przy wtykania należy tylko zielonym do góry. Żeby nie oglądać każdego patyka dobrze jest ciąć dół prosto, a u góry skośnie nad pączkiem. I tylko ten powinien wystawać z podłoża.

To zależy od naszej wyobraźni i tego, co chcemy z tej sosny zrobić. Jeśli to ma być kulka ew. poducha na końcu gałęzi, to tniemy wszystkie świeczki. Ale np. na czubku można zostawić tą, z której będzie przewodnik. Po przycięciu pozostałych da silny przyrost, i w następnym roku na końcu można uformować następną kulkę. Możliwości jest wiele. Przy pewnej wytrwałości można uzyskać kapitalne formy ku zazdrości sąsiadów :wink:

A ja mam pytanko z tych banalnych ... co zrobić z łodyżkami od tulipanów których płatki opadły? Czy ona mają tak wystawać z liści czy należy je obciąć? I kiedy można rozdzielić cebulki tych tulipanów-część chcę przenieśćw nowe miejsce. Kiedy to zrobić i czy odkopując cebulki od razu można je przesadzić we inne miejsce?