Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zielonego zawsze szkoda, tylko to co mam z tym bluszczem to już jest naprawdę zapuszczone, zbyt długo zaniedbywałem ogród ;/

poza tym w jednym miejscu mam do wykonania remont owego muru, a w innym będę budował garaż - tak że część tego po prostu musi zniknąć no i co najważniejsze coś ocaleje :) muszę tylko ładnie popodcinać.

'madwo' chyba oceniasz kogoś nie ta miarką co powinieneś chyba że to po prostu Twój poziom ;/ skoro uważasz że ktoś nie wie gdzie tuje rosną...

widziałem już ogród gdzie posadzono tuje (gęsto - na żywopłot) tuż obok ogrodzenia które obrośnięte było bluszczem, dostępu do bluszczu w celu jego przycinania nie było no i bluszcz położył się na tujach, i wyglądało to na jeden wielki krzak ;/ co do zaduszania miałem na myśli fakt że po usunięciu tego bluszczu tuje były już brzydkie, brązowe.

No ręce opadają... :roll:

ASIAIZBYSZEK- toż kolejność obojętna, aby tylko mokrego nie pryskać.

Robię rysunek poglądowy w paint-cie moich trzech nieszczęsnych "kaskado skarp".Czy mogę liczyć ,że jeżeli wskażę miejsca gdzie mają falować rośliny,to nie spotkam się z.....

No ręce opadają... :roll:

:oops: :oops: :wink:

Panie Mirku mam problem z czereśnią. Jakieś 20 lat temu wyłamała się jedna z dwóch głównych gałęzii. Drzewko miało iść pod topór, ale wybroniło się i do dziś daje doskonałe owoce (nie znam odmiany, ale z opisu pasuje do kordii). W miejscu po wyłamanej gałęzi powstała dziupla, kilkanaście lat temu chyba była częściowo zabetonowana przez mojego teścia, ale teraz widzę, że beton jakby się zassał w głąb i jest na nowo dziupla wielkości co najmniej pięści. W dziurze zbiera się woda i niedawno wydłubałam z niej dwie garście kompostu z dżdżownicami-pod kompostem był jakby beton. Teraz są tam resztki czarnej mazi z wijącymi się 1-2 cm robalami (młode dżdżownice?). Co z tym zrobić? Wypełnić (czym?), oczyścić, czy tylko zabezpieczyć przed zalaniem, żeby zamarzająca woda nie narobiła szkód. Bardzo zależy mi na tym drzewie, bo poza tym jest w dobrej formie i co rok daje doskonałe nierobaczywe owoce.

Wywalić ze środka cały syf, znaczy próchno, robale, oczywiście beton (to był bardzo zły pomysł) i co tam jeszcze. Wyskrobać do żywego ile się da. Jeśli zrobi się dziupla bezodpływowa, przewiercić pień wiertłem pod kątem i wstawić kawałek metalowej czy tam plast. rurki (5/8 wystarczy, coby nie zarosło, a woda swobodnie odpływała.) Na koniec umalować całą robotę emulsją z 2% Topsin.

NS- ręce mi opadły przy suszeniu modrzewia. A co, wszystko musi mi się podobac???

Wywalić ze środka cały syf, znaczy próchno, robale, oczywiście beton (to był bardzo zły pomysł) i co tam jeszcze. Wyskrobać do żywego ile się da. Jeśli zrobi się dziupla bezodpływowa, przewiercić pień wiertłem pod kątem i wstawić kawałek metalowej czy tam plast. rurki (5/8 wystarczy, coby nie zarosło, a woda swobodnie odpływała.) Na koniec umalować całą robotę emulsją z 2% Topsin.

NS- ręce mi opadły przy suszeniu modrzewia. A co, wszystko musi mi się podobac???

Mię tam i mojej żonie wszystko bardzo podoba się w twoim ogrodzie.Tyle.

Witam miło!

Może powtarzam pytanie w tej kwestii - ale nie znalazłam nic na ten temat :roll: (może nieuważnie przejrzałam wątek :o )- ale nie daje mi spać problem moich małych dębów samosiejek - mają taki dziwny biały nalot na liściach... czy mam je czyms potraktować czy- nie daj B.... - usunąć?

Prosze o pomoc w tej kwestii...

jestem antytujowa, szczegolnie w przypadku 'smaragdowych' zywoplotow

Zgredulko, a co powiesz na taki żywopłot, który widziałam gdy byłam w gospodarstwie agro, w Borównej za Nowym Wiśniczem?:

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/Borowna_zywoplot.jpg ,

http://www.borowna.pl/galeria.html

Tam gdzie widać złociste tujki na całej długości ogrodzenia, są bramki wejściowe :)

czy Ridomil Gold można użyć na mączniaka na azaliach, w ulotce nie ma nic o ozdobnych,

w apteczce miałem jeszcze tylko Amistar, ale dwukrotne psikanie nie pomogło,

mogę ten Ridomil użyć czy raczej kupić Topsin.

W najbliższych sklepach nie ma już ani Score ani Gwaranta, a może już nie pryskać :roll:

idzie jesienio- zima i liście oblecą

z kilkunastu azalii mączniak siadł na dwóch Czardaszach, trzeci ma się dobrze

czy Ridomil Gold można użyć na mączniaka na azaliach, w ulotce nie ma nic o ozdobnych,

w apteczce miałem jeszcze tylko Amistar, ale dwukrotne psikanie nie pomogło,

mogę ten Ridomil użyć czy raczej kupić Topsin.

W najbliższych sklepach nie ma już ani Score ani Gwaranta, a może już nie pryskać :roll:

idzie jesienio- zima i liście oblecą

z kilkunastu azalii mączniak siadł na dwóch Czardaszach, trzeci ma się dobrze

Ja bym już teraz nie pryskał. Trzeba się z tym pogodzić :)

..