Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

boję się że już wyczerpałam limit pytań na jeden dzień.. ale to efekt chorego gardła i przymusowego siedzenia w domu...

No więc czy cisy taxus media Hicksi można pomieszać w szpalerze z taxus boccata?? Wyglądają bardzo podobnie i nie wiem czy będzie widać różnicę ? Będzie ?

Mam Hicksi ( już rosną ), ale są dość 'cienkie' i pewnie musiałabym czekać na nie długo. W szkółce widziałam właśnie cisy boccata ( zwykłe ) z gruntu, które są dużo większe. Jakby je pomieszać byłoby pięknie!

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak i myślałem.

Pamiątka po zimie, niestety. Połączone działanie słońca i mrozu. Wszędzie to widać, na św. białym, jodłach, daglezji (tu silnie), ba, nawet na naszej sośnie zwyczajnej.

Uszkodzone igliwie zleci. Da nowy przyrost i będzie ładna.

Tak i myślałem.

Pamiątka po zimie, niestety. Połączone działanie słońca i mrozu. Wszędzie to widać, na św. białym, jodłach, daglezji (tu silnie), ba, nawet na naszej sośnie zwyczajnej.

Uszkodzone igliwie zleci. Da nowy przyrost i będzie ładna.

Rzeczywiście jodełka była cała zamrożona - gałązki dźwigały sople lodu i całe były zatopione w lodowych soplach - niestety nie zdążyłem jej osłonić i okryć przed mrozami i opadami śniegu a potem roztopami i znowu mrozami .

Potem śnieg ją zasypał prawie w całości - wystawały tylko te górne gałązki .

Dziękuję za pomoc :wink:

Szukam sobie sadzonek buka na żywopłot i mam pytanie... ( wiem wiem dużo się pytam ostatnio ) Wszędzie czytam że po posadzeniu roślinki należy przyciąć na ok 15cm.

Jak jest różnica czy kupię 1, 2 czy 3 letnie skoro wszystkie mam obciąć tak samo nisko ( tak zrozumiałam ) Czy 3 letnie będą gęściej się rozkrzewiały czy to nie ma różnicy i mam szukać najtańszych ?

Mirku, poradź proszę jeszcze jak to - buka sadzić :

Szukam w necie i co strona to inna opinia. Piszą aby posadzić 6 roślin na metr w 2 rzędach i ściąć na 15 cm od razu. Na innej stronie znalazłam info że jak żywopłot ma być duży ( 2m ) to trzeba 2 rośliny na m i nie ciąć przez 2 lata... i zgłupiałam kompletnie.

Chciałabym żywopłot wysoki, formowany:

- jak mam sadzić 2 rośliny czy 6 ?

- ciąć od razu czy nie ?

- 2 rzędy na przemian ?

Mam do wyboru sadzonki 40cm i takie kupie jak trzeba ciąć od razu...i droższe trochę 60cm i zainwestowałabym w nie ale już zgłupiałam!

A różne bzdury piszą. Papier cierpliwy jest i wszystko przyjmie,.

Sadź starsze, dwu- trzylatkę.

Można w jednym, można w 2 rzędach. Moim skromnym zdaniem jeden rząd co 30 cm. Przyciąc od razu na 15- 20 cm. Drugi raz już latem. Jeśli nie wymusisz silnego rozgałęziania od dołu przez regularne cięcie będziesz mieć palisadę gołych kołków.

Buk nieźle znosi ocienienie, niemniej boki żywopłotu należy formować pochyłe- przekrój trapezu, aby dolne gałęzie miały światło

60--80 cm może :)

A jeśli sadzonka Bk nie szkólkowana i korzeń do środka ziemi to lepiej uciąc, jak zawinąć. Jeśli uszkodzony, też obciąc na gładko. Zresztą to dotyczy wszystkiego sadzonego z gołym korzeniem.

wiedziałam że nie pojmę :oops: co znaczy "Bk" ? czyli mam podciąć korzenie przed wsadzeniem??

a tu pochodzenie thui:

http://www.allegro.pl/item956556347_thuje_thuja_tuje_tuja_szmaragd_130cm_k_warszawy.html