Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

60--80 cm może :)

A jeśli sadzonka Bk nie szkólkowana i korzeń do środka ziemi to lepiej uciąc, jak zawinąć. Jeśli uszkodzony, też obciąc na gładko. Zresztą to dotyczy wszystkiego sadzonego z gołym korzeniem.

Posadziłem w ubiegłym roku takie ok. 70-80 cm wysokie co pół metra...chyba za ciasno...będą nachodzić na siebie ?

Bk- buk

A tuje przed kupnem każ jedną wybić z doniczki. Jeśli bryła przerośnięta, korzenie na wierzchu-OK. Jeśli świeżo wetknięte- daruj sobie.

i ja laik mam to ocenić :-? ciężko bedzie :roll:

dzięki za wskazówki :wink:

Zuza jak wyjmiesz w szkółce tuję z donicy to musi byc pełno korzeni widać dookoła

jak nie widać to znaczy że świeżak wykopany i wsadzony do doniczki czyli bleee

zuz@nka zwróciłaś uwagę, że na filmie były 3-latki właśnie? Osobiście nie radzę kupować w ciemno tylko w szkółce, gdzie masz prawo roślnę wyjąć z doniczki i sprawdzić korzenie. Inna sprawa to po posadzeniu pilnowanie, żeby ani kot ani pies nie podsikał, bo krzewy mogą w skrajnym przypadku uschnąć, a najczęściej są oszpecone, gałązki czernieją i usychją

Mirek dziękuję, podglądałam sadzenie buków, bo chcę zrobić kawałek z tarniny kopanej z gruntu. Wychodzi mi, że też trzeba sadzić co 30 cm i podetnę korzeń główny.

zuz@nka zwróciłaś uwagę, że na filmie były 3-latki właśnie? Osobiście nie radzę kupować w ciemno tylko w szkółce, gdzie masz prawo roślnę wyjąć z doniczki i sprawdzić korzenie. Inna sprawa to po posadzeniu pilnowanie, żeby ani kot ani pies nie podsikał, bo krzewy mogą w skrajnym przypadku uschnąć, a najczęściej są oszpecone, gałązki czernieją i usychją

Mirek dziękuję, podglądałam sadzenie buków, bo chcę zrobić kawałek z tarniny kopanej z gruntu. Wychodzi mi, że też trzeba sadzić co 30 cm i podetnę korzeń główny.

zadzwoniłam do szkółki i powiedziałam o swoich obawach i pan zaprosil mnie na obejrzenie całej szkółki i konkretnie "moich" iglaków :D

zapewnił że są mocno ukorzenione w doniczce a jeśli wezmę usługę posadzenia daje gwarancję - co mnie uspokoiło :wink:

Planuję zrobić całą ścianę z tarniny.

Czy możesz powiedzieć jak będziesz sadzić tarninę i skąd ją weźmiesz ?

w moim regionie nie mogę znaleźć

ta możliwość jest niemożliwa :D szkółki leśne są wszędzie i sprzedają b. tanio (u mnie 50 gr/ za 2-letnią sadzonkę, 1 zł za 3-4 letnią chyba) a sadzić będę jak się tylko ociepli, pewnie w kwietniu

a ja takie cuś chcę/zaporę na kawałku, ale formuje się też świetnie

http://www.vutrax.co.uk/imgofday/20060504_p32_20060429_1649_501%20blackthorn%20hedge%20blossom%20(crop)(r+mb%20id@576).jpg

i już nie zaśmiecam wątku Mirka

Mirku, prosze o porade.

Kupujemy wkrotce dzialke, ktora aktualnie wyglada tak:

http://i947.photobucket.com/albums/ad314/Milou1/DSCF3787.jpg

http://i947.photobucket.com/albums/ad314/Milou1/DSCF3782.jpg

http://i947.photobucket.com/albums/ad314/Milou1/DSCF3780.jpg

Jak sie zabrac do karczowania tego dziadostwa? Siekierka czy pila? czy w ogole zawolac do tego specjalistow? Poza tym te krzaki sie tak rozrosly, ze sie obawiam, ze korzenie zostana w glebie, i nawet jak sie przytnie z gory, to i tak kiedys wypuszcza nowe pedy.

Bede wdzieczna za wszystkie rady.