Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, zdjecia zaraz przesle, bo mam nowy komputer i jeszcze nie zainstalowałam aparatu, a jesli chhodzi o rhododendrona, to nie wiem jak sie nazywa,ma kremowe kwiaty, ciemnozielone średniej wielkości liście(bo niektóre gatunki maja liscie jaśniejsze i wieksze?)zreszta zaraz wysle photo, a pod nim nie ma samego torfu, on tak naprawdę był wsadzany do zwykłej ziemi, dopiero na wierzch dosypywana był torf, nawozyu do kwasnolubnych, i co roku dosypywana jest nowa kora-zreszta on rośnie obok dużych iglaków, więc chyba i tak jest kwas. Dostał jakis czas temu eko nawóz- taki z odpadków roślinnych-

A co z wrzosami?

mogłabym jakiegoiś maila do któregoś z Panów specjalistów, to bym przesłała zdjecia, nie wiem czemu, ale nie chca sie pokazac na forum...?

i jeszcze pyt o jalowca: tego sky, czy on na pewno nie marźnie zimą? to na pewno ten licinek? te uschnięte gałązkisa takie troche jakby powykręcane, najgorsze są u dołu, im wyżej tym mniej zaatakowane.a ten licinek to drązy te kanały, to chyba powinno być widac jakis otwór jak się przełamie gałązkę.

ps.jeżeli to będzie ten liciszek, tro po wytepieniu drzewo się odbuduje?

nie pamietam czy pytałam, ale odpowiedzi na pewno nie otrzymałam: lilie wysadzic na zimę?

Witam, u moich jałowców to chyba nie jest licinek-przeczytałam, że on żeruje na pędach wierzchołkowych i po przełamaniu gałązki można zauważyć wydrążony korytarz i wysypujące się trociny(odchody),, u mnie czegoś takiego nie ma. Mówiłam, że z drugiej strony siatki rosną młode jałowce te same- napisałam też że gorzej wyglądają, to już u nich szybciej jest licinek, bo umarły całe wierzchołki, a u mnie wierzchołki są najładniejsze. wg mojej intuicji to jest mszyca +grzyb (grzyb wyczytałam, że może być PHOMOPSIS JUNIPEROVORA), mówię mszyce, bo widziałam jak chodziły pojedyncze sztuki po pniu, bardzo małe, jasnoszare,a zdjęcia z przyjemnościa bym wysłała, tylko przez maila, bo na to forum ZA NIC! nie chcą wejść. (A jak je zmniejsze to nie chca sie otworzyc).

ps. jAK JUż mówiłam one rosną od północnej strony, działki są u nas trochę upakowane jedna przy drugiej, rosną więc między dwoma wysokimi domami przy siatce.

Pozdrawiam.

Ogród: na pewno było to na forum ogrodniczym-chyba nawet tak w google wpisałam, nie pamiętam gdzie dokładnie- w każdym bądź razie temat rozchodził się o jakiegoś faceta, który rozpylał chemie czy coś ekologiczne na co sie tylko dało, czy cos tak....no i P.Mirek chciał mu do rozumu przemówić i zaczęła się kłótnia i wyzwanie-jak jestes taki mądry to pokaż nam swój ogród!

Więc tam właśnie są te zdjecia , których szukasz:)