Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dopiero dziś tu zajrzałam i cóż odkryłam?

W taki deszczowy, smutny dzień to jakby przenieść się do innego świata. Ogród piękny, taki tajemniczy i widać tworzony całe lata. Kawał życia Pan Mirek mu poświęcił.

Dziękuję za tę niesamowitą wycieczkę.

no to trafiłaś na Mirkowe urodziny :cool:

ja się trochę spóźniłem:oops:

Mirku, zdrowia i .................... bardziej przyjaznego FM (chociaż w to to już nawet sam nie wierzę ;))

http://www.nocpan.com/1image/martini.jpg

Wszystkiego najlepszego, dużo zdrowia i ja życzę Panu Mirkowi. Podejrzewam, że jest Pan szczęśliwy.Tworząc latami taki ogród człowiek wprowadza w życie taką naturalną harmonię. Teraz można już patrzeć, podziwiać i być zadowolonym. Często zastanawiam się jaki będzie mój ogród za kilkanaście, kilkadziesiąt lat...Jak to będzie siedzieć w cieniu wielkiego tulipanowca, którego posadziłam w tym roku. Ogród to dzieło całego życia. Panu się udało i życzę jeszcze wielu innych ogrodniczych "sukcesów". Ta sosna formowna jest niesamowita! Ile lat ją Pan tworzył?

Pozdrawiam ciepło.

Zadam pytanie i tutaj.

Mam pytanie.Zleciłem posadzenie większej ilości świerków serbskich.Dziś otrzymałem zdjecia i widze , że sporo z nich ma dwa przewodniki powstale po złamaniu.Swierki mają wysokośc 160-180cm. Czy można usunąc zbedne przewodniki i czy nie wpłynie to negatywnie na wzrost i pokrój świerków.

Zadam pytanie i tutaj.

Mam pytanie.Zleciłem posadzenie większej ilości świerków serbskich.Dziś otrzymałem zdjecia i widze , że sporo z nich ma dwa przewodniki powstale po złamaniu.Swierki mają wysokośc 160-180cm. Czy można usunąc zbedne przewodniki i czy nie wpłynie to negatywnie na wzrost i pokrój świerków.

Niepotrzebne przewodniki wytnij. V jest częstym miejscem uszkodzeń drzew. Poza tym świerki stracą pokrój. My takie korekty wykonujemy przeważnie późna wiosną.

• 2 weeks później...

Ja z pytaniem do Mirka (jeśli jednak zagląda tutaj, a jeśli nie, mam nadzieję, ze ktoś wie i odpowie ;) )

W tym roku mój klon miał czarną plamistość liści, liście starałam się zebrać i zutylizować, na pewno jednak nie udało mi się wszystkich. Zastanawiam się, co mogę zrobić, żeby ta choroba się nie powtórzyła, jakie jest ryzyko, że zaatakuje inne rośliny (słyszałam gdzieś, ze jest charakterystyczna dla danego gatunku). Chcę w przyszłym roku sadzić różne krzewy w tym miejscu, mam nadzieję, że im toto nie zaszkodzi...

pozdrawiam, sure

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Jeżeli nie ma tu p. Mirka, to może ktoś inny mi poradzi: mam tzw. ekologiczną choinkę, a konkretnie świerk serbski ok 1m. Jutro przestawiam go do chłodnego /ale ogrzewanego/ garażu. A co dalej? Wsadzić go do ziemi teraz /dołek wykopany jesienią, ziemia ogrodnicza kupiona/ czy czekać do wiosny? Jeżeli czekać, to gdzie go trzymać?

Witam

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2011, zwłaszcza sukcesów ogrodniczych.

Mirku na prawdę z przyjemnością ogląda się twój ogród, ja już po raz kolejny ale wpadła mi w oko choinka, która rośnie przy ścianie domu, o to jest? Potrzebuję czegoś dość wąskiego ale strzelistego. Wydaje mi się, że to by było to.

pozdrawiam

• 4 months później...

gelderland 1.jpgatrowirens w rzędzie.jpggelderland 2.jpgatrowirens 1.jpg

Witam, jestem nowym forumowiczem. Zalogowałam się, aby spytać o radę. We wrześniu ub. roku zasadziliśmy żywopłot z iglaków. Niestety dwie strony (tuja gelderland oraz tuja atrowirens - na zdj. na przemian z brabantem) porządnie podmarzły. Prawie bez szwanku pozostały brabanty, aureospicata oraz jałowce.

Zamieszczam zdjęcia tych podmarzniętych. Bardzo proszę o radę co z nimi zrobić. W obecnej postaci jedynie szpecą. Przy sadzeniu podkładany był głębiej przefermentowany obornik, ten zabieg nie powinien im zaszkodzić. W tym roku jeszcze nie nawoziliśmy.

Czy należy te tuje usunąć, a może poprzycinać wszystkie na wys. ok 20-30 cm? Jak długo trzeba będzie czekać na całkowitą zmianę ich wyglądu?

W czerwcu mamy zamiar po założeniu nawadniania przykryć ziemię wokół żywopłotu kamykami i wtedy już wykopywanie roślin nie byłoby wskazane.

Proszę o pomoc!!