Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj Mirku, opryskałam wczoraj Amistarem drzewka tak jak mi radziłeś a dziś rano przyszłą rzęsista ulewa :( Preparat był na drzewkach do ulewy około 13 godzin. Nie wiem jak on działa wiec proszę podpowiedz czy jak ustabilizuje się pogoda bez opadów należy powtózyć zabieg i czy w takiej samej dawce?

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mirku, pomocy!

Co się dzieje z moją pęcherznicą?! Sadzona mniej więcej miesiąc temu z doniczki. Młodziutka. Podlewana regularnie.... Z diabolo wszystko w porządku, a na trzy żółte dwie mi wywijają taki numer:

http://images4.fotosik.pl/49/4003d3d63dbd89e3m.jpg

Czy to grzyb? Za mało im wody? Za dużo? :(

Jagna, moje krzaki też takie objawy miały. Po roku przeszły. Nie wiem, czym było to spowodowane. :roll:

Mirek dzięki piękne. Bardzo się cieszę, że jak nie wiesz, to nie wymyślasz byle się "wykazać". To nie jest częsta cecha. Pozdrawiam Cię serdecznie. I na pewno jeszcze nie raz będę korzystała z Twoich rad! Cieszysz się, nie? :wink:

Majka - miód lejesz na moje serce. Bo ja się tak właśnie pocieszam, że młode pędy są czyste, więc miałam nadzieję, że to przejściowe. Dzięki!!! :p

Mirku, pomocy!

Co się dzieje z moją pęcherznicą?! Sadzona mniej więcej miesiąc temu z doniczki. Młodziutka. Podlewana regularnie.... Z diabolo wszystko w porządku, a na trzy żółte dwie mi wywijają taki numer:

http://images4.fotosik.pl/49/4003d3d63dbd89e3m.jpg

Czy to grzyb? Za mało im wody? Za dużo? :(

Jagna moja pecherznica tez tak ma.....jutro jade do castoramy - bede wiedziała...przez cały tydzien ma tam dyzur specjalista z mikroskopem...pognam z lisciem pecherznicy wiec odpisze jak cos...

hm... mam pytanie ogrodnicze.. ;) dotyczase mszyc...

na mlodych pendach sosen na niektorych mlodych egzemplazach mam mnostwo mszyc. co gorsza mrowki mi je 'choduja', tzn roznosza po sosnie i pilnuja.

niby nic sosna sie nie dzieje, rosna dalej, ale wiem ze wszyce spijaja soki a mrowki sie zywia ich odchodami...

niestety biedronek jakos w tym roku malo i jedyne co moge zrobic to spryskanie woda tak zeby spadly lub wytepienie mrowek...

jak sobie z tym radzicie...

czy walczyc z tym czy olac...?

jak narazie nie zauwazylem zeby sosna cos sie dzialo, ale na jednej ped byl tak oblepiony mszycami ze byl caly czarny.

A czemu ma niby służyć wytępienie mrówek?

ano bo rok temu, calkiem niechcaco rozgrzebalem kosiarka mrowisko a pozniej woda je zalala... mszyc juz pozniej nie bylo na tym drzewku. zauwazylem ze mszyce sa tylko na tych sosnach gdzie sa tez mrowki...

wiem ze sa gatunki morwek ktore biora jaja czy larwy mszyc do swoich kopcy i zimuja a pozniej roznasza na drzewa i 'wypasaja'

moje chyba sa takie cwane... a to pech!

a pryskac nie chce...

hm... wiec chyba bede musial z tym zyc... no w kazdym razie jak zobacze ze cos niedobrego sie zacznie dziac to w tedy sie zobaczy...

PS.

Mam juz jagody 'lesne' - granatowe :) a w lesie jeszcze nie ma :)

Mi to wygląda na przypalenie słońcem

czasem to się zdarza u odmian żółtolistnych jak roslina ma troche sucho albo da jej się troche za dużo nawozu

Tia też uważam że to może być sprawaj przejściowa. Zgaduję ( nic pewnego bo trzeba to zobaczyć naocznie i jeszcze pewnie zrobić wywiad z pacjentem :wink: ) ale wielce prawdopodobne jest przypalenie lub kwestie nawadniania (i za mało i za dużo niedobrze do tego częste zmiany wilgotności podłoża).

Mam pytanie. Czy jest możliwe wyhodowanie tulipanów z nasion? Jeśli tak, to co z tego wyrośnie?

Witam

Ja też z pytaniem bo nie bardzo wiem co robić. A chodzi o juki. Posadziłam na wiosnę parę sztuk ( dostałam od rodziców z ich działki) i niestety coś mi osłabły. Liście położyły się na ziemi i wyglądają dość marnie :( Zostawić w spokoju niech dojdą same do siebie czy w jakiś sposób reanimować, tylko jaki?

Mam pytanie. Czy jest możliwe wyhodowanie tulipanów z nasion? Jeśli tak, to co z tego wyrośnie?

Owszem, ale nie wiadomo, co z tego wyrośnie. Czasem na pare tysięcy siewek jest jedna warta dalszej hodowli. No, ale cóż, tak wyhodowano nowe odmiany :wink: . A kwitnie w 3-4 roku po wysiewie. Raczej nie polecam tej metody rozmnażania. :D

Trochę to tak, jak wysiejemy np. nasiona Klapsy. Urośnie pierdziołka albo srulka zależnie od rejonu Polski i regionalnej nomenklatury.

Witam

Ja też z pytaniem bo nie bardzo wiem co robić. A chodzi o juki. Posadziłam na wiosnę parę sztuk ( dostałam od rodziców z ich działki) i niestety coś mi osłabły. Liście położyły się na ziemi i wyglądają dość marnie :( Zostawić w spokoju niech dojdą same do siebie czy w jakiś sposób reanimować, tylko jaki?

Juka ma potężny system korzeniowy i trudno toto wykopać nie uszkadzając go, no i potem choruje. Domowym sposobem łatwo rozmnożyć odkopując z boku krzew i odcinając jeden, dwa grube korzenie. Odchodzą od nich cienkie, przypominające druty, te odcinamy, a gruby tniemy na odcinki ok. 10 cm, i pamiętając o biegunowości (zielonym do góry :wink: ) sadzimy do doniczek. Najczęściej wyrastają2-3 rozet liściowych, w pierwszym roku w gruncie warto lekko okryć na zimę. A co do Twoich- jeśli rozeta liści przyschła to nawet można obciąć i poczekać, aż odbije z korzenia.

Jeden z przywiezionych z Holandii w zeszłym roku tulipanów (cebulek) nie został ucięty i zawiązał dużą torebkę nasienną. Spróbuję poeksperymentować. Wprawdzie sprzedawca zapewniał, że są to niebieskie - nowość, ale wyszły fioletowo-różowe. :o Czy ziemia (ph) mogła mieć na to wpływ? Kiedy zebrać nasionka i kiedy wysiać?

Jak wyrośnie coś ciekawego dostaniesz cebulki :)