Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Konwalie i tak już zasychają, ale tak sobie myślę, że za parę lat mimo koszenia opanują trawnik. Łatwo to posadzić, ale jeśli nie założymy jakiejś bariery to trudniej się pozbyć. A irysom koszenie nie służy.

A jest jakaś potrzeba wałowania trawnika? Mój ma ok 20 lat i nigdy tego zabiegu nie uskuteczniałem, tak że nie wiem.

Na początek dzięki za tan wątek. Sporo się już dowiedziałam, ale ... jak się okazało nie wszystko. W związku z tym mam pytanko. A nawet kilka pytanek.

Jak można rozmnożyć pęcherznice?? Rośnie toto niedaleko mnie i bardzo mi się podoba. Jaki miesiąc jest najodpowiedniejszy?? Jaki rodzaj ziemi? Czy trudno się robi takie sadzonki i najważniejsze ... jak to zrobić?? Ostatnio wpadła mi w ręce fajna księżka o rozmnażaniu roślin. Spróbowąłam już zrobić rozsadę bzu, budleji (nie wiem czy tak się pisze) i clematisów. Zobaczymy co z tego wyniknie (w tej książce było napisane że rozmanżają się trudno, ale jest to możliwe).

To co spróbujecie mi odpowiedzieć na pytanka?? :)

witam

pytanko mam apropos trawnika

kiedy sie go walcuje?

oczywiscie po posianiu to wiem ale kiedy jeszcze?

pozdrrr

Teoretycznie wałuje się po wertykulacji tj po wyrywaniu zaschłych przez zimę kawałków darni, mchów etc - wiosną. Szczególnie wałowanie jest polecane po wertykulacji specjalnym ustrojstwem które może nadmiernie powyciągać zdrowe rośliny z ziemi. Przy zgrabianiu grabiami można odpuścić.

witam

kiedy sie go walcuje?

pozdrrr

Teoretycznie wałuje się po wertykulacji tj po wyrywaniu zaschłych przez zimę kawałków darni, mchów etc - wiosną. Szczególnie wałowanie jest polecane po wertykulacji specjalnym ustrojstwem które może nadmiernie powyciągać zdrowe rośliny z ziemi. Przy zgrabianiu grabiami można odpuścić.

a mam pytanko. czy można wogóle zrezygnować z wertykulacji specjalną maszyną (wertykulatorem?) i tylko używać grabi do tego celu?

witam

kiedy sie go walcuje?

pozdrrr

a mam pytanko. czy można wogóle zrezygnować z wertykulacji specjalną maszyną (wertykulatorem?) i tylko używać grabi do tego celu?

Wszystko zależy od tego jakiej intensywności uprawę stosujesz i jak bardzo "szalejesz" :wink: na ogrodzie. Z drugiej strony kiedyś dostępnośc do tych ustrojstw była zdecydowanie mniejsza a trawniki były ładne i brzydkie. Tak jak dziś.

Pęcherznica (chyba ładniejsza nazwa tawułowiec) rozmnaża się łatwo przez sadzonki zdrewniałe, cięte we wczesnym okresie zimy, powiązane zadołować w piasku, wczesną wiosną sadzimy na zagon. 100% udatności. Sadzonki zielne w lipcu najlepiej w inspekcie.

Mirek, no powiedz, czy można jeszcze potraktować te późne odmiany. Mam na myśli czereśniowe robale :wink:

Musztarda po obiedzie. Zobacz ten post i uważnie przeczytaj. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=69963&highlight=terminy+opryski

Teraz już robali rozkosznie rozwijają się w czereśniach. Trezba pamiętatać o sygnalizacji.

Mirek, no powiedz, czy można jeszcze potraktować te późne odmiany. Mam na myśli czereśniowe robale :wink:

Musztarda po obiedzie. Zobacz ten post i uważnie przeczytaj. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=69963&highlight=terminy+opryski

Teraz już robali rozkosznie rozwijają się w czereśniach. Trezba pamiętatać o sygnalizacji.

Łyżką cedzakową można by. Przy gotowaniu kompotu ładnie wypływają na wierzch :wink:

Mirku - czy irysom po kwitnieniu należy przyciąć liście? Czy w innym terminie i jak wysoko?

Będę wdzięczna za podpowiedź

Absolutnie nie. Liście mają zasychać całe. One odżywiają kłacza bo kwitnienie to duży wysiłek. Ucinamy tylko niezbyt efektowne badyle ale tak aby jak najmniej usunąć liści. Ta zasada dotyczy wszystkich kwitnących bylin oraz roślin cebulowych (mam na myśli cebulowe nie produkowane na cebule do pędzenia).

[/code]

Mirku - czy irysom po kwitnieniu należy przyciąć liście? Czy w innym terminie i jak wysoko?

Absolutnie nie. Liście mają zasychać całe. One odżywiają kłacza bo kwitnienie to duży wysiłek. Ucinamy tylko niezbyt efektowne badyle ale tak aby jak najmniej usunąć liści. Ta zasada dotyczy wszystkich kwitnących bylin oraz roślin cebulowych (mam na myśli cebulowe nie produkowane na cebule do pędzenia).

[/code]

Dziękuję za szybką odpowiedź :-) Czyli mają sobie same zasychać - OK :-) "Ucinamy tylko badyle", tzn. pędy/ łodygi na których były kwiaty?

[/code]

Dziękuję za szybką odpowiedź :-) Czyli mają sobie same zasychać - OK :-) "Ucinamy tylko badyle", tzn. pędy/ łodygi na których były kwiaty?

Zgadza się, bo roślina ma "ładować cały wysiłek" w kłącza lub bulwy a nie wykształcać nasiona