Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zgadza się, bo roślina ma "ładować cały wysiłek" w kłącza lub bulwy a nie wykształcać nasiona

a czy to dotyczy rownież wszystkich innych bylin? bo czasem mi szkoda obcinać bo ładnie wyglądają, np. sasanki

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zgadza się, bo roślina ma "ładować cały wysiłek" w kłącza lub bulwy a nie wykształcać nasiona

a czy to dotyczy rownież wszystkich innych bylin? bo czasem mi szkoda obcinać bo ładnie wyglądają, np. sasanki

W zasadzie tak, ale nie przejmuj się zbytnio. Ja też lubię te sasankowe puszki- rozetki. Są przepięknościowe jak mawiała moja polonistka :wink:

W zasadzie tak, ale nie przejmuj się zbytnio. Ja też lubię te sasankowe puszki- rozetki. Są przepięknościowe jak mawiała moja polonistka :wink:

dzięki stokrotne raz jeszcze :) :) :) :) :) :) :)

PS. fajne słowo :lol:

Mirku, Zygmorze kiedy się nawozi rododendrony? Kupiłam dzisiaj nawóz, na którym mam napisane "pierwsze nawożenie marzec/kwiecień, drugie wczesną wiosną" :) tzn. jak? 2 w 1? :lol: (13%azotu,5% fosforu, 9% tlenku potasu, 2% tlenku magnezu)
Mirku, Zygmorze kiedy się nawozi rododendrony? Kupiłam dzisiaj nawóz, na którym mam napisane "pierwsze nawożenie marzec/kwiecień, drugie wczesną wiosną" :) tzn. jak? 2 w 1? :lol: (13%azotu,5% fosforu, 9% tlenku potasu, 2% tlenku magnezu)

Wszystko zalezy od tego jaki jest nawóz

myśle że w opisie chodziło o pierwsze nawożenie wczesną wiosnę (wg mnie różaneczniki powinno się nawozic troche później niż w opisie - w kwietniu w połowie miesiąca) a drugie w końcu czerwca.

A tak wogóle zdrowiej dla roślin byłoby pewnie 3 razy w sezonie ale mniejszymi dawkami

Zgłaszam się,

Jeżeli chodzi o nawożenie azotowe różaneczników to należy to zrobić pomiędzy kwietniem, a czerwcem, później już tylko nawozy jesienne, jak siarczan potasu. Powinno się tu stosować nawozy zakwaszające, bo nasze działki przeważnie nie mają kwaśnego odczynu gleby i trzeba ją czym można zakwaszać, bo podlewając też możemy doprowadzać do odkwaszania gleby. Dobrze jest w tym wypadku dodatkowo stosować siarkę pylistą razem z nawożeniem. Może nie działa tak szybko jak nawozy zakwaszające, ale wchłania się ok 4 lat i tak łatwo się nie wpłukuje. Ale ten zabieg z siarką należy powtarzać. Dlatego ja proponuję wszystkim początkującym, żeby swoja przygodę z różanecznikami zaczynali od azalii, które dużo lepiej zimują w naszym klimacie i są bardziej tolerancyjne co do ph gleby.

Pozdrawiam

Dzięki, a jakiś konkretny nawóz jesienny możesz polecić? Zeszłej jesieni posadziłam taki mały krzaczek, nie był to rododendron ale coś z rodziny i niestety nie przetrwał zbyt dobrze. Nie chciałabym tego powtórzyć więc wolę się przygotować.

minoga,

Przede wszystkim musisz się orientować w jaką ziemię sadzisz roślinę wrzosowatą. O ile nie jesteś w stanie tego określić to nie sadź, bo i tak wyleci. Ja sąsiadce podarowałem kiedyś azalię, bo mnie bardzo prosiła, nawet dałem wiaderko kwaśnego torfu na początek. Ona posadziła krzew na brzegu kartofliska i po dwuch latach już go nie było.

Nie sadźcie wrzosowatych wszędzie gdzie się da, to przy roślinach kwasolubnych najczęściej się nie udaje.

Ja mam też pytanie. W kwietniu wsadziłem m.in kilka świerków kłujących. Wszystkie oprócz jednego puściły młode pędy. Ten jeden nie. Igły nie opadają ale w miejscach wyrastania gałązek jest czarny osad, tak jakby te miejsca ubrudzone było czarną ziemią. Może to jakiś grzyb i trzeba drzewko opryskać ?. Jeśli tak to czym. Ponadto świerk ma trochę dziwny kolor - taki bardzej szary niż zielony lub srebrny. Ale to może takie dziwne wybarwienie.
Ja mam też pytanie. W kwietniu wsadziłem m.in kilka świerków kłujących. Wszystkie oprócz jednego puściły młode pędy. Ten jeden nie. Igły nie opadają ale w miejscach wyrastania gałązek jest czarny osad, tak jakby te miejsca ubrudzone było czarną ziemią. Może to jakiś grzyb i trzeba drzewko opryskać ?. Jeśli tak to czym. Ponadto świerk ma trochę dziwny kolor - taki bardzej szary niż zielony lub srebrny. Ale to może takie dziwne wybarwienie.

jak nie ma przyrostów i ma szare igły to pewnie jest już martwy...;(

jak nie ma przyrostów i ma szare igły to pewnie jest już martwy...;(

Niestety, tu też cudu nie będzie. Jeśli jeszcze nie ruszył, to nie ruszy..

Mam 3 pytanka

1. Czy maliny mogą rosnąć w trawie, krtóko przystrzyżonej oczywiście?

2. Co zrobić ze szczypiorkiem, który juz przekwitł ?

3. kiedy "dzieli" sie stare truskawki i przesadza???

we wtorek miałam odchwaszczaną trawe jakimś preparatem ( robił to facet z firmy ogrodniczej) na niektóre chwast oprysk podziałał a np. skrzyp trzyma się dalej, inne zielone badyle również .........czy jeszcze dać czas i chwasty pozostałe zdechną czy reklamowac usługe

i jeszcze jedna ważna rzecz zauwazyłam że w niektórych miejscach od momentu oprysku potworzyły się duże placki wysuszonej na wiór trawy ( podlewana jest codziennie) chodzi się po niej i chrzęści.nie wiem czy to wina tego oprysku ( miał byc na dwuliscienne) czy to może tego palacego słońca..........tak jak w czerwcu miałam piekny zieloniutki trawnki tak teraz mam miejscami wysuszone ściernisko....a może za krótko i czesto koszę trawę ( raz na tydzień)

Mam 3 pytanka

Ad1 Absolutnie nie. Po pierwsze -konkurencja, po drugie -jak to niby kosic, po trzecie- jak skosić, coby zostawić pędy jednoroczne

Na szczypiorku się nie znam :D

Ad 3 Truskawek się nie dzieli, tylko wywala, a młode pozyskuje z "wąsów"

we wtorek miałam odchwaszczaną trawe jakimś preparatem ( robił to facet z firmy ogrodniczej) na niektóre chwast oprysk podziałał a np. skrzyp trzyma się dalej, inne zielone badyle również .........czy jeszcze dać czas i chwasty pozostałe zdechną czy reklamowac usługe

i jeszcze jedna ważna rzecz zauwazyłam że w niektórych miejscach od momentu oprysku potworzyły się duże placki wysuszonej na wiór trawy ( podlewana jest codziennie) chodzi się po niej i chrzęści.nie wiem czy to wina tego oprysku ( miał byc na dwuliscienne) czy to może tego palacego słońca..........tak jak w czerwcu miałam piekny zieloniutki trawnki tak teraz mam miejscami wysuszone ściernisko....a może za krótko i czesto koszę trawę ( raz na tydzień)

A jaki preparat? Poza tym w taki upał nie powinno się pryskać, efekty mogą być dziwne.

A trawnik- faktycznie susza, upał i za niskie koszenie daje taki skutek. Natomiast stosowanie preparatu w tak wysokich temperaturach jest niewskazane. Nawet Roundup przy pogodzie pochmurnej i chłodnej działa wolniej, ale wchłania się skuteczniej i lepiej działa. Trzeba lać i czekać na deszcz

Mirku!

a na jaką wysokość powinno sie strzyc trawę , żeby nie było potem problemów z wysychaniem w czasie upałów

Nie wiem, na jaką wysokość masz ustawioną kosiarkę. Jeśli jest sucho, upalnie, wtedy koszę również regularnie, ale podnoszę o 2-3 cm, a jak jest już normalnie, to dwoma koszeniami można wrócić do stałej wysokości.

Mam 3 pytanka

Ad1 Absolutnie nie. Po pierwsze -konkurencja, po drugie -jak to niby kosic, po trzecie- jak skosić, coby zostawić pędy jednoroczne

Wiem jak pozyskać truskawki ale nie wiem kiedy :oops:

To jeszcze jedno, czy tuje rosnące w otoczeniu trawy rosną wolniej niż te w samej ziemi bądź okorowane?

Mam 3 pytanka

Wiem jak pozyskać truskawki ale nie wiem kiedy :oops:

To jeszcze jedno, czy tuje rosnące w otoczeniu trawy rosną wolniej niż te w samej ziemi bądź okorowane?

Szczerze mówiąc, nie widziałem okorowanych i rosnących (żyjących) jeszcze thuj :o :lol: :D Myślę, że chodziło Ci raczej o drzewka podsypane korą ;)

truskawki sadzi się w sierpniu. Wybiera się odrosty od roślinek własnych lub znajomych nie te,które najładniej rosną ale te, które są najbardziej plenne albo tzw. olbrzymy (owoce).