Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zwożę sobie korę sosnową z lasu (nie wiem co na to Ziobro albo Straż Leśna :roll: :oops: )

czy mam ją kompostować, przesypywać jakimś nawozem :roll: czy prosto z lasu pod tuje, borówki, świerki itp

Ale co to znaczy, że ją "zwozisz"?

do worka na rowerek i do domu 8) :oops: :wink:

Mam pytanie odnośnie wrzosów. Pod płotem u mnie rosną w rzędach brzozy a równolegle do nich w kolejnym rzędzie iglaki. Pod iglakami chciałabym posadzić wrzosy, ale martwi mnie bliskość brzóz, które podobno są bardzo żarłoczne. Będą rosły te moje wrzosy w bliskim sąsiedztwie brzóz, czy nie? :(

Mam pytanie odnośnie wrzosów. Pod płotem u mnie rosną w rzędach brzozy a równolegle do nich w kolejnym rzędzie iglaki. Pod iglakami chciałabym posadzić wrzosy, ale martwi mnie bliskość brzóz, które podobno są bardzo żarłoczne. Będą rosły te moje wrzosy w bliskim sąsiedztwie brzóz, czy nie? :(

Brzoza owszem żarłoczna, ale popatrz w naturze, co rośnie na wrzosowisku- właśnie pojedyńcze brzozy, sosna, jałowiec i łan wrzosów. Oczywiście odmiany ogrodowe są bardziej wymagające, ale jeśli pH gleby właściwe i przy podlaniu w dłuższych okresach suszy nie widzę problemu.

Kiedy najlepiej sadzić cebulki tulipanów i hiacyntów??? Czy mogę to zrobic w doniczkach po pelargoniach??

Ostatnia dekada września i pierwsza połowa X. Najlepsze ukorzenianie cebul tulipanów w temp. na gł. 10 cm 9-12 st. Warto zaprawić przeciw grzybkom, sadzimy najpierw odmiany późne, później średnio wczesne i na końcu wczesne. Opóźnia to w pewnym stopniu przedwczesny rozwój wiosną i uszkodzeń liści przez przymrozki. Hiacynty sadzimy w drugiej połowie IX. A czemu w onych doniczkach?

Kiedy najlepiej sadzić cebulki tulipanów i hiacyntów??? Czy mogę to zrobic w doniczkach po pelargoniach??

Ostatnia dekada września i pierwsza połowa X. Najlepsze ukorzenianie cebul tulipanów w temp. na gł. 10 cm 9-12 st. Warto zaprawić przeciw grzybkom, sadzimy najpierw odmiany późne, później średnio wczesne i na końcu wczesne. Opóźnia to w pewnym stopniu przedwczesny rozwój wiosną i uszkodzeń liści przez przymrozki. Hiacynty sadzimy w drugiej połowie IX. A czemu w onych doniczkach?

Nie jestem pewna w jakiej ziemi najlepiej posadzić, w zesżłym roku sadziłam do gruntu ( przewaga piasku). w tym roku chciałabym posadzić w doniczki. Czy sypie sie wcześniej warstwę piasku? czy mogę wykorzystac ziemię po pelargoniach? czy też tulipany i hiacynty wymagają specjalnego odczynu ziemi I czy:

a) posadzone cebulki w skrzynkach zabrać na zimę do domu.

b) zostawic na tarasie- taras okryty matą z trzciny.

Co do tulipanów- gleba o odczynie obojętnym lub zasadowym (6,5-7,5), żyzna, przepuszczalna. Toto po kwiatkach się nie nadaje. Nadal nie piszesz, po co w doniczki. Do pędzenia gleba lekka, pH jak wyżej, może być torf o odp. pH. Dołujemy na głeb. ok30-40 cm, można przykryć torfem. Po mrozach przykrywamy liśćmi lub słomą na 10-15 cm. Wyjmujemy z dołu, gdy pędy mają 5 cm u wczesnych i 7-8 cm u odmian późnych.

Co posadzić przy płocie by rosło wysoko i szybko ale korzenie nie przeszkadzały w uprawie warzyw tuż obok?

Kwitła mi w tym roku magnolia a teraz ma dziwny owoc czy można z niego rozmnożyć tę rośline?

Z owocu to nie... Ale z nasion i owszem, ale urośnie coś, co może nawet po 10 latach zakwitnie, jeżeli wcześniej nie umarznie. Młode siewki na mróz wrażliwe raczej. Natomiast można magnolię parasolowatą.

A tuż obok czegoś rosnącego wysoko i szybko to chyba nie będzie tych warzyw.

Co do tulipanów- gleba o odczynie obojętnym lub zasadowym (6,5-7,5), żyzna, przepuszczalna. Toto po kwiatkach się nie nadaje. Nadal nie piszesz, po co w doniczki. Do pędzenia gleba lekka, pH jak wyżej, może być torf o odp. pH. Dołujemy na głeb. ok30-40 cm, można przykryć torfem. Po mrozach przykrywamy liśćmi lub słomą na 10-15 cm. Wyjmujemy z dołu, gdy pędy mają 5 cm u wczesnych i 7-8 cm u odmian późnych.

chyba jako ochrona przed gryzoniami :roll:

ale to raczej do koszyczków

:) mam długie beżowe skrzynki po pelargoniach, które wisiały na tarasie. I chciałabym właśnie w tych samych posadzić tulipany. Stąd moje pytanie. Pozdrawiam

Czy rosliny chcesz pozniej przesadzac, czy moze skrzynki maja byc ich docelowym miejscem uprawy?

Jak najbardziej docelowym :) planujemy ocieplac fundamenty na wiosnę wiec musiałabym się "wynieść" ze swojego i tak miniaturowego ogródka z jednej strony domu, więc pomyślałam że lepiej będzie je posadzić w skrzyniach.... Zakupiłam ponad 60cebulek tulipanów, i 10 hiacyntów i chciałabym aby "coś mi jednak zakwitło "

Jak najbardziej docelowym :) planujemy ocieplac fundamenty na wiosnę wiec musiałabym się "wynieść" ze swojego i tak miniaturowego ogródka z jednej strony domu, więc pomyślałam że lepiej będzie je posadzić w skrzyniach.... Zakupiłam ponad 60cebulek tulipanów, i 10 hiacyntów i chciałabym aby "coś mi jednak zakwitło "

W takim razie podloze powinno sie skladac z substratu torfowego o pH ok 7,0 z dodatkiem nawozow, do kupienia w sklepie. Koniecznie przykryj cebule ok 2-3 centymetrowa warstwa piasku, ktory nie tylko pomoze utrzymac wlasciwa wilgotnosc, ale tez zapobiegnie tzw wysadzaniu cebul, co jest wazne zwlaszcza w przypadku hiacyntow. Pozdrawiam.

Mam ogromną prośbę o pomoc w rozszyfrowaniu dwóch drzew .

Bedąc w Zakopcu natrafiłam na takie oto okazy .

http://img381.imageshack.us/img381/5549/p1010214qc9.jpg

Liście w zbliżeniu wyglądają tak :

http://img503.imageshack.us/img503/1186/p1010217hn7.jpg

http://img518.imageshack.us/img518/6435/p1010216pl1.jpg

O ile dobrze rozpoznałam na trzecim zdjęciu prawdopodobnie jest buk pospolity ( Fagus sylvatica odm . Dawyck albo Dawyck Gold ) .

Nijak nie mogę sobie natomiast poradzić ze zdjęciem 2 a na tym drzewku bardzo mi zależy gdyż pokrojem a także barwą liści świetnie by pasowało do już występujących na naszej działeczce .

Z góry pięknie dziękuję

:D

Mam ogromną prośbę o pomoc w rozszyfrowaniu dwóch drzew .

Bedąc w Zakopcu natrafiłam na takie oto okazy .

http://img381.imageshack.us/img381/5549/p1010214qc9.jpg

Liście w zbliżeniu wyglądają tak :

http://img503.imageshack.us/img503/1186/p1010217hn7.jpg

http://img518.imageshack.us/img518/6435/p1010216pl1.jpg

O ile dobrze rozpoznałam na trzecim zdjęciu prawdopodobnie jest buk pospolity ( Fagus sylvatica odm . Dawyck albo Dawyck Gold ) .

Nijak nie mogę sobie natomiast poradzić ze zdjęciem 2 a na tym drzewku bardzo mi zależy gdyż pokrojem a także barwą liści świetnie by pasowało do już występujących na naszej działeczce .

Z góry pięknie dziękuję

:D

to drugie to cos....wredei cos tam....jutro sie dowiem dokladnie- sasiad takowe ma