Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to może coś troszeczkę rozdłubać.. :D

hmmm podłubałam, w środku "żdźbła" były larwy i kokoniki ale czego?? nie wiem?? :o zostawić to "coś" w spokoju...czy może spryskać całą mate jakimś środkiem?

No to już wiesz, że coś żre. Ale jeśli to w środku to oprysk nie pomoże. No i czy warto się truć? Jedynie jakiś preparat trujący gazowo- opryskac, zwinąć, wsadzić w worek foliowy. A najlepiej, to machnąć ręką, niezadługo samo wymarznie

Mirek

na czerwonym klonie caly czas mam srebrne naloty, nie daje sie toto umyc, pryskalam na grzyby i inne pierodolki.....co to jest...i w tym roku ten szczepiony klon nie podrósł nic a nic....

Foto :wink:

no zrobie...ale musze naszego forumowego Maksia zatrudnic zeby je wrzucic na serwer :cry:

Mirku, teraz ja z prośbą korną, o kawałek Twej wiedzy :D

Kupiłam ( oczywiście przez net) Oculus Draconis.

http://images2.fotosik.pl/188/91d2c77eef94b971.jpg

Zaszczepiona na przystawkę na podkładce o średnicy 4mm, ale wydaje mi się, że to szczep wiosenny (?) bo jakoś tak odstaje, choć gumka ściągająca już zetlała, a korona rosnie ładnie.

http://images1.fotosik.pl/197/30c32056c6b87951.jpg

Więc mam problem, czy wysadzać sosnę do ogrodu, czy może przezimować w domu ?

Mirek

czy mozesz podpowiedziec jakie drzewo mozna pposadzic 50 cm od domku...na tle zoltej sciany??

chodzi mi o maly system korzeniowy itp...

chcialam posadzic brzozke placzaca....no ale pojecia nie mam czy mozna, oprocz tego zastanawialam sie nad swidosliwa ( chyba tak to sie pisze) takie czerwone drzewko:)

generalnie wolalabym drzewka rosnace w dol....

Muszę albo powinnam??? przesadzić bukszpan.Jest to krzew majacy ok.4 lat .Podobno bukszpany żle znoszą przesadzanie.Jeżeli się nie zdecyduje będzie musiał rosnąc wśród róz okrywowych.Poradź !!

Ja przesadzam wszystko :D . Bukszpana przesadź, oczywiście przedtem i potem porządnie podlej i z możliwie dużą bryłą korzeniową. A po 4 latach to olbrzymia ona nie będzie.

Mirek

czy mozesz podpowiedziec jakie drzewo mozna pposadzic 50 cm od domku...na tle zoltej sciany??

chcialam posadzic brzozke placzaca....no ale pojecia nie mam czy mozna, oprocz tego zastanawialam sie nad swidosliwa ( chyba tak to sie pisze) takie czerwone drzewko:)

Moim zdaniem to ciutek za blisko. System korzeniowy jest na ogół proporcjonalny do wielkości drzewa, i sięga poza obrys korony. W tym roku przy domu podczas budowy ogrodu zimowego odkopałem i przeciąłem korzonek około 2 cm gruby. Byłem pewien, że to od winogrona, które tam wykopałem wcześniej. Moje zdumienie było olbrzymie, gdy reszta wystająca korzonka zazieleniła się i zaczęła rosnąć. Ponieważ własnym oczom nie wierzyłem pozwoliłem owemu dziwu urosnąć- był to kasztanowiec- rośnie u sąsiada w odległości 17 (siedemnastu) metrów! Swoją drogą dziw, że odbił od korzenia.

Ale jeśli to ma być małe drzewko, to przecież domu nie obali :wink: a korzenie w fundament nie wrosną, będą rosły wzdłuż, tak że wybór to raczej w/g kryteriów estetycznych

Mirek

Moim zdaniem to ciutek za blisko. System korzeniowy jest na ogół proporcjonalny do wielkości drzewa, i sięga poza obrys korony. W tym roku przy domu podczas budowy ogrodu zimowego odkopałem i przeciąłem korzonek około 2 cm gruby. Byłem pewien, że to od winogrona, które tam wykopałem wcześniej. Moje zdumienie było olbrzymie, gdy reszta wystająca korzonka zazieleniła się i zaczęła rosnąć. Ponieważ własnym oczom nie wierzyłem pozwoliłem owemu dziwu urosnąć- był to kasztanowiec- rośnie u sąsiada w odległości 17 (siedemnastu) metrów! Swoją drogą dziw, że odbił od korzenia.

Ale jeśli to ma być małe drzewko, to przecież domu nie obali :wink: a korzenie w fundament nie wrosną, będą rosły wzdłuż, tak że wybór to raczej w/g kryteriów estetycznych

dzieki dobry czlowieku :lol: :lol: posadze brzozke placzaca...i obok niej hortensje i takie tam jeszcze wrzosy itp...

a teraz zagadka: co jest na czerwonym klonie??? oto obiecane foteczki

http://212.244.189.200/teska/domek_teski305.jpg

http://212.244.189.200/teska/domek_teski306.jpg

Teska - ale szalejesz w ogrodzie ;-) prawda że wciąga :lol: :lol: :lol:

a teraz pytanie do naszych forumowych ogrodników - trawnika chcę mieć jak najmniej i m. in. dlatego chciałabym od strony połnocnej posadzić jakąś roślinkę zadarniającą (kawałek ok. 1,5mx6m), ale taką po której można by było deptać.

Znalazałam takie propozycje:

- tojeść rozesłana

- acena drobnolistna

- azorella trójwidlasta

- karmnik ościsty

- rogownica kuternowata

Z tego niestety większość wymaga miejsc słonecznych :( przynajmniej tak znalazłam w opisach.

Czy jednak - tak z praktyki - któraś z nich nada sie po północnej stronie? Lub może coś innego? Z tym warunkiem, że jest to miejsce deptane - może nie intensywnie ale od czasu do czasu.

Proszę o jakąś podpowiedź

Teska - ale szalejesz w ogrodzie ;-) prawda że wciąga :lol: :lol: :lol:

a teraz pytanie do naszych forumowych ogrodników - trawnika chcę mieć jak najmniej i m. in. dlatego chciałabym od strony połnocnej posadzić jakąś roślinkę zadarniającą (kawałek ok. 1,5mx6m), ale taką po której można by było deptać.

Znalazałam takie propozycje:

- tojeść rozesłana

- acena drobnolistna

- azorella trójwidlasta

- karmnik ościsty

- rogownica kuternowata

Z tego niestety większość wymaga miejsc słonecznych :( przynajmniej tak znalazłam w opisach.

Czy jednak - tak z praktyki - któraś z nich nada sie po północnej stronie? Lub może coś innego? Z tym warunkiem, że jest to miejsce deptane - może nie intensywnie ale od czasu do czasu.

Proszę o jakąś podpowiedź

chce zlikwidowac trawnik z boku domku....tam mam 4 meterki z tego jeden zajmuja kurniki pod plotem...

chce tam posadzic placzaca brzozke...hortensje , mam juz rododendrony i chce jeszcze wrzosy....

mam dosc trawy...

a wciaga jak diabli....

te plamki są gładkie-płaskie czy mają formę wypukłą.

trzeba to pooglądać pod mikroskopem, może to objawy uszkodzeń po szpecielach ?

te plamki są gładkie-płaskie czy mają formę wypukłą.

trzeba to pooglądać pod mikroskopem, może to objawy uszkodzeń po szpecielach ?

sa gladkie. w tym srebrnym miejscu lisc jest cienszy pod mikroskopem nie widac zadnych robali