Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Krzysztofj! Chyba chcesz założyć żywopłot obronny.Podobną rolę będą spełniać żywopłoty z różnych gatunków róż:dzika,pomarszczona lub ich mieszaniec Rosa x rugotida. Gatunki te mają małe wymagania co do gleby.Lubią dużo słońca. Stanowią schronienie i pokarm dla ptaków.Pozdro STRASS.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Serdeczne dzięki wszystkim.

Róże (rugosa) już sadzę - dobrze sie rozrasta (a najlepiej ta przywieziona z Mierzeji Wislanej). Tarninę takoż. Irgi nie brałem pod uwagę, bo znałem tylko horyzontalis i podobne. Lucidus się przyjrzę - poszukam informacji o wymaganiach.

Widziałem piękny żywopłot z grabu prowadzonego poziomo. Gałęzie grubości ręki splątane fantastycznie - ale na to potrzeba z 50 lat.

hej Mirek,

No i przyszla moja pora na prosbe o porade do fachowca :)

Tak sie zastanawiam czy nie zaryzykowac i zakupic jeszcze sosen w przyszlym tygodniu i posadzic?

Male sosenki do 60 cm.

Jak myslisz?

Chce to zrobic przed sianiem trawy wiec albo wczesna wiosna albo teraz... teraz bedzie taniej, ale pytanie ile moze pasc?

Z gory dzieki

Marek

Witam

Z góry przepraszam jeśli nie doczytałem.

Mam młodą azalię ( zakupioną w tym roku, ok. 50 cm wysokości) w skrzynce o wym. 50x50 cm na ogrodzie.

Jak zabezpieczyć ją na zimę?

- przenieść do piwnicy (mam raczej ciemną) ?

- owinąć czymś?

- jak zabezpieczyć korzenie?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Czy można uratować drzewka z częściowo obgryzioną korą? To dzieło zajęcy. Drzewka ok2÷3 letnie, w niektórych przypadkach obgryzione wkoło, fatalnie to wygląda...

W rodzinnej lesniczówce - uszkodzone częsciowo drzewa w sadzie ratowano tak:

1) Czyszczono z resztek luźnych włóskien i kory, zakładano opatrunek z maści żywicznej z dodatkiem fungicydu ( np , Topsin lub gotowe), owijano mocno płótnem. Maść przesiąkiwała " bandaż" i robiła się skorupa chroniąca przed słońcem.

2) ochronę przeciwzajęczą robiono z najtańszej siatki Rapica lub Ledóchowskiego, owijając ją dokoła pni parę razy i zawijając kolce - drzewa w ten sposób zabezpieczone pozostawały nietknięte !!!

Może masz coś jeszcze do uratowania mmiodku?

Rolka siatki Ledóchowskiego ( ok.20m), kosztuje...5 zł! I jest w każdym sklepie budowlanym :p

Witam

Z góry przepraszam jeśli nie doczytałem.

Mam młodą azalię ( zakupioną w tym roku, ok. 50 cm wysokości) w skrzynce o wym. 50x50 cm na ogrodzie.

Jak zabezpieczyć ją na zimę?

- przenieść do piwnicy (mam raczej ciemną) ?

- owinąć czymś?

- jak zabezpieczyć korzenie?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Zakopać w ogródku i zapomnieć. Druga wersja- nagrabić kupkę liści i okryć doniczkę (tylko doniczkę)

Widziałem piękny żywopłot z grabu prowadzonego poziomo. Gałęzie grubości ręki splątane fantastycznie - ale na to potrzeba z 50 lat.

z tego co pamietam w Angli miedze były odgradzane dośc szczególnym rodzajem zywopłotu. Nazywa sie to chyba zywopłot kładziony. Polegało to na tym ze rosnace na miedzy drzewka ( takie 2-4 metrowe) były przecinane tak mniej wecej do połowy grubości pnia przy samej ziemi i kladzione w odpoweidnim kierunku.

Takie drzewko dalej rosło tylko ze z głownym konarem poziomo wypuszczajac w góre kolejne galezie z którymi jak osiagneły odpowiednie wymiary robiono to samo. Powodowało to ze z czasem zywopłot skladał sie z grubych poprzeplatanych konarów polozonych pionowo i był nie do sforsowania przez zwierzeta wieksze od kota . W wersji ogrodowej mysle, ze mozna by było uzupelnić pielegnacje o strzyzenie :-)

Inna wersja- sadzimy co 25 cm dwie sadzonki w jeden dołek skrzyżowane pod kątem 90 st, czyli 45 do gruntu. Nie przycinamy czubków tylko krzyżujemy, tworząc siatkę o oczkach 25 x 25 cm . Boczne gałązki regularnie tniemy. Po paru latach (w miejscach skrzyżowań można wiązać np paskami do szczepień) wszystko zrasta się razem. Nie do przebycia!

Cała Polska jest już dokładnie obsadzona 'Smaragdem' i innymi tujami. A może szpaler cisowy, wbrew panującej opinii wcale tak wolno nie rośnie, jałowce 'Spartan','Stricta','Stricta Variegata','Obelisk','Schnewerdingel Goldmachangel' (niemcy jak wymyślą nazwę to..) Nie polecam tylko cyprysików- delikatniejsze, zwłaszcza lawson, na wygwizdówku padnie .

Nie polecasz tuji ze względu że jest ich tak dużo. Czy że te inne podane przez Ciebie rośliny są ładniejsze i trwalsze ?

W zeszłym roku na wiosnę posadziłam ognika 1,5 metra. Piękne drzewko z wielkimi żółtymi gronami owocow. Tak cieszył moje oczy. Po zimie jest cały bordowy :( , widać tylko że przy samej ziemi coœ wypuszcza. czy to oznacza że reszta przemarzła i nie ma szans by coœ wypuœciło?

Mam nadzieję, że nie dostane jobów za odpowiedź na tak starego maila. Pewnie już ktoś odpowiedział. Ale ja mogę przekazać swoje doświadczenia w tym temacie (może komuś to pomoże).

Niestety raczej przemarzł. U mnie było to samo. Podciąłem minimalnie, oglądałem w których miejscach puszcza nowe zielone. Docelowo musiłaem wyciąć ok. 80% ale roślina już potem ładnie rosłą (nie wszystkie przemarzły)