Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

cd...

Miałam juz kupione 4 w zeszłym roku(tuje szmaragdowe).Teraz trzeba było zrobic miejsce na działce.

Polaliśmy chwasty randapem, po kilku dniach spaliliśmy suchą trawę na koncu działki...i w połowie marca ruszyliśmy z sadzeniem iglaków

.zakupiłam kwaśną ziemię, korę ...i co 60 cm posadziliśmy pierwsze drzewka.( tuja kosztuje miedzy 9,90 a 14 zł).

Dagi31 a czytaliście instrukcję Roundapu przed pryskaniem?

Dokładnie czytaliście???

Bo przy takim stosowaniu herbicydów, to ja się nie dziwię, że wszystko odrasta. :o

U nasady gałązek świerka kłującego skupiska jasno-brązowych torbieli. Po rozerwaniu wysypuje się biało-brązowy proszek. Sądzę, że to jakiś grzyb ale nie mam pewności. Proszę o konsultacje. Jeśli grzyb- to oprysk ale czym. Może Topsin.

Poczytałem trochę w sieci i drugie rozwiązanie to ochojnik. Wysypujący się proszek to jaja złożone przez samicę.

Czekam na opinię fachowca.

U nasady gałązek świerka kłującego skupiska jasno-brązowych torbieli. Po rozerwaniu wysypuje się biało-brązowy proszek. Sądzę, że to jakiś grzyb ale nie mam pewności. Proszę o konsultacje. Jeśli grzyb- to oprysk ale czym. Może Topsin.

Już pisałem. Nie grzyb. Jaja. Czerwiec.

Trzeba pryskać, bo potrafi świerka wykończyć.

W okresie wylęgania (od połowy VII, w tym roku wszystko wcześniej, więc może 1 oprysk początkiem VII) co 14 dni, przemiennie układowymi (Confidor + Talstar)

Doatałam w prezencie różę szczepioną na paliku. Słyszałam u obrywaniu kwiatów po przekwitnięciu . Czy same płatki mam obrywać, czy całe kwiaty? Obrywać czy wycinać?

Proszę też o najwazniejsze informacje, jak pielęgnoiwać taką różę.

Pozdrawiam...Elżbieta Mazur

Całe. Obcinać.

Już pisałem. Nie grzyb. Jaja. Czerwiec.

Trzeba pryskać, bo potrafi świerka wykończyć.

W okresie wylęgania (od połowy VII, w tym roku wszystko wcześniej, więc może 1 oprysk początkiem VII) co 14 dni, przemiennie układowymi (Confidor + Talstar)

Dzięki. Spryskałem wczoraj środkiem na bazie oleju parafinowego (promonal).

Czy to dobry środek? Według opisu tak ale w praktyce ?

Dobry,ale nie teraz.

Na przedwiośniu. Na rośliny twardolistne. Srebrny świerk może zzielenieć. Olej parafinowy zatyka aparaty szparkowe. Zdechnie tylko to, co jest w nim upaprane, a cała reszta? Teraz masz jaja pod tarczką pozostałą z samicy. I co im zaszkodziło? Przecież preparat tam nie dotarł, jakbyś nie dokładnie pryskał.

Szkoda było czasu.

Mirku mam pytanie odnośnie preparatu Karate Zeon firmy Target na mszyce. Spryskałam sowicie wszystkie roślinki wczoraj wieczorem, ale po 3 godzianach zaczął padać deszcz (intensywnie, długo, aż do południa następnego dnia) i pewnie to nawet nie zdążyło zadziałać, prawda? Czy mam (jak przeschnie) wykonać od razu drugi oprysk czy też za jakiś czas (jaki?; w ulotce nie doczytałam w jakich odstępach czasu należy przeprowadzać kolejne opryski).

A kolejna rzecz: w moim żółknącym bukszpanie znalazłam 2 ślimaki (jeden winniczek, a drugi bez skorupki) - to pewnie te potwory go objadły, biedaczka :( Co jest skutecznego na ślimaki (zatrważające ilości! już się dobrały do funkii :( ), ale tak żeby deszcz od razu nie zmył (popaduje bowiem co i rusz). A te ślimaki to wogóle dziwne jakieś: nie winniczki tylko mają takie raczej płaskie, podłużne skorupki... :-?

Aha, a podobno też są takie bez skoruki, które obgryzają korzenie :o Znajomemy padły w ten sposób 2 drzewka owocowe! Jak się przed tym bronić (ew. już zwalczać?).

Z góry dzięki za pomoc :p

Co do mszyc- a kto wie? Trochę padło, trochę zmył deszcz.. A oprysk ponawiamy nie za dzień czy tydzień, tylko wtedy kiedy występuje szkodnik.

No i przed opryskiem warto sprawdzić prognozę pogody.

A ślimaki (Hanka ma doświadczenie- zbiera wiadrami) Preparaty drogie i mało skuteczne.

Wiesz Mirku, usiadłam i najnormalniej, rozryczałam się...

Codziennie wyrzucam nad rzekę kilkanaście skorupkowych, a nagie - zabijam i zostawiam ( ponoć zapach ślimaczej padliny, odstrasza inne nagie ślimory) i całe to zbieractwo, na nic.

Plenią się i mnożą w tempie zastarszającym. A na dodatek co drugi dzień -leje, a temperatura wysoka sprzyja mnożeniu się.

A teraz obżarły całkowicie liście ligularii Desdemon, wielkości dużej pizzy. Zostały łodygi i koronki nerwów. I czarne ślimaki, u podstawy, wielkości połówy parówki :cry:

Mirku Pomocy!!!!!!!!!!

trawkę na swoim ogródku zawsze traktuje azofoską, pieknie się zieleni i rośnie, kilka dni temu na połowie trawnika azofoska się skończyła i coś mnie podkusiło żeby wypróbowac Florowit, druga część trawy własnie tym nawiozłam

teraz mam dwukolorowy trawnik, po azofosce pieknie soczycscie zielony po florowicie bladziutki, nie wiem czy kupić azofoskę i supnąć na ten florowit czy dac se siana i poczekać do nastepnego nawozenia............odstep między nawozeniem był jakies 5 dni( miedzy jedną częśćią a drugą)