Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wszystkie właściwe ostrokrzewy należą do rodzaju Ilex. W nazwach krajowych ten sam wyraz ostrokrzew (ang. holly) jest używany dla całkowicie nie spokrewnionych ze sobą roślin jak np. ostrokrzew morski - (ang. sea holly) (Erygium), prawoślaz ogrodowy (ang. hollyhock) (Alcea syn. Althaea rosea) i ostrokrzew letni (ang. summer holly) (Comarostaphylis diversifolia), żaden z nich nie jest spokrewniony z prawdziwym ostrokrzewem (ang. holly).

To był cytat. A co właściwie rośnie za płotem??

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mirku, dziękuję za diagnozę. Dodam tylko, że moje rośliny rosną na skarpie, więc woda tam nie zalega, a cała działka to mazowieckie piaski - co prawda w miejsca nasadzeń nawieźliśmy lepszej ziemi.

Więc co mi radzisz - wywalić marcinki, macierzankę i rogownicę, czy dać im spokój i kolejną szansę w przyszłym sezonie?

Jasne, że dać sansę. Macierzankę i rogownice przyciąć, do jesieni odbije

Mirku , proszę o radę

czy żywotnik olbżymi Zebrina będzie dobrze wyglądał posadzony wzdłuż płotu , w jakiej odległości od siebie go sadzić i czy po kilku latach nie straci na wyglądzie , chciała bym żeby był tłem dla innych roślin .

Moim zdaniem, nie będzie dobrze wyglądał, zwłaszcza w starszym wieku.

..

Witam :) i proszę o radę-

1. Czy posadzone w kwietniu świerki kłujące, z gruntu, ok.150cm, powinnam w jakiś sposób przygotować do zimy? Rosną ładnie, wyglądają zdrowo.

I drugie pytanie, choć nie mam pewności, czy powinno się znaleźć w tym wątku...

2. Mój ogród opanowuje w coraz większym zakresie jakaś roślina płożąca, o zaokrąglonych i lekko powcinanych listkach, wciska się w trawnik, kosiarka jej nie łapie. Dałabym jej spokój, bo jest całkiem ładna, ale wpycha się już na rabaty, a rozrasta się w zastraszającym tempie :evil: Co to jest i jak sobie z nią poradzić?

Pozdrawiam

Mój ogród opanowuje w coraz większym zakresie jakaś roślina płożąca, o zaokrąglonych i lekko powcinanych listkach, wciska się w trawnik, kosiarka jej nie łapie. Dałabym jej spokój, bo jest całkiem ładna, ale wpycha się już na rabaty, a rozrasta się w zastraszającym tempie :evil: Co to jest i jak sobie z nią poradzić?

Pozdrawiam

Wprawdzie nie jestem Mirkiem, ale znam tę roślinkę aż za dobrze ;) To jest najprawdopodobniej bluszczyk kur....dybanek ;) http://pl.wikipedia.org/wiki/Bluszczyk_kurdybanek

Niby taki pożyteczny i ładny, ale zbyt ekspansywny. Ja go po prostu wyrywam, podważając sieć rozłogów dłutem.

A całkiem poważnie- do tej pory ograniczałam jego ekspansywność tak właśnie, jak piszesz Słoneczko . Wróciłam po dłuższej nieobecności i ... widok trochę mnie przestraszył. Czeka mnie chyba kilka dni na kolanach :) , bo to 16 arów, chociaż nie w pełni opanowane przez tegoż kurd... banka :)

Chociaż też z Galicji jestem, nie wiem, jak wyglądaja psie grzybki :)

U mnie chyba jednak nie kwasowość ziemi wpływa na rozwój bluszczyka. Żadnych grzybów nie zauważyłam, poza pojedynczym czarcim kręgiem, który jak sam się pojawił, tak i sam zniknął.

Nie chciałabym stosować chemii, chciałabym też zaoszczędzić sobie pracy na przyszłość, więc może jest jakieś inne wyjście...