Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja nie wiem czy to sie na pogotowie nadaje czy raczej na karawan ;( łeee moje piekne jalowce z przyrostami na 30 cm (roczne krzaczki) uuu

Gizunia sralunia powyrywala wczoraj wszystkie z korzeniami i poobgryzala galazki, powsadzalam to do ziemi tylko czy odbije, jak korzenie wydawaly sie cale? :( jak to mozna ratowac? ona i tak znowu powyrywa :evil: :evil: :evil:

to jalowce plozace, rozne, mlodziutkie.

czy pomoze jak je namocze przed posadzeniem? czy dodac im torfu? teraz rosly w samej ziemi.

http://images13.fotosik.pl/80/d56d140db5522470med.jpg

Może ma inną koncepcję zagospodarowania ogrodu niż Ty? :wink:

Wykopała w dobrą porę - akurat okres na przesadzanie iglaków. Jeśli nie poleżały na słońcu za wiele i korzenie nie przeschły, to nic im nie powinno być. Wsadzić, i porządnie podlewać. Żadnego torfu.

I albo suce wytłumaczysz i zaaprobuje Twoje działania, albo ogrodzić (są takie niskie siatki, zielone). Nie najpiękniej toto wygląda, ale chyba to jedyne rozwiązanie.

Glilka, coś mi się wydaje że pozwalasz suni wchodzić sobie na głowę.

MUSISZ ją nauczyć posłuszeństwa :)

Pies nie lubi słowotoku. Zapamiętuje tylko 2 pierwsze sylaby.

Dlatego, gdy zrobi coś nie po Twojej myśli, skarć go klapsem ze słowem "źle!".

I tak aż do skutku. Przyjdzie pora, że tylko wypowiesz to słowo i suka nie zbliży się do rośliny, ani niczego innego nie zbroi.

Może było, ale nijak nie umiem znaleźć. Mam pytanie.

Jak zabezpieczyć róże pienne szczepione na pniu na zimę ? Mam dwie, kwitną od wiosny i szkoda, by ich było jakby zmarzły.

I jeszcze czy należy je przycinać ? Jak ?

Przygiąć do ziemi i okryć.

Chochoły itp. sposoby zabezpieczenia („na stojąco") zwykle nie są skuteczne.

Przycinamy wiosną formujac koronkę, skracamy pędy i usuwamy ewentualne martwe.

..

Mirku, posadziłam orzecha (okolo 1m wysokosci) przywiezionego bezpośrednio z innego ogrodu, postał dzień a potem zaczal marnieć. Jest po prostu zwiędnięty. Podlewam go ale nic się nie poprawia. Czy jest szansa że przetrwa i na wiosnę odbije?

Ja nie wiem niczego więcej o tym ulistnionym i z uszkodzonymi korzeniami orzechu, ale przecież nie do mnie to pytanie.

Przepraszam.

..

Może było, ale nijak nie umiem znaleźć. Mam pytanie.

Jak zabezpieczyć róże pienne szczepione na pniu na zimę ? Mam dwie, kwitną od wiosny i szkoda, by ich było jakby zmarzły.

I jeszcze czy należy je przycinać ? Jak ?

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=74336&highlight=zabezpieczanie+r%F3%BFe

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=57303&highlight=zabezpieczanie+r%F3%BFe

Mirku, posadziłam orzecha (okolo 1m wysokosci) przywiezionego bezpośrednio z innego ogrodu, postał dzień a potem zaczal marnieć. Jest po prostu zwiędnięty. Podlewam go ale nic się nie poprawia. Czy jest szansa że przetrwa i na wiosnę odbije?

Ja nie wiem niczego więcej o tym ulistnionym i z uszkodzonymi korzeniami orzechu, ale przecież nie do mnie to pytanie.

Przepraszam.

..

Korzeni na pewno nie uszkodziliśmy przy przesadzaniu ale przyjechał praktycznie bez ziemi bo wydawało się że jest zbita ziemia a to tylko wierzchnia warstwa była a reszta zaraz po wykopaniu osypała się. Dodam że to jest orzech samosiejka ale nie wiem czy to ma znaczenie. Co mogę zrobić żeby zwiększyć szanse że sie jednak przyjmie i na wiosnę wypuści listka?

Gdyby korzenie nie zostały uszkodzone przy przesadzaniu to roślina nie odczulaby tego zabiegu i nie zwiędła. Nie chodzi o te grube korzenie lecz o te drobniutkie, które obleciały razem z ziemią.

Skoro posadziłaś i dobrze podlałaś to cierpliwie czekaj wiosny, powinien wtedy wypuścić nowe liście. Te obecne zwiędnięte możesz śmialo usunąć.

Niech Ci nie przyjdzie do glowy aby teraz go podnawozić :wink:

..

A od kiedy to przesadza się rośliny z liśćmi i z gołymi korzeniami? Orzech w dodatku żle znosi przesadzanie. Miałby jakąś niewielką szansę, gdyby przed zabiegiem oskubać wszystkie liście. Teraz, jeśli zleciały same, wyciągnąwszy uprzednio wszystką wodę z drzewka, to pewno można to spokojnie wykopać i wyrzucić. A z samosiewki to orzechy będą, a jakże... za lat wiele, a i młotek potrzebny będzie.

A od kiedy to przesadza się rośliny z liśćmi i z gołymi korzeniami?.........

....A z samosiewki to orzechy będą, a jakże... za lat wiele, a i młotek potrzebny będzie.

A komu zadajesz to pytanie :) i o jakie rośliny chodzi (czy tylko o orzech)?

Nigdy nie wiadomo co będzie z samosiewki orzecha wszak wszelkie odmiany też zwykle pochodzą z siewek :-? :) :) .

..