Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ano jestem. Nie z Tajgi wróciłem, a z ciutek jakby cieplejszych stron. Jak tu zimno i paskudnie, błeee :wink:

.

Wspaniały jesteś Mirku :lol: Uśmiałam się serdecznie:D

Do przedmówców - na robalach to ja się nie znam kompletnie, więc skopiowałam informację o robalu szyszkowym i dałam linki na stronę autora.

Zawsze-ć to jakiś pomysł...

Skoro nikt z mądrych się nie wypowiadał, to usiłowałam pomóc jak umiem, więc się nie gniewajcie :)

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po drugie jak motyl to nie larwy tylko gąsienice

No proszę. A ja myślałam, ze gąsienica to nic innego jak postać larwalna, czyli larwa motyla.

No i bardzo dobrze myślałaś :) i hanka55 także :) :) .

Na forum znów pojawil się ksyrpo i usiluje nam wmówić nieprawdziwe rzeczy :wink:

Gąsiennica to typ larwy, który wystepuje m.innymi u motyli.

Krótko mówiąc: każda gasiennica jest larwą ale nie każda larwa jest gasiennicą.

Podobnie jak każda sosna jest rosliną ale nie każda roslina jest sosną.

Nie jest więc błędem nazwanie gąsiennicy larwą, podobnie jak nie jest błędem nazwanie sosny rośliną.

Proponuję aby ksyrpo przyjął do wiadomosci tę oczywistą oczywistość :D :D i nie negował prawidłowego nazewnictwa.

..

to jest teoria

a praktyka taka że zamieszczone wyżej zdjęcie nie przedstawia szyszenia tylko szkodnika kaktusa

Pisałem o larwach i gąsiennicach a nie o szyszeniach :wink:

Znowu kołujesz jak onegdaj z tym borecznikiem rudym: http://forum.muratordom.pl/co-zjada-moja-sosne,t99794.htm

..

czy popiół z kominka nadaje sie do ogrodu? sasiadka mowila ze mozna pod tuje wysypac bo im to dobrze robi :roll: tylko to sie smietnik zrobi - i jak prosto z kominka? u nas tego duzo bo dogrzewamy caly dom, wlasnie tak.

http://forum.muratordom.pl/post1784804.htm?highlight=popi%F3%B3%20kominka#1784804

Tyż pikna. A warunki uprawy i wymagania podobne. Epifit - nie przebada za dużą doniczką. Oczywiście można obsmyczyć, odrośnie, ale duża ładna

Tak wygląda moja:

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/hatiora.jpg

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/hatiora2.jpg

Rośnie trochę dziwnie, bo z przewagą na jedną stronę. I dlatego jest taka niestabilna. Nie pomaga obracanie doniczki i tak rośnie jak chce ;)

Stąd moje pytanie o możliwość przycinania jej.

Mirku, a przy okazji, jaka jest żywotność geranium? Widać tam jej kawałek. Doprowadziłam ją przez 3 lata do formy piennej, ale ostatnio listki zaczynają przysychać i nie wiem jak jej pomóc. Może to już jej czas?...

Dzięki, Mirku, spróbuję przesadzić, bo ładnie wygląda(ło) jako drzewko z dość grubym "pniem" :)

A teraz ciekawostka.

Na naszej uschniętej śliwie czerwonolistnej, która jest teraz podstawką pod karmnik, pokazał się... duszek:

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/duch_drzewa.jpg

A śliwa wypuściła pod siatką "dziecko" i bardzo się z tego cieszymy :)

:D :D :D

1.czy kosodrzewine niska trzeba uszczypywac na wiosne zeby byla gesta czy ma to sama z siebie?

2.czy oleandra w donicy przyciac na zime zeby sie zagescil? wyhodowalam go z uszczypek wakacyjnych i teraz mam 4 dlugie pojedyncze badyle (kazdy byl uszczypkiem) teraz kwitl ale sie nie rozgalezia?

3.czy szmaragdy 30 cm od siatki z duzymi oczkami bedzie ok? chce jak najmniej zajac nimi dzialki? szmaragdy mamy sadzic dzis popoludniu - jesli bys sie zlitowal i szybko odpisal badz ktorys z forumowiczow :oops: to bym byla bardzo wdzieczna :D :D :D

3.czy szmaragdy 30 cm od siatki z duzymi oczkami bedzie ok?

ja bym dodał jeszcze 30cm

pkt.1, 2.....nie wiem :oops:

dziekuje :)

bo pomyslalam tak, jesli sadzi je sie w odstepach 70 cm - to znaczy ze rozrastaja sie na boki 35 to jesli bym je na tyle samo od siatki, najwyzej wyjda przez dziury na 2 strone? ale odsunac jeszcze moge, nie ma sprawy :)

a jakas tuja / jalowiec do szmaragda bardziej jasno zielony/ zolty do ozdoby? 8)

Szmaragdy odsuń koniecznie na odległość 60-70cm od siatki.

Będą ładniejsze, nie stłamszone, łatwiej Ci będzie o nie zadbać :)

Poza tym siatkę musisz konserwować, więc jak się do niej dostaniesz?

Chyba, że jest powlekana pcv-to malować nie trzeba... Ale słupki tak :)

1.czy kosodrzewine niska trzeba uszczypywac na wiosne zeby byla gesta czy ma to sama z siebie?

2.czy oleandra w donicy przyciac na zime zeby sie zagescil? wyhodowalam go z uszczypek wakacyjnych i teraz mam 4 dlugie pojedyncze badyle (kazdy byl uszczypkiem) teraz kwitl ale sie nie rozgalezia?

3.czy szmaragdy 30 cm od siatki z duzymi oczkami bedzie ok? chce jak najmniej zajac nimi dzialki? szmaragdy mamy sadzic dzis popoludniu - jesli bys sie zlitowal i szybko odpisal badz ktorys z forumowiczow :oops: to bym byla bardzo wdzieczna :D :D :D

1. Niekoniecznie, ale jeśli to zrobisz to kosztem wolniejszych przyrostów będzie ładniejsza (gęściejsza). Zależy to również od odmiany- niektóre są gęste "z natury"

2. oleandra tnę ostro co roku, bo i gdzie przechowywać wielkie koromysło?

Kwitnie corocznie. A taki jednopędowy to koniecznie.

3. O 'Smaragdzie' napisano. Dodam tylko, że im większy pies, tym dalej od płotu.