Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Mirku !!!

Na scyńści na zdrowie

na to Boże Narodzyni

Cobyście byli zdrowi weseli

jako w niebie janieli

Cobyście mieli pełno gości

jako na gałonzce łości

Cobyście mieli pełne łobory pełne pudła

coby wom gospodyni przy piecu nie schudła

Coby sie Wom darzyło kopiło

dyślem do stodoły łobruciło

Tak Wom Boze dej

HEJ HEJ HEJ

http://img91.imageshack.us/img91/9103/thumb5501crazyfrogxmasoef3.jpg

• 4 weeks później...

Witam,

od jakiegos czasu - od listopada- zauważyłam ,ze moja prawie 2 m sosna koreańska gubi igły od góry. Teraz trzy poziomy sa już bez igieł. nie zaiwazyłam zadnych pasożytów. Prosze o poradę co mozna zrobić aby temu zapobiec.

pozdrawiam

Nic o niej nie wiem- kiedy sadzona, jak nawożona..czy nie przenawożona.. Teraz jest okres spoczynku, nic w przyrodzie się nie dzieje, robali nie ma, choroby grzybowe w ujemnej temp. też się nie rozwijają. Zrobić nic nie można, do wiosny trzeba czekać i wtedy się zastanawiać nad tym, co zostanie, niestety.

Może być grzybek Ascochyta piniperda- pisałem o nim dopiero co, co prawda na świerku, ale i na jodle bywa. Na wiosnę co zdechłe trzeba wyciąć, opryskać bodaj Toppsinem, Rovlarem lub Sarfunem i nowy wierzchołek wyprowadzić.

Może być Phomopsis abietina (zamieranie pędów) Czarne pyknidia na chorym pędzie. Postępowanie jw.

Mirku, zbliża się okres wzmożonych prac w ogrodzie (tak, tak :D)

Czy mógłbyś podać nam coś w rodzaju kalendarium w pigułce, kiedy:

1* najlepiej bielić drzewa,

2* dokonywać cięć

3* stosować profilaktyczne opryski przeciw mszycom i innym szkodnikom i czym najlepiej?

Dzięki z góry za zrozumienie mojego lenistwa w poszukiwaniach http://members.dialmaine.com/simplymoms/smz/bouquet.gif

Bielić to już (a będą mrozy?) No ale na wszelki słuczaj..

Sadownicy już tną, no ale jak ma się 10 czy 20 ha, to trzeba, żeby zdążyć.

A te parę drzewek w ogródku to nie milej będzie w III, IV- do fazy różowego pąka można. Pestkowe po zbiorach.

A o szkodnikach to zapomnij do wiosny. Pierwszy oprysk (jeśli konieczny)- faza pękania pąka, prep. olejowymi na przędziorka.

a to oleander mieszkajacy teraz w domu

nagle wszystkie kwiatki choruja - moze od kominka?

http://images34.fotosik.pl/110/c14a21c4c4d379f4.jpg

http://images26.fotosik.pl/142/59a6b1e520ffcdd2.jpg

1. mam tez pytanie jaki nawoz kupic wiosna na trawe?

i jakas inna roslina zarobaczona :(

http://images27.fotosik.pl/141/47506a696e5d121b.jpg

a to avocado 5 letnie z pestki wszystkie liscie schly od czubka i odpadaly a teraz glowne pedy gnija (???)

http://images27.fotosik.pl/141/2817f9773d9010bc.jpg

Łatwo to nie jest..

Olejander :wink: to powinien sobie wegetować w temp, 5-10 st i oszczędnie podlewany nie rosnąć, awokado i kawa też powinny odpocząć. Wyciągnięte, osłabione z braku światła i jakieś grzyby mogą wejść, do tego suche powietrze.

A poza tym (trudno ze zdjęcia) ale chyba wciornastek to wszystko żre. Trzeba lupkę wziąć i przyjrzeć się temu. Takie przecinkowate, podługowate.. Mnoży się szybciej jak króliki i rozłazi raz zawleczone po wszystkich kwiatach.

A awokado- syn pestkę wetknął, urosło i też tak miało. Wywaliłem na kompost i tyle. Obawiam się, że na temat grzybów na tym żyjących nic nie znajdziesz, a pryskać wszystkim po kolei.. bez sensu.

Myślałam, że uda mi się wiosną zacząć wielką ogrodową wojnę na działce :lol: ALe raczej nie zdążę i dopiero w maju będę mieć czas na działkę. Chyba tylko trawę posieję i moze kilka nasadzeń. Najwazniejsze bedzie posprzątanie po budowie i nawiezienie ziemi.

Obecnie wszsytkie plyty kg porozrzucałam po działce. Zakwaszam ziemię :wink: Potem zbiorę większe kawałki i wywiozę. Chyba to ma sens?

Nic o niej nie wiem- kiedy sadzona, jak nawożona..czy nie przenawożona.. Teraz jest okres spoczynku, nic w przyrodzie się nie dzieje, robali nie ma, choroby grzybowe w ujemnej temp. też się nie rozwijają. Zrobić nic nie można, do wiosny trzeba czekać i wtedy się zastanawiać nad tym, co zostanie, niestety.

Może być grzybek Ascochyta piniperda- pisałem o nim dopiero co, co prawda na świerku, ale i na jodle bywa. Na wiosnę co zdechłe trzeba wyciąć, opryskać bodaj Toppsinem, Rovlarem lub Sarfunem i nowy wierzchołek wyprowadzić.

Może być Phomopsis abietina (zamieranie pędów) Czarne pyknidia na chorym pędzie. Postępowanie jw.

Sosna była sadzona 4 lata temu w maju. Nawożona wiosną nawozem dla iglaków. Rośnie na trawniku, ale trawa jest wybrane i podłoże z kory. Po feriach postaram się zrobić zdjęcia. Piszesz Mirku, że na wiosnę co zdechłe trzeba wyciąć tzn. mam obciąć pędy wzrostu - to nie zatrzyma jej wzrostu? - i nie będzie krzywa Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Trzeba by doprecyzować, co dla kogo płożące :wink:

Takie typowe, niskie, to głównie odmiany J. horizontalis. Szybko rośnie, szczelnie okrywając glebę 'Bar Harbor' osiągając 3 m śr.przy 25 cm wysokości, 'Glauca' również dość szybko rośnie, 'Wiltonii' - chyba najbardziej popularny, pozostałe odmiany rosną wolniej.Wszyskie te odmiany bezwzględnie na miejsca nasłonecznione. Odmiana j. sabina 'Tamariscifolia' rośnie b. szybko, ale wypiętrza się do 60-80 cm, tworząc formę kopcowatą.

Zresztą wszystkie odmiany tego jałowca rosną dobrze i są raczej ekspansywne. Stary krzew u sąsiada ma ok 15 m średnicy.

Jest sporo odmian półpłożących J. media, rosnących szybko, ale osiągają również ok. 1 m wys. 'Golden Saucer','Old Gold'- najniższe.

Szybko rośnie również J. squamata 'Blue Carpet"- przy nawet 4 m śr. 60-70 wys.

Wszystkie jałowce lubią, a niektóre wręcz wymagają (horizontalis) miejsc słonecznych.