Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam Mirku mam pytanko odn. zwykłych sosen samosiejek, w tej chwili sa piękne bo są małe, gęste- ponoć jeżeli nie będę skracać ich od góry to w przyszłości od dołu pójda w pień i będą rzadkie Mam scinać wierzchołki czy zostawic je same sobie , ew. kiedy to robiić? z góry dziękuję

A następnie robimy z nich syrop sosnowy, idealny na wszelkie infekcje gardła i kaszel, który zdarza się w zimie :)

SYROP SOSNOWY

Składniki:

Pączki sosny - 1kg, Cukier - 1kg, woda - 0,5l, spirytus - 100ml.

Jak przyrządzić?

Nazrywać w lesie młodych przyrostów z sosny (zrywa się w pierwszej połowie maja). Powkładać do słoików. Zalać wcześniej przygotowanym syropem, sporzadzonym z wody i cukru. Słoiki zakręcić. Trzymać w ciepłym pomieszczeniu 2-3 tygodnie.

Scedzić syrop i wymieszać go ze spirytusem i rozlać do buteleczek.

Witajcie. Mam do zagospodarowania 1000 m2. Jeszcze nie myślę o rośinach w ogrodzie - ziemia jest wyjałowiona i zachwaszczona m.in. skrzypem. W zeszłym roku traktowałm roundapem, a na jesień ziemia była zaorana, zabronowana i obsiana żytkiem. Wyrosło pięknie, ale za rzadko - dałam za mało ziarna. Mirek - podpowiedz czy można te wolne przestrzenie obsiac jakąś inną mieszanką (jaką?), czy konieczne jest teraz ponowne zaoranie?

Witaj Mirek, mam roczny trawnik i planuje jego czesc wydzielic pod warzywniak. Co powinienem zrobic? Potraktowac go roundupem czy innym swinstwem i jak tak to kiedy, teraz? Czy tez fizycznie zerwac darn. Zona chcialaby juz miec ten ogrodek w tym roku. Co robic?

Witaj Mirek, mam roczny trawnik i planuje jego czesc wydzielic pod warzywniak. Co powinienem zrobic? Potraktowac go roundupem czy innym swinstwem i jak tak to kiedy, teraz? Czy tez fizycznie zerwac darn. Zona chcialaby juz miec ten ogrodek w tym roku. Co robic?

jak tu zajrzy dps albo hanka to Ci się dostanie :o

o roundapie jest dużo daj do szukaj, a teraz to jeszcze za wcześnie na chemię,

trzeba było przeryć na jesień z obornikiem, ale teraz też możesz, ja ewentualnie

teraz zdarłbym darń i przerył też z obornikiem

Witam!

Mam dwa problemy:

1) brzózka Youngii - na przeważąjącym odcinku kora jest brązowa nie biała i ma dwa pękniecia przez które "widać co w środku. Już latem podejrzewałam, ze cos jest nie tak bo druga moja brzózka imiała lepsze liscie i cały pień biały - a obie z tej samej szkółki (kórnickiej) i razem były posadzone. Co to za "zaraza" i co robić?

2) Skimmia japonica - w zeszłym sezonie opadła połowa liści a to co sie ostało jest mocno zażółcone. I kwiatostanów połowe mniej niż ostatniego lata. Czy to gleba, woda, szkodniki, pleśń?

Poproszę o porady biegłego. Z góry dziekuję za HELP!

Chyba bez obejrzenia tego na miejscu nie jestem w stanie poradzić. Przyczyn może być wiele- żólte liście to objaw niespecyficzny- to może być zarówno gleba, jak i choroba czy niewłaściwe nawożenie. U brozy może być coś grzybowego, wiele na to nie poradzi.

Mirek mam problem

w zeszłym roku działka została zaorana, potem grabiami wyrównaliśmy teren, potem posialiśmy trawę (ale taką uniwersalną bo ziemia 6 klasa i nie wiedizelismy co nam wyrośnie a mamy 1000 m2 ogrodu);

w niektórych miejscach trawa się ładnie przyjęła, a w niektórych wyrosły takie kępy

trawa nie jest jakaś super,

Zastanawiam się czy kupić teraz lepszą odmiany trawy i spróbować dosiać do tego trawnika co go mamy??

masz jakiś patent??

Z góry dziekuję