Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To i ja bede miał laickie pytanie na temat trawnika. Mianowicie zamierzam opryskać trawnik mniszkiem substrala, aby pozbyć się mleczy. Na opakowaniu jest napisane: "Preparat należy stosować na co najmniej 4 godziny przed spodziewanym deszczem". Jest to tylko ostrzeżenie przed tym, ze jesli w czasie 4 godzin spadnie deszcz to trzeba bedzie powtorzyc zabieg czy chodzi też o to, ze po czasie 4h fajnie by bylo gdyby trawnik pokropił deszcz, ewentulanie samemu go podlać?

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanko dotyczące thuji smaragd. Czy to prawda że jako jeden z nielicznych żywotników nie lubi mocno kwaśnego podłoża. Powiększyliśmy

ogród o kawałek i teraz czeka mnie przesunięcie 1,5 metrowych thuji. Sadziłam je 3 lata temu w kwaśne dołki, a gdzieś doczytałam że wcale kwaśne nie wskazane.

Boję się tego przesadzania, czy głęboko mogą sięgać już korzenie?

pozdrawiam

A jakie żywotniki lubią mocno kwaśne podłoże? :o

Jeśli lekka gleba, to system korzeniowy spory. Trzeba z dużą bryłą. Zła wiadomość- za późno- ruszyły. Mamy maj i przyśpieszenie wegetacji spore.

Moja znajoma zamierza wybudować garaż, przeszkadzają jej w tym thuje smaragd prawie 2 m.

Dzwoniłam do firmy, która ma specjalny sprzęt (Holmac) i zamierzam wykopać te thuje ze sporą bryłą korzeniową, ale dopiero pod koniec sierpnia.

W związku z tą operacją moje pytanie, jak prawidłowo przygotować podłoże by thuje dobrze zniosły przeprowadzkę?

Nadmieniam, że nasza działka jest po budowie a więc bardzo uboga w składniki odżywcze.

P.Mirku mam pytanie odnośnie tui. Moje tuje zaatakowała chyba jakaś choroba, nie mam pojęcia co to jest , prosze o radę. Tuje od środka maja czarne liście i całe gałązki, , jakby takie robaczki.Z góry dziekuje za odpowiedż.

Ja też nie mam pojęcia. Czarne, czy robaczki? Na podstawie takiego opisu to ja nie wiem.

Panie Mirku ostatnio doczytałam ( trochę za póżno) że jodła kalifornijska lubi podłoże wapienne , ja kilka lat temu posadziłam ją razem z sosnami w torfie ( i zastanawiałam sie dlaczego nie rośnie :evil: ) Czy mogę jeszcze temu drzewku pomóc czy już dalej będzie tak zdechle rosnąć, zaznaczam że doły w które upchałam ten torf miały 70 cm/ 50 cm więc troche tego było , jak teraz zwapniować taka ilość?

Ja z kolejnym pytaniem:)

Nasz (a raczej mojej mamy) ogródek chcemy uporządkować. Pozbyłam się już chwastów :lol: :lol: :lol: i przekopaliśmy ziemię pod trawnik, ale... mamy posadzone róże, rozchodnik, "kapustę", asparagus (chyba tak to się zwie - u nas się mówi szparagus), posadziłam też już cebulki mieczyków, jest jeszcze krzaczek bukszpanu. Chcieliśmy z tego zrobić jedną ładną dużą rabatę. Czy mogę to teraz poprzesadzać?

Oglądałam wczoraj thuje, te które zamierzam w sierpniu przesadzić. Jedna z nich stała za blisko kontenera na śmieci i z jednej strony gałązki zrobiły się suche.

Co mam zrobić;

1. Czy wyciąć te suche i czekać aż wyspuści nowe?

2. Poczekać aż je przesadzę i jak się przyjmą na nowym miejscu wtedy próbować "uleczyć" suche miejsce?

Mirku

na wszystkich moich i nie tylko leśnych sosnach na igłach pojawiły się pomarańczowe grudki, kropki, w tym miejscu igły jakby schną :cry:

Co to za badziewie? czy jest groźne? Duuuuużo mam tych sosen i opryski będą chyba niemożliwe

W ubiegłym roku jesienią dużo igieł na młodych przyrostach uschło i opadło.

Czy to co teraz się pojawiło spowoduje uschnięcie igieł tak jak w zeszłym roku?

Ja z kolejnym pytaniem:)

Nasz (a raczej mojej mamy) ogródek chcemy uporządkować. Pozbyłam się już chwastów :lol: :lol: :lol: i przekopaliśmy ziemię pod trawnik, ale... mamy posadzone róże, rozchodnik, "kapustę", asparagus (chyba tak to się zwie - u nas się mówi szparagus), posadziłam też już cebulki mieczyków, jest jeszcze krzaczek bukszpanu. Chcieliśmy z tego zrobić jedną ładną dużą rabatę. Czy mogę to teraz poprzesadzać?

No teraz nie pora. Póżno. Wszystko rośnie. Ale- jeśli z bryłą ziemi, bez jej rozsypania, dobrze podlać... Łatwo na glinie, jeśli gleba piaszczysta, to trudno.

Panie Mirku ostatnio doczytałam ( trochę za póżno) że jodła kalifornijska lubi podłoże wapienne , ja kilka lat temu posadziłam ją razem z sosnami w torfie ( i zastanawiałam sie dlaczego nie rośnie :evil: ) Czy mogę jeszcze temu drzewku pomóc czy już dalej będzie tak zdechle rosnąć, zaznaczam że doły w które upchałam ten torf miały 70 cm/ 50 cm więc troche tego było , jak teraz zwapniować taka ilość?
.

Jeśli kilka lat temu, to pH już tam pewno takie, jak i gleby dookoła. Problem w tym, że torf przesuszony nie przyjmuje wody no i jałowy jest- zero składników pokarmowych. Jej potrzeba teraz chyba wody i nawozu- ale w granicach rozsądku tego drugiego.

Tyle razy pisałem- po co ten torf. A swoją drogą kto to wymyślił, że bez tego nie można się obejść. Efekty opisałeś.

Oglądałam wczoraj thuje, te które zamierzam w sierpniu przesadzić. Jedna z nich stała za blisko kontenera na śmieci i z jednej strony gałązki zrobiły się suche.

Co mam zrobić;

2. Poczekać aż je przesadzę i jak się przyjmą na nowym miejscu wtedy próbować "uleczyć" suche miejsce?

Suche wyciąć, coby estetycznie wyglądało, ale póki tam ciemno, to nie zazieleni się.

Mirku

na wszystkich moich i nie tylko leśnych sosnach na igłach pojawiły się pomarańczowe grudki, kropki, w tym miejscu igły jakby schną :cry:

Co to za badziewie? czy jest groźne? Duuuuużo mam tych sosen i opryski będą chyba niemożliwe

W ubiegłym roku jesienią dużo igieł na młodych przyrostach uschło i opadło.

Czy to co teraz się pojawiło spowoduje uschnięcie igieł tak jak w zeszłym roku?

Prawdopodobnie Coleosporium tussilaginis- rdza pęcherzykowata igieł sosny. To żólte to ecjospory. Oprysk końcem lata i jesienią - Amistar, Bayleton, Saprol, Dithane, Pencozeb.

Co mam zrobić;

Suche wyciąć, coby estetycznie wyglądało, ale póki tam ciemno, to nie zazieleni się.

Wielkie dzięki za odpowiedź :lol: :lol:

Gapa ze mnie zapomniałam dodać - kontener już nie zasłania tej thuji.