Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Inaczej ile czasu może nie włączać się kocioł żeby nie zgasł (przyjmując że zadana na sterowniku temp. wody będzie podtrzymana)

Mam LINGA 25 Klimosza, dom 160m2 dobrze ocieplony, sterownik GECO, palę EKOGROSZKIEM).

Obecne ustawienia tego parametru to 15 min. i jeżeli w tym czasie temp. wody nie spadnie poniżej zaprogramowanych przeze mnie ustawień to kocioł tylko podtrzymuje palenisko i co 15 min. włancza się automat podawanie i przedmuchiwanie. Czy te 15 min to tzw. optimum. Czy ktoś ekperymentował z większym czasem (granice wygasnięcia kotła).

Po drugie czy zbyt długi czas pomiędzy poszczególnymi cyklami podtrzymania paleniska nie "niszczy", nie przyczynia sie do nadtapiania ślimaka podającego paliwo (ogień schodzi głębiej do retorty)

Krzysztof

https://forum.murator.pl/topic/49251-automatyczne-podtrzymywanie-paleniska-optymalny-czas/

Inaczej ile czasu może nie włączać się kocioł żeby nie zgasł (przyjmując że zadana na sterowniku temp. wody będzie podtrzymana)

Mam LINGA 25 Klimosza, dom 160m2 dobrze ocieplony, sterownik GECO, palę EKOGROSZKIEM).

Obecne ustawienia tego parametru to 15 min. i jeżeli w tym czasie temp. wody nie spadnie poniżej zaprogramowanych przeze mnie ustawień to kocioł tylko podtrzymuje palenisko i co 15 min. włancza się automat podawanie i przedmuchiwanie. Czy te 15 min to tzw. optimum. Czy ktoś ekperymentował z większym czasem (granice wygasnięcia kotła).

Po drugie czy zbyt długi czas pomiędzy poszczególnymi cyklami podtrzymania paleniska nie "niszczy", nie przyczynia sie do nadtapiania ślimaka podającego paliwo (ogień schodzi głębiej do retorty)

Krzysztof

A napisz jakie masz ustawione parametry ?? I jaka masz histereze temp. tzn o ile stopni schodzi temp poniżej rządanej do momentu uruchomienia całego cyklu?

Ja u siebie w tej chwili mam tak ustawione że

Uo- 50 st

U1 - 28 sek

U2 - 30 sek

U3 - 9 min

U4 - 15 sek

histereze mam na 6 st do dołu

A i zmieniełąem parametr C2 na 45 sek (ustawienia serwisu) bo żar właził mi za nisko i potem temp jak spadłą to zanim wypchnoł z retorty cały żar do uzyskania temp to piec pracował b. długo . W tej chwili staram się żeby w podtrzymaniu żar trzymał się na kopcu i nie właził za głeboko w retorte. Dzięki temu piec przez ponad godzine pracuje w podtrzymaniu, nie wiem czy to dobrze bo nie mam zaworu trójdroż albo czterodroz i zbyt niska temp może mu szkodzi - byc może ze latem zamontuje to ustrojstwo

https://forum.murator.pl/topic/49251-automatyczne-podtrzymywanie-paleniska-optymalny-czas/#findComment-1046415

Dziękuję Ci za odpowiedź:

temp wody 60

czas podawania paliwa 17 sek.

czas przestoju 42 sek.

czas podtrzymania 15 min.

czas przedmuchania przed włączeniem podawania 5 sek.

niestety nie wiem jaka jest histereza, nie sprawdzałem.

https://forum.murator.pl/topic/49251-automatyczne-podtrzymywanie-paleniska-optymalny-czas/#findComment-1046439

Dziękuję Ci za odpowiedź:

temp wody 60

czas podawania paliwa 17 sek.

czas przestoju 42 sek.

czas podtrzymania 15 min.

czas przedmuchania przed włączeniem podawania 5 sek.

niestety nie wiem jaka jest histereza, nie sprawdzałem.

mozesz sobie ściągną ze strony klimosza instr. obsługi Geco dla instalatorów i tam sa tzw. parametry serwisowe . Ja osobiście zmieniłem par. C-2 i D-4 i powiem ze troche lepiej. Orginalnie miałem ustawiona histereze tzn D-4 na 2 st w dół i wtedy praktycznie piec wogóle mi nie przechodził w stan pdtrzymania - ale to było na poczatku 1 sezonu tzn w listopadzie. Generalnie dobrze miec przy sobie instalatora żeby wszysstko wytłumaczytl ja uczyłem się osobiście sam . W dodatku nie wiedziałem że potrzebne sa do takich pieców np. zawory tr.... itp albo np. sterownik pokojowy uważałem ze top zbędny luksus pomijając fakt ze tak samo myślałem że zawory na grzejnikach termostatyczne to zupełnie zbędny bajer....ale czas pokazuje że jednak nie..

A jak uciebie to wygląda tzn ile spalasz towaru na m-c masz te bajerki o których wspominam ?

https://forum.murator.pl/topic/49251-automatyczne-podtrzymywanie-paleniska-optymalny-czas/#findComment-1046492

Sprawa u mnie wyglada tak

kupiłem piec w grudniu ale nie u autoryzowanego sprzedawcy tylko w innej firmie też sprzdającej piece (tyle że nie Klimosza) a ten dla mnie po prostu sprowadzili. I to był błąd bo onie nie mają uprawnień serwisowych więc nie mogli mi tego pieca odebrać (rozpalic 1 raz). Żeby nie płacić 180 zł. za rozruch pieczątke do gwarancji przybił mi ich dealer ale nie chiał mi zbyt pomóc w ustawieniach (fakt zrobił to gratis) i tej gwarancji jeszcze nie wysłałem bo nie wiem jakie parametry wpisać (ciąg kom. i temp. spalin).

Mama 1 zawór trójdrogowy (za piecem) i 1 pompę (przed piecem) obsługujacą CO i CWU. Zawór trójdrogowy nie miesza u mnie wody powracającej ale w zależności od ustawień jakąś jej część puszcza na CO i CWU. (nie wiem czy jest to dobrze).

Co do ustawień to tak ustawiłem żeby mi żar nie spadał z retorty i żeby za bardzo nie palił się w głąb jej. Ale nie wiem czy to dobrze ustawienia.

jak ustawie tzw. zawór trójdrożnyw 90% na CWU to piec w zasadzie się nie włancza tylko podtrzymuje palenisko (na razie nie mieszkam w tym domu więc nie grzeję na maxa)

jaki wpisałeś w gwarancji dane dot. ciągu kominowego i ten. spalin?

https://forum.murator.pl/topic/49251-automatyczne-podtrzymywanie-paleniska-optymalny-czas/#findComment-1046531

Sprawa u mnie wyglada tak

kupiłem piec w grudniu ale nie u autoryzowanego sprzedawcy tylko w innej firmie też sprzdającej piece (tyle że nie Klimosza) a ten dla mnie po prostu sprowadzili. I to był błąd bo onie nie mają uprawnień serwisowych więc nie mogli mi tego pieca odebrać (rozpalic 1 raz). Żeby nie płacić 180 zł. za rozruch pieczątke do gwarancji przybił mi ich dealer ale nie chiał mi zbyt pomóc w ustawieniach (fakt zrobił to gratis) i tej gwarancji jeszcze nie wysłałem bo nie wiem jakie parametry wpisać (ciąg kom. i temp. spalin).

Mama 1 zawór trójdrogowy (za piecem) i 1 pompę (przed piecem) obsługujacą CO i CWU. Zawór trójdrogowy nie miesza u mnie wody powracającej ale w zależności od ustawień jakąś jej część puszcza na CO i CWU. (nie wiem czy jest to dobrze).

Co do ustawień to tak ustawiłem żeby mi żar nie spadał z retorty i żeby za bardzo nie palił się w głąb jej. Ale nie wiem czy to dobrze ustawienia.

jak ustawie tzw. zawór trójdrożnyw 90% na CWU to piec w zasadzie się nie włancza tylko podtrzymuje palenisko (na razie nie mieszkam w tym domu więc nie grzeję na maxa)

jaki wpisałeś w gwarancji dane dot. ciągu kominowego i ten. spalin?

Ja nie musiałem tego robic bo

1) producent pieca jest z mojego regionu zamieszkania (pod w-wa a konkretnie DomGaz z Zielonki)

2)oni sami nie instalują tych piecy tylko popprzez siec dilerską

3)dogadłąm sie z facetem na sprzedaż :wink: bez myta

4) powiedział ze jesli by się cos dxziało to itak moge wezwac ich serwisanta i jesli to nie będzie nic powaznego to i tak naprawią gratis - tak faktycznie było tzn dwa razy go wzywałem żeby przejżał mi piec i poustawiał i niepłaciłem niczego

5) gdy rozpalałem piec to zadzwoniłem do niego i przyjechał poustawiał i powiedział ze tak naprawde to trzeab samemu posprawdzać jakpiec bedzie sie użytkował

https://forum.murator.pl/topic/49251-automatyczne-podtrzymywanie-paleniska-optymalny-czas/#findComment-1046594