JOANNA_AA 01.03.2006 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Wynajęłam pomieszczenie od miasta w zabytku klasy 0 i pomalowałam w nim ściany i znajomy mówi mi, że mogę być ukarana za to że nie zgłosiłam tego do konserwatora zabytków i nie dostałam pozwolenia.Czy to prawda i jaka może być kara? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babajaga 02.03.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 02.03.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Z ustawy o ochronie zabytków etc.: "Art. 117. Kto bez pozwolenia albo wbrew warunkom pozwolenia prowadzi prace konserwatorskie, restauratorskie, roboty budowlane, badania konserwatorskie lub architektoniczne przy zabytku wpisanym do rejestru lub roboty budowlane w jego otoczeniu albo badania archeologiczne, podlega karze grzywny." Grzywna w tym przypadku może wynosić od 20 do 5000 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORG 02.03.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 jeżeli to jest zabytek klasy 0 to mozesz się starać o zwrot kosztów remontu (nawet do 100% w uzasadnionych przypadkach), co nie zmienia faktu, że konserwator musi dostać w łapę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts