Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sofa, fotele - skóra z jakiej firmy ?

tjord

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...
  • 2 years później...

Witam

W związku z tym że ostatni post był prawie 3 lata temu postanowiłem odświeżyć wątek gdyz sam chce kupić kanapę w skórze . Czy ktoś moze polecić jakąś firmę oprócz klera (zbyt drogi) w której można kupić dobry mebel. Naczytałem się w necie opinii bardzo , bardzo negatywnych o firmach Etap Sofa , Gala ,a tam własnie planowałem zakup . Podobno skóry się wycierają , odbarwiają , pękają nawet po pół roku ,a reklamacje nie są uwzględniane . Ludzie psioczą nieprawdopodobnie nawet na klera , o wcześniej wspomnianych nie zostawiaja suchej nitki . Piszą że 5-10 lat temu skóry były doskonałej jakości , teraz podobno dają najtańsze i najgorsze. Zamawiając dostaje się inny jakościowo mebel niż ten na ekspozycji . Nie wiem czy to prawda więc czy ktoś mógł by opisać swoje doświadczenia ,ew polecić jakąś solidną firmę , jesli takowe w ogóle istnieją ?

pozdrawiam

Ja na Klera nie psioczę, kiedy wybieraliśmy meble okazało się, że jako jedna z niewielu firm ma meble obite w całości licową skórą. co chyba wpływa na tę nieco wyższą cenę. My wybraliśmy jedną z tańszych kolekcji, Overturę. Podczas przeprowadzki zaginęła przednia nóżka fotela, po telefonie do firmy dostaliśmy nową bezpłatnie, mimo iż mebel już po gwarancji. Po latach użytkowania i pielęgnowania wyłącznie mleczkiem skóra jest cała i bez przetarć, chociaż poduchy podłokietników lekko się "ugniotły".

Rodzice wybrali Home Cinema z Etapu, też są zadowoleni, to niesamowicie wygodna seria, ale oczywiście tyły są z dwoiny. Skóra na siedzisku po roku nieco wyciągnęla się i meble nie są już takie gładkie, ale tak będzie się działo z meblami skórzanymi każdej firmy, jeśli na siedzisku nie ma przeszyć, które na rozciąganie nie pozwalają, niezależnie czy to Kler, Gala czy no-name.

A ja po dwóch latach użytkowania mogę z pełną odpowiedzialnością napisać, że odradzam zakup mebli firmy Helvetia.

Mamy ich skórzany narożnik, model Fashion, który dokładnie 11 dni po gwarancji się rozpadł :eek:

Okazało się, że konstrukcyjnie jest tak kiepsko wykonany (żeby nie napisać: spartaczony i nieprzemyślany), że od spodu popękał cały drewniany stelaż (który zresztą okazał się kilkoma zbitymi chyba na oślep, lichymi listewkami) i wyłamały się z niego nóżki, na których narożnik stał.

Uważam zatem, że lepiej dopłacić do kanapy Klera i mieć coś na lata (w mojej rodzinie są dwa wypoczynki tej firmy, jeden od 12 lat, drugi od trzech i nic się z nimi nie dzieje), niż kupić za połowę ceny narożnik innej firmy i wymienić go po dwóch.

Aha, firma Helvetia oferuje oczywiście odpłatny serwis po okresie gwarancji, ale tak już mam, że nie lubię płacić komuś, kto wykonuje buble (jak się okazało).

ilono a co takiego robiłaś na tej kanapie, ze sie rozleciała:D:D;)sorry, za zart ale nie mogłam sie powstrzymać.

a właśnie, że nic nieprzyzwoitego :no:

tak to bym może coś z tego miała ;) :lol2:

Prawda jest taka, że dzień wcześniej były u mnie dzieciaki i trochę po niej skakały, ale stelaż musiał się łamać stopniowo od wielu miesięcy, aż całkowicie pękł - prawdopodobnie przez te dziecięce zabawy.

Inna kwestia, że kanapa nie powinna się rozlecieć, bo dwa maluchy kilka razy na niej podskoczyły :no:

• 2 months później...
My mamy sofę z Customformu, kupiliśmy przeszło rok temu i wygląda jak nowa, sofa oczywiście skórzana http://www.customform.pl/Sklep/3-osobowe/Sofa-Florencia---3os-,2,0,85,1766.htm, bardzo wygodna. Stoi w salonie, więc użytkowana bardzo często, a mimo to nic złego się z nią nie dzieje, oczywiście podstawą jest odpowiednia pielęgnacja, ta nasza nie wygląda na pewno na ponad roczną.

• 2 months później...
Od 10 lat użytkujemy komplet f-my DES z Dobrodzienia o nazwie Baron (jego następcą jest już teraz chyba Oskar). Szczerze polecamy, pomimo kilku przeprowadzek, 2 dzieci (i niezliczonej liczby gości) oraz naszych futrzanych i skrzydlatych przyjaciół właściwie nie nosi on śladów zużycia. Tylko w jednym fotelu rozeschła się lekko noga i wytarła się trochę skóra na szwie... Na szczęście kolor zgniłej zieleni doskonale ukrywa ten mankament. POLECAMY!

• 4 months później...
Mi do użytku domowego podobają się fotele skórzana lub ogólnie takie w kształcie pufy( piłka) i inne. Ale zaś w biurach typowo pod kolor i wystrój wnętrza najlepiej wygodne. Ale jak dopasować taki fotel do potrzeb pracowników jak są różnej wysokości i wagi.?