Gość 06.02.2003 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2003 jeszcze raz poszlo bo poprzednia jako anonimchociaz sam do konca nie wiem co to tak niektorym przeszkadza... czy forumowicze majacy kredyt w ge moga sie wypowiedziec na jego temat? z nadchodzaca wiosna zamierzamy wziac kredyt na budowe jestesmy po"rajdzie bankowym" mi. kb,pkobp,db,millenium i ge wszystkie z pominieciem ostatniego zasypuja dziwnymi wymaganiami tj. wklad wlasny 40% przy kredycie w walucie(kb), dziwne wizyty na placu budowy (od 100-700pln),transze obliczane wg. kosmicznej formuly- kasa wbudowana*20%*kwota przyznanego kredytu=transza-to w pkobp, pelno zabezpieczen, wyplata po kursie kupna splata po kursie sprzedazy, kosztorysy wykonane przez kosztorysantow, rachunki.... i moznaby jeszcze wypisywac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 06.02.2003 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2003 Ja mam kredyt budowlano-hipoteczny w USD w GE. Też zrobiłam „rajd bankowy”. Ostateczny wybór padł na GE, ponieważ:•Po wysłaniu prośby o kontakt przez Internet tylko ten bank odpowiedział i to dość szybko(24h)•Pan z banku umówił się ze mną na spotkanie tak żeby mi pasowało•Ten sam człowiek zajmował się nami do momentu podpisania umowy, która była bardzo czytelna •Nie przeszkadzało mu, że spotkać możemy się np. po 18stej•Dzwonił i przypominał o brakujących dokumentach•Nie płaciliśmy za: prowizję, wycenę nieruchomości, kosztorys (wystarczył zrobiony przez nas i podpisany także przez nas)•Według mnie mają zdecydowanie uproszczoną procedurę np. przed każdą transzą przynoszę 4 zdjęcia z budowy na potwierdzenie kolejnego etapu, (jeśli chcą mogą sprawdzić, ale ja za to nie płacę), nie trzeba przynosić, co parę miesięcy zaświadczenia o zarobkach, opłacają mi pierwszy rok ubezpieczenia nieruchomości itp.•W przeliczaniu waluty korzystają z kursów NBP (nie wymyślają swoich własnych jak niektóre banki, oczywiście zawyżonych)•Dużo można załatwić przez telefon i Internet•Ważne było dla mnie również to, że specjalizują się w udzielaniu kredytów hipotecznych bez rozdrabniania się na komercjęDodam, że sparzyliśmy się kiedyś, w pkobp. Mam nadzieję, że będę nadal zadowolona z GE.Serdecznie pozdrawiam i życzę trafnego wyboru, który ja, na szczęście mam już za sobą. [ Ta wiadomość była edytowana przez: PANTHER dnia 2003-02-06 20:42 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.02.2003 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2003 dzieki pani pantero i czekam innych opinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachar 07.02.2003 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 Przy 100000zł kredytu na 10 lat w CHF odsetki są o 10tys większe niż w najtańszych bankach -co do uproszczonej procedury i dostępności potwierdzam. Niestety waluta po cenie kupna -sprzedaży. Ja rozważam mBank -od 1 lutego mają waluty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pilot 07.02.2003 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 Ja z kolei zastanawiam się czy wybrać kredyt w walucie czy złotówkach. Jeżeli chodzi o banki to walutowy w Millenium a złotówkowy w BZ WBK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 07.02.2003 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 Z prostotą procedury w GE to tak zwany trzeci rodzaj prawdy. 1. GE żąda dokładnie takich samych papierów jak pozostałe banki, a nawet nieco więcej (GE zażyczył sobie zestawienia z naszej księgowości za ostatnie pare miesięcy, czego nikt inny nie chciał). Reszta papierów jest identyczna bez względu na bank. 2. Jest kilka banków, które nie wymagaja udokumentowania zużycia transzy, np.: w PKO BP wystarczy wizyta inspektora z banku. Przy 4 transzach są to trzy wizyty po 50-70 zł (w/poza miastem). Wizyta ma badziej charakter towarzyski niż formalny, a następna transza jest wypłacana jeszcze tego samego dnia. 3. Brak opłat prowizyjnych GE rekompensuje sobie wyższym oprocentowaniem: 6.5% - 22 (przedostatnia) lokata na http://www.expander.pl w USD - najlepszy bank 3.9%, oraz droższym ubezpieczeniem kredytu do czasu ustanowienia hipoteki (ubezpieczenie kredytu w GE kosztuje 2%, podczas gdy w innych bankach poniżej 1%), Łącznie GE jest droższy o prawie 4% do czasu ustanowienia hipoteki i 2-3% potem. 3% w skali roku od 150 tys. to 4,5 tys rocznie !!! 4. GE ma "nowatorskie" sposoby sprawdzania wiarygodnosci klientów - znajomej kazali założyć ( wciągu jednego dnia) lokatę na 20 tys.PLN Jak się Pan z GE wyraził "aby sprawdzić jej operatywność" Podsumowując: GE to prawdziwy amerykański bank - wszyscy są uśmiechnięci, z niczym nie ma problemu, wszystko da się załatwić, ale to wszystko pic na wodę. Ich kredyt jest zdecydowanie droższy, a reklamowane przewagi są fikcyjne. Zdecydowanie odradzam. PS. Mimo naszych przestróg inni nasi znajomi wystąpli o kredyt w GE. Też było wszysto cacy do czasu kiedy nie doszło do podpisywania umowy. Uśmiechnięty Pan zaczął doliczać wszystki drobiazgi, o których wcześniej zapomniał (ubezpieczenie, itp...), żądąć dodatkowych dokumentów, co to niby nie są potrzebne, a zdolność kredytowa topniała jak śnieg na wiosnę. Oni tez nie wzięli kredytu w GE, a kolega nosi się z zamiarem napisania skargi, raptusiewicz taki _________________ Jasiu ze Szczecina [ Ta wiadomość była edytowana przez: Jasiu dnia 2003-02-07 09:31 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 07.02.2003 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 Wg mnie istnieje prosta zależność między wielkością oprocentowania a procedurami bankowymi (odwrotnie proporcjonalne). Prawie dwa lata temu wziąłem kredyt w GE - to prawda, że nie jest on najtańszy ale w naszym wypadku - budowa prawie od podstaw i to systemem gospodarczym - był to jedyny wybór do zaakceptowania. Siedziba banku jest w mieście, gdzie buduję, nie potrzebna była żadna wizyta na budowie, a jedynie zdjęcia (i to odpowiednio wykadrowane!). Nie żadają rachunków a właśnie jedynie te zdjęcia z budowy. Za opóźnienia parodniowe w przelaniu raty nie pobierają żadnych odsetek. Wymagają ubezpieczenia = ale tylko na tym skorzystałem, bo po uderzeniu pioruna dostałem przyzwoite odszkodowanie. W przypadku inwestora indywidualnego budującego systemem gospodarczym (który jest znacznie bardziej podejrzanym klientem dla banku niż osoba kupująca gotowe mieszkanie od np. dewelopera) nawet wyższe oprocentowanie jest do zaakceptowania (za to kupuje się zdolność kredytową i pewne uproszczone procedury). Finiszant PS mając 5-osobową (wspaniałą) rodzinę mimo niezłych dochodów nie mogłem liczyć na zdolność kredytową w wielu bnkach, które kuszą niskim oprocentowaniem - a w GE przeszło. Kosztorys mocno zaniżony zrobiłem sam (koszty) i też zaakceptowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 07.02.2003 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 O ile wiem, to GE ma raty tylko równe - prawda to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.02.2003 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 co do rat to prawda -sa tylko rowneale czy mozliwosc nadplaty czy wczesniejszej splaty nie daje takich samych korzyscijeszcze nie wiem czy splata we wczesniejszym terminie nie wymaga sporzadzenia aneksu ktory pewnie kosztuje jak sie dowiem to odpowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.02.2003 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 co do 22 pozycji na http://www.expander.pl to niewiem co powiedziec ale niedawno rzepa robila ranking dla k zlotowych i w nastepnym tygodniu dla k dewizowych i tam ge byl na 4 miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.02.2003 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 zaachar z tego co mi wiadomo a bylem w ge koncem stycznia to oferuja k w pln usd i eur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 07.02.2003 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 Zależy jak robisz ranking. Czy bieżesz tylko oprocentowanie, czy przyznajesz dodatkowe punkty za miłą obsługę. Jeśli chodzi o czyste procenty to w GE kredyt w USD raty równe oprocentowany jest 6,5% rocznie. Co do ubezpieczenia, to WSZYSTKIE banki wymagają ubezpieczenia nieruchomości i DODATKOWO ubezpieczenia kredytu do czasu uzyskania wpisu do hipoteki. To "dodatkowo" w GE to 2%. 2% rocznie od 150 tys. to 3000, miesięcznie 250,- PLN zwiększające ratę, do czasu uzyskania wpisu do hipoteki, a to może potrwać pare miesięcy. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Jasiu dnia 2003-02-07 13:58 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 12.02.2003 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 W GE ubezpieczenie kredytu jest wymagane tylko w przypadku, gdy nie posiadamy księgi wieczystej nieruchomości. Jeżeli natomiast mamy księgę skadamy wniosek o wpis hipoteki i ubezpieczenie nie jest potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2003 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 z ubezpieczeniem tak wlasnie jest i dobrze bo ksiege mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewolua 13.02.2003 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 .Jakie oprocentowanie w stosunku rocznym?-czy stałe, czy zmienne?-z jakim wyprzedzeniem i gdzie dowiem się o zmianie oprocentowania na następny rok?-maksymalny okres kredytowania1A.Jaka opłata za rozpatrzenie wniosku?2.Jaka prowizja banku?-czy to jednorazowa opłata, czy np. co miesiąc?, co rok? przy aneksowaniu?-jeśli mam w danym banku ROR, to prowizja mniejsza?-czy staż jako klienta z ror-em daje jakieś preferencje ( np. mniej formalności)-czy trzeba zakładać odrębne konto tylko do spłaty kredytu?3.W jakich przypadkach sporządza się aneksy do umowy kredytowej?-jaka opłata za aneks? stanowi procent od czego?4.Czy trzeba wkład własny?-jak go udokumentować: fakturami, kosztorysem?-czy trzeba rzeczoznawce? czyj ma być mój rzeczoznawca czy wskazany przez bank?-kto opłaca rzeczoznawcę, ile?, a może procentowo – od czego? jak często musi przychodzić?5.Czy jest możliwość karencji w spłacie ( np. zacznę spłatę za 2 lata). Jakie wówczas opłaty?-czy nalicza się odsetki za okres karencji, albo jest tylko opłata? jaka? procent od czego?6.Jakie dokumenty trzeba przedłożyć? zaświadczenie o dochodach?, żyrantów?, -czy te dokumenty tracą ważność?-może trzeba wykupić polisę na życie albo na dom? (czy Bank wybierze mi Towarzystwo ubezpieczeniowe?)7.Kto „chodzi” za wpisem do hipoteki? Ja czy Bank?-czy małżonkowie mogą razem wnieść o wpis? (gdzieś pisało, że nie!) -komu się płaci? Sądowi czy Bankowi? ile?-ile się czeka na wpis?-czy za wpisem można „chodzić” już, żeby uniknąć ubezpieczenia do czasu wpisu?8.Ile ubezpieczenie do czasu wpisu? procentowo od całego przyznanego kredytu, czy co miesiąc inaczej?9.Czy można zamiast hipoteki np. zastawić samochód przy niedużym kredycie?10.Jeśli wezmę kredyt w walucie to dadzą po kursie kupna, a spłacę po kursie sprzedaży?-wg kursu NBP czy innego?-ile razy można przewalutowywać w ciągu np.20 lat spłacania?-ile to kosztuje? procent od całego kredytu czy od pozostałego do spłaty?-jak wcześnie trzeba zgłosić chęć przewalutowania?-jak z przewalutowaniem jeśli miałabym karencję (wtenczas karencja „przepada”?)11.Czy można wcześniej spłacić całość lub znaczną część kredytu?-czy trzeba aneks? ile kosztuje? procent od czego?-po jakim czasie można chcieć spłacić znaczną część kredytu? ile razy tak można?12.Czy umowę (wzór) można wziąć do domu przed podpisaniem?-czy można negocjować zapisy w umowie?13.Czy można zrobić sobie np.1 m-c przerwy w spłacie? ile razy tak można w ciągu np.20 lat?-ile wcześniej trzeba to zgłosić w Banku? czy podanie na piśmie? czy to odpłatne?14.Czy Bank ma wewnętrzne regulaminy i ustali coś, co wpłynie na moje spłacanie?-czy mogą zadziałać jakieś mechanizmy nie ujęte w umowie kredytowej?15.Co uwzględnia się przy określaniu „zdolności kredytowej?-czy jeśli mam otwartą linię kredytową to ma jakiś wpływ na przyznanie kredytu?16.Co lepiej: waluta obca czy złotówki?17.Co lepsze: oprocentowanie zmienne czy ta nowa propozycja oprocentowania stałego?18.Co lepsze : raty równe czy malejące?-przy malejących gdy spłacę parę rat jednocześnie to tylko jedne odsetki?19.A może dałoby się otworzyć w banku bardzo dużą linię kredytową np. do końca roku, do ustalonej wcześniej kwoty np.50 tys.( dla tych co kończą inwestycję), a potem się rozliczyć z bankiem i podpisać umowę? bo a nuż wyda się mniej?20.Czy bank daje pieniądze w transzach? od czego zależą transze?-jeśli od kosztorysu to kto go sporządza, ile razy, czy płatne?21.Cesje Tyle pytań zadałam w PKOBP nie zemdleli, mówili wyczerpująco i mile. Stawiam na nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej 13.02.2003 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Ja jestem na etapie załatwiania kredytu budowlano-hipotecznego w HypoVereinsbank. Przykład : Oprocentowanie w CHF -3,12%165.000,0 PLN na 25 lat , rata kapitałowo odsetkowa ok 850 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 13.02.2003 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 HVB jest najlepszy jeśli chodzi o oprocentowanie, ale jeśli chodzi o formalności są straszni. BTW. Zawsze można wziąść kredyt tam gdzie łatwiej i szybciej, a po zakończeniu inwestycji i założeniu ksiegi wziąść hipoteczny na refinasnowanie kredytu budowlanego w np.: HVB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej 14.02.2003 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Jasiu, trochę przesadzasz. Rzecza oczywistą jest że do każdego banku musisz dostarczyć parę dokumentów i przyznam że załatwienie wszystkich dokumentów i to bez rzadnego pośpiechu i biegania zajeło mi ok. tygodnia poza hipoteką na którą czekałem 2 tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 14.02.2003 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Ja rozwazam kredyt w LG PETRO BANKU w chf 3,20% np..bierzesz kredyt na 100000 a tylko rachunków musisz miec na połowe reszta ich nie obchodzi:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 14.02.2003 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Ja jestem "prywatna inicjatywa" czyli osoba dla każdego banku podejrzana. A pozatym chodzi o dokumentowanie wydatków. W PKO BP mam w nosie papiery. Zabieram Pania inspektor na spacer za miasto i kolejna transza jest na koncie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts