marek_c 01.03.2006 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Prosze o pomoc, mogę już sprzedać mieszkanie, bo mam dom i muszę sporzadzić z kupującym umowę przedwstępną. Podobno nie musi być notarialna ale nie wiem co się pisze w czymś takim. Moze ktos to przerabiał?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pajak_Tom 02.03.2006 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Witam umowie przedwstępnej zwykle zawiera się następujące informacje: - dane o mieszkaniu oraz o stronach transakcji; - termin zawarcia umowy ostatecznej (do dnia ...); - umówiona cena; - zobowiązania obu stron, jakie muszą wypełnić przed podpisaniem umowy ostatecznej; - wysokość zadatku.- dobrze jest też napisać co zamierzasz pozostawić w mieszkaniu - a co z niego zabierach ( kuchenka, wanna itop., itd.) Bardzo ważne jest, by użyć słowa "zadatek", gdyż jego znaczenie zdefiniowane jest w kodeksie cywilnym: zadatek wpłacany przez kupującego na poczet ceny, w przypadku nie dojścia w umowionym terminie do umowy ostatecznej z winy kupującego - przepada mu, a w przypadku, gdy dzieje się to z winy zbywcy, musi on oddać kupującemu podwójną kwotę otrzymanego zadatku. Zwyczajowo zadatek wynosi 10% ceny umówionej, ale rzecz jasna strony zawsze mogą się umówić inaczej. Umowy przedwstępnej nie trzeba zawierać w formie aktu notarialnego. Jednakże, jeżeli będzie to akt notarialny, kupujący ma prawo - w przypadku odstąpienia zbywcy od sprzedaży - dochodzić w sądzie dojścia transakcji do skutku. Jeżeli umowa nie ma formy notarialnej, kupujący może liczyć w takiej sytuacji tylko na zwrot podwójnej kwoty zadatku.tom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_c 02.03.2006 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Dziekuję za oświecenie, zabieram się do tworzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pajak_Tom 03.03.2006 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Witam Tu masz wzór http://umowy.superbaza.pl/files/293.rtf http://umowy.superbaza.pl/?id_dok=16#lista Tom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzalo 07.04.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Czytałem jeszcze, że do ważności umowy przedwstępnej niezbędne jest wpisanie roszczenia kupującego w księdze wieczystej. Wpisanie roszczenia możliwe jest tylko przy zawarciu umowy notarialnej. Żadko jednak stosuje sie umowy przedwstępne notarialne, gdyż są droższe (taksa notarialna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts