Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SLONCE-nowy sposob na darmowe cieplo

Recommended Posts

Ze slonce jest zrodlem darmowego ciepla to wie kazdy, problem jak te cielplo wykorzystac. Jest wiele na to sposobow, prostych i bardziej skomplikowanych, tanich i drozszych.

A jakby do tego celu wykorzystac to co kazdy juz ma, czyli DACH : jego poludniowa czesc mocno nagrzewa sie w sloneczne dni, wiec wystarczy wykorzystac gorace powietrze z przestrzeni bezposrednio pod plaszczyzna dachu. Te gorace powietrze nie musi byc wyrzucane na zewnatrz przez szczeliny wentylacyjne. Wystarczy je przechwycic, przetransportowac do wnetrza, moze zakumulowac i wykorzystac. Nawet jak nie bedzie go duzo, czy nie bedzie w najbardziej oczekiwanych porach czasu to i tak jest to energia zupelnie darmowa. Mam juz pierwsze pomysly na rozwiazanie tego pomyslu, ale ciekawi mnie czy i inni wierza ze mozna cos z takim pomyslem zrobic ...

Jest w polsce firma budująca domy z wykorzystaniem połaci dachu do ogrzewania podłogowego i CWU. Pod dachówką od południa zakładają rury z tworzywa szt., taka wężownica pozioma na płyn, (nie wiem czy na wodę). To mogłoby być zamiast kolektora słonecznego osobnego do CWU przez calę lato. Dachówka lepsza w tym wypadku jaki kolwiek kolor byle ciemny mat.

Był taki rosyjski fizyk Michelson. Zmarł chyba przed 1930rokiem. To ważne ten 1930. Ważne, bo już przed tym 30 rokiem ubiegłego wieku wykombinował przynajmniej w teorii pompę ciepła. Planował magazynować energię zebraną latem pod ziemią. Na głębokości 20-30m.

Twierdził, ze zgromadzone na takiej głebokości ciepło nie dojdzie zimą do powierzchni ziemi, a na boki nie rozejdzie się dalej jak na 10m.

Kombinował, że tym sposobem zmieni klimat Moskwy.

Czytałem o tym w książce wydanej w 50 roku. Z detalami jest opisana pompa ciepła. Nie wyszło to chyba ze względu na zastosowanie w układzie spirytusu :lol:

Litości! Ty o dachach nic nie czytałeś!

Dobry dach odbija 99.9% energii!

Mówiłem. Chcecie zepsuć!

Adam M.

adam_mk Dobry dach odbija 99.9% energii, ale dachówka z połyskiem i jasne kolory, a czym ciemniejsza i bardziej matowa tym więcej pochłania ciepło i staje się gorąca. Ten procent to jako ideał. W praktyce da się wyraźnie odczuć wyższą temperaturę dachówki od temperatury powietrza. A podałem to, co już pewna firma robi wykorzystując dach do pozyskania ciepła jako ciekawostkę.

Pewnie, że jak się nie kombinuje z wykorzystaniem połaci dachu do wyłapywania ciepła to i lepiej taki dach wentylować i nie doprowadzać do nadmiernych temperatur, bo zaoszczędzimy na osobnych kolektorach, a dachówki nie wytrzymają połowy z deklarowanego przez firmę okresu wytrzymałości. Sam też wolę lepsze rozwiązanie, bardziej niezależne do wykorzystania ciepła ze słońca. :lol: :wink:

:lol:

Na poczatek proby wykorzystania ciepla slonecznego zrobilem maly experyment : zimowe puzne popoludnie (godz.17), temperatura na zewnatrz ok 0 stopni, w srodku nieogrzewanego i nieocieplonego domku letniskowego ok. +3. Umiescilem termometr pod dachem krytym bordowym gontem bitumicznym na pelnym deskowaniu 2 cm grubosci. Termometr pokazywal cale + 16 stopni temperatury powietrza pod dachem ! Jezeli udaloby sie te powietrze dostarczyc nizej, to przynajmniej w sloneczny czas moznaby dogrzac wnetrze. A moze jakby tego cieplego powietrza bylo wiecej sprobowac je zmagazynowac na puzniej, np na noc,

rozumiem cię ja osobiście myślałem nad pompą powietrzną która by pompowala powietrze z najwyższego miejsca (mieszkania - budynku) do parteru przy podłodze , wykorzystać dach .... rozumiem że idzie ci o przestrzeń np.strychu ? dach nieizolowany izolowane stropy zlapać i wykorzystać tą energię ??? obawiam się że tylko latem ale po co ?? do ciepłej wody ??? a wymiennik ??

Na poczatek proby wykorzystania ciepla slonecznego zrobilem maly experyment : zimowe puzne popoludnie (godz.17), temperatura na zewnatrz ok 0 stopni, w srodku nieogrzewanego i nieocieplonego domku letniskowego ok. +3. Umiescilem termometr pod dachem krytym bordowym gontem bitumicznym na pelnym deskowaniu 2 cm grubosci. Termometr pokazywal cale + 16 stopni temperatury powietrza pod dachem ! Jezeli udaloby sie te powietrze dostarczyc nizej, to przynajmniej w sloneczny czas moznaby dogrzac wnetrze. A moze jakby tego cieplego powietrza bylo wiecej sprobowac je zmagazynowac na puzniej, np na noc,

Jest jeden problem - spadnie śnieg i d..a blada :( A przynajmniej u mnie (blachodachówka z posypką mineralną) śnieg sie trzyma i trzyma i trzyma i trzyma... I z nagrzewania nici :( Więc biorąc pod uwagę koszty instalacji i ograniczony czas, w jakim można korzystać, to chyba jednak sie nie opłaci :-?

...myślałem nad pompą powietrzną która by pompowala powietrze z najwyższego miejsca (mieszkania - budynku) do parteru przy podłodze...

tez myslalem o tym, bo to by bylo minimalne zastosowanie mojego pomyslu : wykorzystanie cieplego powietrza z spod sufitu w inne zimniejsze miejsce. Nie zwiazane to jest juz ze sloncem, po prostu byloby to proste wykorzystanie ciepla z miejsca z ktorego i tak nie korzystamy.

...wykorzystać dach...obawiam się że tylko latem ale po co ?? do ciepłej wody...

cieplo "z pod dachu" mozna wykorzystac w dowolnej porze roku, wtedy tylko gdy jest potrzeba dogrzania zimniejszego miejsca, choc nie widze mozliwosci prostego grzania wody,

liczyłem możliwość potencjalnego wykorzystania 30 m2 dachu pokrytego rurką miedzianą położonej w odstępach co 25-30 cm pod dachówką cementową.

Bardzo trudno jest dokładnie wyznaczyć zyski ze względu na brak danych co do sprawności takiego układu. Przyjmując, że kolektory mogą mieć 50-75%, przyjąłem sprawność takiego układu 25-30%.

Pozostałe dane dosyć precyzyjne ; nasłonecznienie, ilość godzin słonecznych, nachylenie dachu, kąt padania słońca, skęcenie budynku itp.

Wniosek.

W miesiacach paździenik-luty włącznie, możesz podarować sobie jakiekolwiek warte uwagi zyski.

Wiosną i latem i owszem cwu, masz prawie za darmo. ( prawie = pompka ).

W marcu 40% pokrycia cwu we wrześniu 80% pokrycia cwu.

w lipcu 255% :-)))

Witam

Tyle tu było dyskusji o różnych kolektorach. O różnych podejściach do grzania słoneczkiem.

Ile jeszcze trzeba i czego, żeby zrozumieć, że jak sobie człowiek nie zrobi - to nie ma. Materiały wyjściowe są raczej tanie, narzędzia są dostępne i też niedrogie. Jak kto budował, to je ma i tak (z powodów niekolektorowych). Nie wszyscy mają zdolności manualne i tyle czsu aby realizować takie przedsięwzięcia. Ale jak ktoś ma gdzie się pobawić to może sobie wydłubać coś naprawdę ładnego.

Opłacalność? To tylko sposób liczenia wyników.

Pozdrawiam Adam M.[/url]