Yogi66 02.03.2006 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Czyli jak bezrobotny z braku pieniędzy pali opony, a ktoś przez to dostanie jakiegoś syfa (czytaj raka - bo dym z takich opon jest rakotwórczy) to jest okoliczność łagodząca? Rozumiem, że w imię uniknięcia wątpliwego zwiększenia prawdopodobieństwa zachorowania (o jakieś ułamki promila) taki człowiek ma zamarznąć na śmierć wraz z rodziną ? Możesz takiego cżłowieka skarżyć, włóczyć po sądach. Jak sądzisz, co osiągniesz ?... P.S. Jeszcze kilka lat temu, gdy mieszkałem w bloku, miałem podobne poglądy. Dopiero wyprowadzenie się na wieś trochę mi oczy otwarło. Ten ułamek promila niekiedy może być gwoździem do trumny. I to dosłownie. Facet nie musi palić oponami. Może do tego celu użyć nawet suszek z lasu (byle by tylko nie ścinał drzew). Masę tego leży po lasach. Każdy leśniczy pozwoli na ich wyniesienie. Tym bardziej, że takie gałęzie (np. po wyrębie) są w celach sanitarnych palone i leśniczy musi za to płacić. Nie wiem Tomku czy byłbyś tak współczujący doli biednego bezrobotnego gdybyś urwał zawieszenie swojego samochodu wjeżdżając do dziury w jezdni która jeszcze przed godziną była zatkana kratką kanalizacyjną. Niestety ale biedny bezrobotny ją sobie zabrał by sprzedać i kupić (być może) chleb. Nie wiem czy równie byś mu współczuł gdyby tak wszedł na teren twojej budowy i pozbierał walający się (w jego mniemaniu) złom w postaci prętów, ceowników itd. Jeszcze jedno. Są osoby które cierpią na schorzenia układu oddechowego, są astmatycy. Ile takie osoby cierpią to wiedzą tylko ci którzy razem z nimi mieszkają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvo 02.03.2006 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Dzięki za rady, sporo tego Chyba jednak grzecznego anomima wyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 02.03.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Temat zastepczy - wiecej ludzi ginie na drogach niz umiera z przyczyn antyekologicznych. Nie wierze ze facet pali tymi oponami cały czas.Cyba ze nie mysli o swoim kominie. A ten sąsiadek z wyczulonym nosem chyba ma inna przyczyne nie lubic tego goscia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 03.03.2006 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Wysylanie anonimow nawet grzecznych po pierwsze nie jest skuteczne bo okazujemy w ten sposob swoj strach , po drugie jest nieeleganckie.Najlepiej na poczatku z facetem grzecznie acz stanowczo porozmawiac a jesli to nie pomoze zglosic problem odpowiednim wladzom. Nie wiem dlaczego tak wielu kojarzy to z donosicielstwem przeciez to zwykly obowiazek obywatela , ktory powinien reagowac na kazdy fakt lamania prawa. Ci ktorym kojarzy sie to z czasami komuny , chyba niestety sami mentalnie tkwia wciaz w tych czasach. Donosicielstwo myli sie im z obywatelska postawa a prawo wydaje sie byc zbiorem przepisow , ktore nalezy omijac. Smutne to jest. Biednym mozna i trzeba pomagac w inny sposob a nie przyzwalac im na bezkarne lamanie prawa. Dura lex sed lex.Pomoc biednym sasiadom w potrzebie to rowniez powinnosc dobrego obywatela. W Polsce niestety niewielu ludzi mysli w ten sposob , organizacji spolecznych , charytatywnych w porownaniu z krajami gdzie ludzie czuja sie obywatelami jest niewielka. Od niedawna jest mozliwosc przekazania 1% podatkow na cele charytatywne. Ilu podatnikow skorzytsalo z tej mozliwosci? Kilka procent bodajze. Oczywiscie samo przekazanie pieniazkow to nie wszystko. Trzeba jeszcze sie organizowac , dzialac .........Oczywiscie najlatwiej wykazac swoja dobrodusznosc przymykajac oko np na biedakow palacych oponami. A moze rozmowe zaczac od slow " sasiedzie , palicie oponami bo nie stac was na wegiel , niestety tak nie mozna , ale wlasnie z grupa sasiadow mozemy zlozyc sie na opal dla was...." Pozdrawiam Obywateli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wolf PL 03.03.2006 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Zabić dziada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvo 03.03.2006 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Żadnych prywatnych spraw załatwić przy okazji nie chcę. Do sąsiada, poza tym dymem, nic nie mam. Ostatino widziałem go pewnie z rok temu. Problem potęguje się tym, że przeniósł kotłownię do budynku gospodarczego, domy są wysokie a jego komin nisko, dlatego czuć to strasznie. Wietrzenie mieszkania wieczoram nie wchodzi w grę.Żadnego donoszenia nie chcę robić, ostatecznie wsadzę mu anomina do skrzynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 03.03.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Otóż, nie zgodzę się z większością wypowiedzi, w tym wątku.1. do takiego trucia, nikt nie powinien mieć przyzwolenia- nie ważne czy bogaty czy biedny!!!,2. większość ludzi którzy tak postępują, nie robią tego z powodu biedy, tylko: a. tak robili zawsze, b. tak robili ich sąsiedzi, c. tak robili ich rodzice, d. tak wszyscy robili, e. nikt im tego nie zabraniał!!!.3. ci ludzie, mają po prostu wszystkich w d....., i co im zrobisz (taka mentalność), nikt mnie nie przekona, że w XXI wieku, nie zdaje sobie sprawy ze szkodliwości takich czynów!!!.4. za chrust w lesie też trzeba płacić- nie ma nic za darmo!!!. Inaczej to jest kradzież!!!.To dotyczy tak samo palących oponami, jak i: wylewających szambo, pod płotem, posiadających dreny w szambie (brak dna, itp), wysypujących śmieci do lasu, rowu melioracyjnego, itd.Pozdrawiam Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.03.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Otóż, nie zgodzę się z większością wypowiedzi, w tym wątku. 1. do takiego trucia, nikt nie powinien mieć przyzwolenia- nie ważne czy bogaty czy biedny!!!, 2. większość ludzi którzy tak postępują, nie robią tego z powodu biedy, tylko: a. tak robili zawsze, b. tak robili ich sąsiedzi, c. tak robili ich rodzice, d. tak wszyscy robili, e. nikt im tego nie zabraniał!!!. 3. ci ludzie, mają po prostu wszystkich w d....., i co im zrobisz (taka mentalność), nikt mnie nie przekona, że w XXI wieku, nie zdaje sobie sprawy ze szkodliwości takich czynów!!!. 4. za chrust w lesie też trzeba płacić- nie ma nic za darmo!!!. Inaczej to jest kradzież!!!. To dotyczy tak samo palących oponami, jak i: wylewających szambo, pod płotem, posiadających dreny w szambie (brak dna, itp), wysypujących śmieci do lasu, rowu melioracyjnego, itd. Pozdrawiam Marek. Podpisuję się obiema rękami. Najczęściej takie palenie, brud, wylewanie szamba to nie bieda, ale cwaniactwo i postawa "mam was wszystkich w d..., mi ten zapach odpowiada". Wcale mi nie szkoda tępych buraków, nie mam dla nich ani trochę zrozumienia. Tylko jak czuja bat na tyłku potrafią się dostosować do innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 03.03.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 .... 4. za chrust w lesie też trzeba płacić- nie ma nic za darmo!!!. Inaczej to jest kradzież!!!.... Staraj się Kolego czytać ze zrozumieniem. Powtarzam mój tekst : Facet nie musi palić oponami. Może do tego celu użyć nawet suszek z lasu (byle by tylko nie ścinał drzew). Masę tego leży po lasach. Każdy leśniczy pozwoli na ich wyniesienie. Tym bardziej, że takie gałęzie (np. po wyrębie) są w celach sanitarnych palone i leśniczy musi za to płacić. Pisałem o wyniesieniu suszek z lasu za zgodą leśniczego. Pisałem także o sprzataniu lasu po wyrębie. Jeśli tego nie wiesz to Tobie oznajmuję, że po dokonaniu wycinki drzew, wszelkie odpady w postaci gałęzi nie posiadających wartości handlowej są zbierane w jedno miejsce gdzie bezpiecznie można rozpalić ogień i je spalić. Za tę czynność zbierania i spalania leśniczy musi zapłacić wynajętym pracownikom. Dlatego też nie ma przeszkód by ktoś oczyścił (za zgodą leśniczego) tę porębę na swój koszt i spożytkował te odpady. Co do naganności spalania "chemii" w kotłach c.o to nasze opinie są zbieżne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jalek 03.03.2006 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Otóż, nie zgodzę się z większością wypowiedzi, w tym wątku. 1. do takiego trucia, nikt nie powinien mieć przyzwolenia- nie ważne czy bogaty czy biedny!!!, 2. większość ludzi którzy tak postępują, nie robią tego z powodu biedy, tylko: a. tak robili zawsze, b. tak robili ich sąsiedzi, c. tak robili ich rodzice, d. tak wszyscy robili, e. nikt im tego nie zabraniał!!!. 3. ci ludzie, mają po prostu wszystkich w d....., i co im zrobisz (taka mentalność), nikt mnie nie przekona, że w XXI wieku, nie zdaje sobie sprawy ze szkodliwości takich czynów!!!. 4. za chrust w lesie też trzeba płacić- nie ma nic za darmo!!!. Inaczej to jest kradzież!!!. To dotyczy tak samo palących oponami, jak i: wylewających szambo, pod płotem, posiadających dreny w szambie (brak dna, itp), wysypujących śmieci do lasu, rowu melioracyjnego, itd. Pozdrawiam Marek. Swięta prawda. U moich teściów na wsi ( tam się budujemy ) prawie wszyscy wypompowują szambo na pole. I nie robią tego tylko ludzie biedni ale prawie wszyscy, oprócz nowo przybyłch ,, mieszczuchów". A najlepsze jest to, że jest na tej wsi jeden gość który hoduje lisy i świnie i czasami wywala gnojowicę na pole. Smród jest taki, że ludzie ze słabym sercem mdleją. I wtedy powstaje na wsi straszne oburzenie, że taki smród i nic mu nie można zrobić bo to przecież sąsiad. Ale jak oni wylewają szambo to im to nie przeszkadza. Dobre nie? Oczywiście nie muszę dodawać , że duża część mieszkańców hajcuje w piecach wszystko co posiada choćby znikomą ilość kalori. pozdr. jalek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 06.03.2006 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 1. do takiego trucia, nikt nie powinien mieć przyzwolenia- nie ważne czy bogaty czy biedny!!!, I nikt nie ma, żadne prawo nie dopuszcza wyjątków dla osób biednych. Co nie zmienia faktu, że nikt nie będzie zdychał z zimna w imię dobrego samopoczucia sąsiadów. 2. większość ludzi którzy tak postępują, nie robią tego z powodu biedy Prawda. Ja jednak pisałem o tych, którzy to robią właśnie z tego powodu. A takich jest naprawdę sporo. Jakbyś mieszkał w przedwojennej ruderze i pracował na czarno 7 dni w tygodniu jako parobek za 10 (słownie: dziesięć) złotych dziennie, to też paliłbyś zimą, czym się tylko da. A to nie obraz wsi pańszczyźnianej, to przykład jak najbardziej aktualny z mojej wiochy. 3. ci ludzie, mają po prostu wszystkich w d..... Ci ludzie nia mają po prostu z czego żyć. A są w dużej mierze całkiem zwykłymi ludźmi. Nierzadko o wiele lepszymi od tych, co w ciepłych, wymuskanych domkach grzeją tyłki przed wychuchanymi kominkami ze szklaneczką whisky w dłoni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 06.03.2006 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Ten ułamek promila [/color]niekiedy może być gwoździem do trumny. I to dosłownie. O wiele prędzej szlag nas trafi od zwykłego palenia papierosów, mimowolnego wdychania spalin, stresów codziennych, czy żarcia konserwowanego ciężką chemią. Facet nie musi palić oponami. Może do tego celu użyć nawet suszek z lasu No jasne ! Idź do lasu i nazbieraj sobie suszek tak, żeby ci starczyło na całą zimę. A jak ci nie starczy, to w środku będziesz zapierdzielał do tegoż lasu ze szpadlem, coby mokre szyszki spod pół metra śniegu detalicznie odkopywać. gdybyś urwał zawieszenie swojego samochodu wjeżdżając do dziury w jezdni która jeszcze przed godziną była zatkana kratką kanalizacyjną. Demagogia. Ty piszesz o ewidentnej kradzieży, a to ma się nijak do palenia śmieciami. No, chyba, że chcesz mi wykazać, że te palone śmieci pochodzą z kradzieży ?... Jeszcze jedno. Są osoby które cierpią na schorzenia układu oddechowego, są astmatycy. Ile takie osoby cierpią to wiedzą tylko ci którzy razem z nimi mieszkają. Jestem tego świadomy. Dlatego - przeczytaj uważnie wcześniej ! - nie mówiłem, że jak ktoś biedny, to może palić, czym chce. Mówiłem natomiast, że jest to okoliczność łagodząca i że potępianie wszystkich "w czambuł" bez zastanowienia nie jest chyba tak do końca właściwe. Jak ktoś pali śmieciami, bo mu się nie chce płacić za wywóz, to jest naganne. Jak ktoś pali nimi z biedy, to też jest naganne, ale ranga tego czynu jest jednak inna. I przy tym będę się upierał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 18.04.2017 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Jak piernicze.Zrobić dobry kocioł dolnego spalania i każdy będzie mógł palić oponami bez szkody dla środowiska.Ja mam dobry kocioł dolnego spalania i jak wrzuce kawał opony to nie ma dymu sadzy i smrodu a ciepło jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 19.04.2017 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Co za bzdury!Gdyby ktokolwiek palił oponami - czy ten sąsiad, czy ten gościu z posta wyżej, to po wrzuceniu pierwszej opony do pieca, dałby sobie spokój z takimi eksperymentami - byłby smród na całą okolicę i prokurator!!Także sąsiad prawdopodobnie nie palił oponami, a że tam gdzieś widziałeś opony na jego podwórku, to zapach ci się skojarzył. Pewnie palił jakimś innym gównem, ALE NIE OPONAMI, gdyż by sam sobie piec i kominy zajebał syfem, nie wspominając o tym, że w niesprzyjających warunkach mógłby zatruć w jedną noc siebie i całą rodzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 11.06.2017 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 Niekoniecznie musi się palić na full powietrza w temperaturze 1400-1500 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts