sebo8877 02.03.2006 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Jak oceniacie - Moje schody - wprawdzie to poczatek - trepy tymczasowe - brak balustrad - ale wypowiedzieć sie możecie Balustrady bedą stalowe trepy klejony byk - poręcze i konstrukcja beda malowane czarna perła Własny pomysł własna robota - raczej w trakcie http://www.bastki.friko.pl/schody/drenaz.html Nie bójcie się krytykowac i operda...ć Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 02.03.2006 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Fatalnie wyglądają od dołu, powinieneś pomyśleć o zaślepkach na te profile kwadratowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 02.03.2006 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Zaślepki juz są w woreczkach - kupione - ale jako że jest to budowa sprawa zaslepiania jest nie na miejscu. dzięki wielkie za uwagę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 02.03.2006 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 jaka jest głębokość stopnic? Mnie się podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 02.03.2006 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 wysokośc trepa 19,5 posunięcie szerokośc stopnic jest narazie 20 (na czas budowy) bedzie 29 cm Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 02.03.2006 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 wysokośc trepa 19,5 posunięcie szerokośc stopnic jest narazie 20 (na czas budowy) bedzie 29 cm Sebo8877 tak mi się coś wydawało, że płytkie Ale skoro docelowo ma być 29cm to beda super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 02.03.2006 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 dzieki Majka za to że dodajesz mi otuchy w to że bedzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demol 03.03.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 bardzo dobrze i stabilnie wyglądają, podobny zresztą projekt do mojego "dawałem tu na forum foty", też nie standardowy skos, wysokość stopnia itd. U mnie starałem się zaoszczędzić te 8cm na szerokości wsadzając profile pod spód, u Ciebie sa one po bokach i daje to możliwość mocowania do nich słupków poręczy. Dobra robota, zastanów się jeszcze nad kolorem takim, by metal ładnie zgrał się z drewnem. (czarna perła raczej będzie zalezna od wystroju pozostałych elementów w domu) mocno ciemny i zbyt jasny kolor metalu może zdominować urok i kolor drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 03.03.2006 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Dzieki demol za slowa uznania - twoje podpowiedzi oczywiście wezme pod uwage Przyznam się skrycie że troszeczkę korzystałem z Twoich schodow (mam nadzieję ze mi wybaczysz) - ale jak widzisz zmodernizwoałem je własnie w celu lepszego spawania poreczy - będzie metalowa.Dzięki za slowa uznania - myśle że jak skończe to efekt będzie bardziej cieszący - jak narazie wygladaja tak jak wygladają. Dzięki za ocene Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 03.03.2006 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Schody fajne. Ale czy za natto nie drgają przy energicznym chodzeniu po nich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 03.03.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 acha iczy nie za mały spocznik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demol 03.03.2006 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 hydrogenium -> moje mają profile 8x4 cm, i na test poszedłem z 2 kolesiami 107 i 110 kg nie ma mowy o ugięciu wyższym niż kilka mm na całej długości schodów nie odczuwalnym pod stopami. Drewno ugieło by się z 1 cm. więc stabilność jest tu wzorowa. Sebo8877 ma profile 10x4 tak mi sie wydaje z tych fotek na tle rozmiarów cegły, nie ma mowy o drganiach. Zauważyłem jedynie jeden szczegół, mianowicie oparcie profili o podłogę, ja dałem płaskowniki przykręcone na śruby do podłoża. Tu są oparte, i widać tam jakieś ślady spawania, to nie powinno pracować nadmiernie. Te schody sa dość wąskie, spocznik chyba obejmuje dł=szer.stopnia lub więcej więc problem może być jedynie przy wnoszeniu większych mebli ciekawe jak wykombinuje te poręcze chetnie poczekam na dalsze foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 06.03.2006 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Witam panowie. hydrogenium Ciebie witam nader goraco bos mój krajan - przez 28 lat mieszkałem w Radlinie - Rybnik to prawie moje rodzinne miasto Moje profile podobnie jak u demola maja 80x40x3 (grybośc ścainki 3mm) tak samo jak u Ciebie demol przetestowane pod obciążeniem 180 kg - ugiecia zero drgań zero, Spocznik ma 90x90 z góry bedzie przykryty płytą drewniana. szerokość stopni to dokładnie 79 cm. Demol oparcie profili o podłoge wykonaałem nastepujaco - profile opieraja sie na stropie - do nich przyspawane sa uszy te z koleji zabite dyblami do stropu - dodatkowo cały spocznik za pośrednictwem dwóch katowników przyspawanych do spodu do spocznika jest także przytwierdzony dyblami do ściany. Co do poręczy to zakupiony jest już pret 15x15 zwijamy go na warsztatcie w ozdóbki - takie bedą tralki - pochwyt od kowala Zdjęcia po wykonaniu balustrad napewno sie pojawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demol 06.03.2006 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Tak też myślałem, zauwazyłem na fotkach ślady tuż nad podłogą po spawaniu więc wywnioskowałem, że jest tam jakis patent . Chętnie zerknę jak już będzie gotowe. Przy spawaniu istnieje jeszcze niebezpieczeństwo wygięcia się profila, wskazane spawanie punktowe. Tu na forum było to opisywane przy okazji ruchomych bram. Powdzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 06.03.2006 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Wiadomo jest że spaw gniecie wszystko tak jak mu pasujeSpawaliśmy najpierw punktowo ustawienie zastrzelenie tego by nie drgnelo i nastepnie laga do samego końca. Spawarka była na 220 cała konstrukcja sie ładnie zespolila natomiast barierki chcę spwawc Migo-matem - kładzie cieńszą lage - z tym ze jest na 360. jako iz energetyka leci ze mną to musze poczekac stad tez porecze będa troche później niż planowalem - ale jak obiecałem fotki napewno się pojawią. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIO345 06.03.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 piszesz że schody mają wysokość stopnia 19.5 cm, natomiast szerokość stopnia 29 cm, jeżeli takie wymiary będą rzeczywiście to schody będą niewygodne, po prostu do tej szerokości stopnia za wysokie,chyba można by było je lepiej rozmierzyć oto wzór 2h + s= 62-63 cm i to jest norma , im wyższy stopień tym węższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 07.03.2006 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 MARIO345 masz racje z jednym wyjątkiem ten wzór przyrównuje sie do wartości 62 ...65 - u mnie jest 68 stopnie bedą sie po 9 cm chowały pod drugi stopień tak wiec praktycznie wychodzi szerokoośc dowolna z zapasem dal wchodzącego. Niestety matematyka wzory i wygoda jedno a miejsce na te schody to drugie - Jak zauważyles czytając ten wątek te schody sa robione jako nietypowe i wyciągnięte z jakichkolwiek szablonów i projektów - strikte musziały zostac dopasowane do warunków jakie zastałem ale i tak sa o niebo wygodniejsze od poprzednich które mialy 30 cm wysokości stoppnia i 20 cm posunięcia Nie dało się po tym chodzic dorosłemu a co dopiero jakiemus dzieciaczkowi - te które sa wykonane teraz to w porównaniu z poprzednimi to luxus I klasy Pozdrawiam gorąco i dziekuje za wszystkie lkomentarze i uwagi oraz prosze o jeszcze Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIO345 08.03.2006 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Niestety matematyka wzory i wygoda jedno a miejsce na te schody to drugie i tu się mylisz niestety ten wzór się sprawdza w praktyce, to nie jest jakieś wyliczenie teoretyczne tylko wzór który został opracowany na podstawie obserwacji praktycznych, szerokość stopnia w tym wzorze to szerokość stopnia "patrząc z góry", czyli rzut stopnia, piszesz że będą sie chowały po 9 cm , czyli rzeczywista szerokość stopnia wynosi około 20 cm, generalnie szerokość stopnia w stosunku do poprzednich schodów się nie zmieniła... ten nawis o którym piszesz nazywany noskiem , będzie pomagał tylko przy wchodzeniu, przy schodzeniu nie będzie miał znaczenia. Uważam że w zupełności wystarczy zrobić około 25 cm szerokość stopnia, do tych schodów ( rzut stopnia 20 cm, noska będzie 5 cm) I jeszcze pytanie czy nie mogłęś zrezygnować ze spocznika, byłyby zdecydowanie wygodniejsze schody? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts