godul1 24.02.2003 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Test kulinarny mojej nowej kuchenki zaliczony na cztery i pół. Kurczak na którym przeprowadzono test niestety został odrobinę za długo pieczony. W wyniku tego skrzydełka były baaardzo mocno chrupiące. Przy następnym pieczeniu wezmę to pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 24.02.2003 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Luśko! Zakupiłem kuchenkę LG. Mam nadzieję, że ma szczelne drzwiczki:smile: Dałem za nią 900 PLN więc jak na kuchenkę z tyloma funkcjami to bardzo tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 25.02.2003 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Mikrofala jest rewelacyjna!!! Może zgrzeszę lenistwem ale wszystkie obiadki "Gerbera" dla mojego dziecka odgrzewam w mikrofali. Poza tym jedzenie obiadu o różnych porach przez domowników bez tego urządzenia nie było by takie proste. Do swego domu chciałabym kupić kuchnię z mikrofalą w piekarniku (taką posiadają moi teściowie) - nie zabiera dodatkowego miejsca. Co prawda taka kuchnia jest okropnie droga no ale cóż - wygoda ponad wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 25.02.2003 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Czy wiecie ze odgrzewane tradycyjnie potrawy sa wielokrotnie bardziej niebezpieczne niz te z mikrofali? Chodzi o szkodliwe zwiazki wydzielane podczas procesu smazenia, ktore do niedawna uwazane byly za nieszkodliwe, ale okazalo sie ze sa rakotworcze. Zwiazki te o nazwie akrylamidy w bardzo duzych ilosciach wystepuja w chipsach. Producenci tychze maja ostatnio spore z tym klopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 26.02.2003 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Alexie, to byl troche falszywy alarm z tym akrylamidem. Nie wszystkie formy sa szkodliwe, to raz; po drugie tego akrylamidu jest bardzo niewiele. Kazda obrobka termiczna jakiejkolwiek potrawy niesie za soba powstawanie roznych zwiazkow chemicznych. I mysle, ze niektore wytwarzane w ten sposob pochodne sa bardziej szkodliwe niz akrylamid. A surowizny jesc za bardzo nie chcemy, niestety. To jest samo zdrowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 08.04.2003 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 Luska, odswierzam temat, bo znalazlam troche najnowszej literatury na temat akrylamidow, ktora wyraznie krytycznie ocenia sytuacje. CYTUJE: The Commission, food safety authorities and food industries join forces on acrylamide Brussels, 28 March – More than 70 experts from the Commission, the national food safety authorities, the EFSA (European Food Safety Authority) and the food industry took part in the joint workshop «Research on Acrylamide», of which the CIAA was a co-organiser. Its objective was to assess the current state of research and to identify areas where research efforts should be intensified. The conclusions of this workshop will be compiled into a White Paper that will be transmitted to Geoffrey Podger, the Executive Director of the EFSA, through the Advisory Forum of the Authority. ------------------------- Food Safety Newsflash 2002 (wewnętrzna gazetka Numico): Latest information on Acrylamide in food As described in the Food Safety Newsflash of July and October 2002, the latest food scare is on acrylamide in food. It is a substance formed during processing (result of Maillard reaction) and it already exists in food for decades. Risk assessment of acrylamide is not finalised yet but first estimations is that it may cause cancer. High levels of acrylamide cause cancer in rodents, but scientists do not know whether it can cause cancer in people. On global level (WHO) and on European level (SCF) the risk assessment is going on, without clear outcomes yet. Both on global level as on European level, governmental organisations plea not to change diet and that there should be no panic reaction of consumers/ governments on this issue. A lot of data are collected and it seems that the acrylamide levels vary between different brands of the same food, but also differ among the same products of the same brands. Also baby food is tested and especially in biscuits and some types of cereals acrylamide is found. Although the levels are not alarming, the media (especially in Germany) picks this up and make a huge issue out of it at this very moment. This issue cannot be dealt with on a company level but should be dealt with on an industry level. The whole industry is working hard on this issue to see whether it is possible to reduce acrylamide-formation in the processes where possible. IDACE (European branche organisation of baby food industry) have collected data on all relevant products and will make within 1-2 weeks an official IDACE statement on this issue. In this statement it will be noted that the levels found do not pose a health risk, taking into account present scientific knowledge, and that the industry is doing their utmost to lower levels where possible. If you want to receive a copy of this statement when it becomes available do let me know. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen 11.04.2003 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 To może warto zainwestować w dobrą mikrofalę z grillem, i samą płytę do zabudowy, a piekarnik sobie darować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 06.08.2003 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2003 Arsen, Ja tak zrobiłem. Mikrofala jest super. W życiu nie jadłem tak dobrej szarlotki jak ta, którą wypiekła moja żona właśnie w mikrofali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andaluzja 09.03.2008 02:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Powiem tak, chciałam poczytać o mikrofalach żeby robić sobie popcorn dla siebie i swojego Miśka - ot taki kaprysPrzeczytałam wszystkie wasze posty i wiecie co - tracę wiarę w ludzi..Nie interesuje mnie szkodliwość mikrofal, nic z tych rzeczy nie prowadzę zbyt zdrowego trybu życiaAle jak czytam o podgrzewaniu Gerebe'ra w mikrofali, o pieczeniu ciast i robionych przez szanowne żony obiadów z mikrofali to czuję się jakbym była gatunkiem na wymarciu.. Wasze lenistwo mnie załamujeJakbym miała swojemu mężczyźnie robić regularnie obiad z mikrofali to czułabym sie conajmniej zażenowana.Romantyczna kolacja przy świcach z mikrofali.. Może pierogi w mikrofali zróbcie, kulebiaka lub barszcz z uszkami. No i obowiązkowo makowiec i mazurki a co tam jak szaleć to szaleć, a zapomniałabym super, rewelacyjne pewnie jeszcze naleśniki wyjdą a placek po węgiersku to już palce lizać - mówię o prawdziwym gotowaniu a nie kupionych gotowcach w marketach - chociaż jak Was czytam to nie jestem pewna czy wy znacie takie potrawyNie wspominając o podgrzewaniu jedzenia dla małego dziecka w taki właśnie sposób.. Prowadzenie domu za pomocą pójścia na łatwiznę - w 15 minutZero finezji i zaangażowania Strach pomyśleć co będzie za 10 lat.. Życzę powodzenia i szczerze współczuję PS. Dla tych bez polotu napiszę, że nie jestem 70-cio letnia starą pannąMam 28 lat, wykształcenie pochodne prawniczeMam rodzinę i wielu znajomych dla których uwielbiam gotowaćPracuje mniej więcej 10-14h na dobę i mam czas i ochotę by trochę poszaleć w kuchni czyli samodzielnie gotować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 09.03.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 1. Gdyby nie lenistwo ludzie nie wymyśliliby nawet koła. 2. Wyciągnęłaś z szafy trupa, który już kurzem obrósł. A Feee. 3. Zawsze myślałam, że wyższe wykształcenie skutkuje trochę szerszym spojrzeniem niż te, które Ty prezentujesz. (o kulturze i tolerancji nie wspomnę). Żeby było jasne też mam wyższe wykształcenie i lubię uprawiać tradycyjne gotowanie, co nie zmienia faktu, że mam takie poglądy jak powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 09.03.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Pamiętajmy, że moce kuchenek rosną, a do żarcia dodają nam coraz więcej chemii. Ja ostatnio przeczytalam jakies najnowsze badania francuskie (chociaz we Francji bardzo protestuje sie przeciwko modyfikowaniu genetycznemu zywnosci i ogolnie na temat jedzenia wiadomo - Francuzi maja bzika), z ktorych wynika, ze zywnosc z farm ekologicznych ma 8 razy wiecej bakterii i plesni rakotworczych niz zywnosc z normalnych, przemyslowych upraw. Z drugiej nie ma w niej innych szkodliwych substancji. Smiem twierdzic, ze zdrowiej jest cos przyrzadzic w mikrofalowce niz smazyc ze wzgledu na ilosc cholesterolu. A w powszechnej swiadomosci nie jest zakodowane, ze najbardziej rakotworcza na swiecie jest spalenizna - o zgrozo wszyscy milosnicy grila! Nie dajmy sie zwariowac - trzeba zachowac zdrowy rozsadek. Wszystko jest szkodliwe w nadmiarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 09.03.2008 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 chociaż jak Was czytam to nie jestem pewna czy wy znacie takie potrawy Niii tam jasna pani, tego, noo płolotu ni momy, no jedna durnota my wszystkie, my tylko popkorny na fajerkach i smalcu z psa najlepij wychodzo. Miśki to lubio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 09.03.2008 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 ... Mam 28 lat, wykształcenie pochodne prawnicze... Fajne to A w papierach masz "pochodny prawnik" czy "prawnik z pochodnią"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 09.03.2008 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Ale jak czytam o podgrzewaniu Gerebe'ra w mikrofali, o pieczeniu ciast i robionych przez szanowne żony obiadów z mikrofali to czuję się jakbym była gatunkiem na wymarciu.. Wasze lenistwo mnie załamuje A nie zalamuje Cie w ogole podawanie dzieciom jedzenia ze sloika? To cos jak karmienie kota karma z puszki. A swoja droga - tak zalozyc konto, zeby moc w takiej pasjonujacej dyskusji wziac udzial. Hmmmmm.... Ciekawe, w jakich innych watkach bedziesz sie udzielac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 09.03.2008 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 PS. Dla tych bez polotu napiszę, że nie jestem 70-cio letnia starą panną Mam 28 lat, wykształcenie pochodne prawnicze Mam rodzinę i wielu znajomych dla których uwielbiam gotować Pracuje mniej więcej 10-14h na dobę i mam czas i ochotę by trochę poszaleć w kuchni czyli samodzielnie gotować Tylko spokojnie, bo Ci się stygmaty otworzą :) Na szczęście każdy gotuje jak chce, lubi i jak mu wygodniej. P.S. mikrofali używam do rozmrożenia mięsa. Ale myślę,że używanie jej lub nie nie wpływa na mój są d o ludziach ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 10.03.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Przyszło, nawrzeszczało i poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 10.03.2008 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Ale za to jaki fajny wątek podniosło. Nie czytałem tego wcześniej, i ubaw mam po pachy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 10.03.2008 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 ja tam podgrzewam czasem sloik dziecku a zazwyczaj gotuję zwyczajnie. Nie czuje sie przez to leniwą flądrą ale super mamą, ktora ma więcej czasu na zabawę z dzieckiem Andaluzja dzieci nie ma, bo by takich obłędnych rzeczy nie pisała. I generalnie nie wierze w jej kulebiaka-bo pewnie miska popkornem non stop raczy...skąd wiem? bo inaczej by specjalnie na forum sie nie logowała i nie czytała wątku z wypiekami na twarzy, gdyby chodzilo o popcorn raz na ruski rok:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.