Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia mikrofalowa - Tylko nie krzyczcie na mnie ...


Gajka

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mikrofala jest rewelacyjna!!! Może zgrzeszę lenistwem ale wszystkie obiadki "Gerbera" dla mojego dziecka odgrzewam w mikrofali. Poza tym jedzenie obiadu o różnych porach przez domowników bez tego urządzenia nie było by takie proste. Do swego domu chciałabym kupić kuchnię z mikrofalą w piekarniku (taką posiadają moi teściowie) - nie zabiera dodatkowego miejsca. Co prawda taka kuchnia jest okropnie droga no ale cóż - wygoda ponad wszystko.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy wiecie ze odgrzewane tradycyjnie potrawy sa wielokrotnie bardziej niebezpieczne niz te z mikrofali? Chodzi o szkodliwe zwiazki wydzielane podczas procesu smazenia, ktore do niedawna uwazane byly za nieszkodliwe, ale okazalo sie ze sa rakotworcze. Zwiazki te o nazwie akrylamidy w bardzo duzych ilosciach wystepuja w chipsach. Producenci tychze maja ostatnio spore z tym klopoty.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Alexie, to byl troche falszywy alarm z tym akrylamidem. Nie wszystkie formy sa szkodliwe, to raz; po drugie tego akrylamidu jest bardzo niewiele. Kazda obrobka termiczna jakiejkolwiek potrawy niesie za soba powstawanie roznych zwiazkow chemicznych. I mysle, ze niektore wytwarzane w ten sposob pochodne sa bardziej szkodliwe niz akrylamid. A surowizny jesc za bardzo nie chcemy, niestety. To jest samo zdrowie :smile:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Luska, odswierzam temat, bo znalazlam troche najnowszej literatury na temat akrylamidow, ktora wyraznie krytycznie ocenia sytuacje. CYTUJE:

 

The Commission, food safety authorities and food industries join forces on acrylamide

 

Brussels, 28 March – More than 70 experts from the Commission, the national food safety authorities, the EFSA (European Food Safety Authority) and the food industry took part in the joint workshop «Research on Acrylamide», of which the CIAA was a co-organiser. Its objective was to assess the current state of research and to identify areas where research efforts should be intensified. The conclusions of this workshop will be compiled into a White Paper that will be transmitted to Geoffrey Podger, the Executive Director of the EFSA, through the Advisory Forum of the Authority.

 

-------------------------

 

Food Safety Newsflash 2002 (wewnętrzna gazetka Numico):

 

Latest information on Acrylamide in food

As described in the Food Safety Newsflash of July and October 2002, the latest food scare is on acrylamide in food. It is a substance formed during processing (result of Maillard reaction) and it already exists in food for decades. Risk assessment of acrylamide is not finalised yet but first estimations is that it may cause cancer. High levels of acrylamide cause cancer in rodents, but scientists do not know whether it can cause cancer in people. On global level (WHO) and on European level (SCF) the risk assessment is going on, without clear outcomes yet. Both on global level as on European level, governmental organisations plea not to change diet and that there should be no panic reaction of consumers/ governments on this issue. A lot of data are collected and it seems that the acrylamide levels vary between different brands of the same food, but also differ among the same products of the same brands. Also baby food is tested and especially in biscuits and some types of cereals acrylamide is found. Although the levels are not alarming, the media (especially in Germany) picks this up and make a huge issue out of it at this very moment. This issue cannot be dealt with on a company level but should be dealt with on an industry level. The whole industry is working hard on this issue to see whether it is possible to reduce acrylamide-formation in the processes where possible. IDACE (European branche organisation of baby food industry) have collected data on all relevant products and will make within 1-2 weeks an official IDACE statement on this issue. In this statement it will be noted that the levels found do not pose a health risk, taking into account present scientific knowledge, and that the industry is doing their utmost to lower levels where possible. If you want to receive a copy of this statement when it becomes available do let me know.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 months później...
  • 4 years później...

Powiem tak, chciałam poczytać o mikrofalach żeby robić sobie popcorn dla siebie i swojego Miśka - ot taki kaprys

Przeczytałam wszystkie wasze posty i wiecie co - tracę wiarę w ludzi..

Nie interesuje mnie szkodliwość mikrofal, nic z tych rzeczy nie prowadzę zbyt zdrowego trybu życia

Ale jak czytam o podgrzewaniu Gerebe'ra w mikrofali, o pieczeniu ciast i robionych przez szanowne żony obiadów z mikrofali to czuję się jakbym była gatunkiem na wymarciu..

 

Wasze lenistwo mnie załamuje

Jakbym miała swojemu mężczyźnie robić regularnie obiad z mikrofali to czułabym sie conajmniej zażenowana.

Romantyczna kolacja przy świcach z mikrofali..

 

Może pierogi w mikrofali zróbcie, kulebiaka lub barszcz z uszkami. No i obowiązkowo makowiec i mazurki a co tam jak szaleć to szaleć, a zapomniałabym super, rewelacyjne pewnie jeszcze naleśniki wyjdą a placek po węgiersku to już palce lizać - mówię o prawdziwym gotowaniu a nie kupionych gotowcach w marketach - chociaż jak Was czytam to nie jestem pewna czy wy znacie takie potrawy

Nie wspominając o podgrzewaniu jedzenia dla małego dziecka w taki właśnie sposób..

 

Prowadzenie domu za pomocą pójścia na łatwiznę - w 15 minut

Zero finezji i zaangażowania

 

Strach pomyśleć co będzie za 10 lat..

 

Życzę powodzenia i szczerze współczuję

 

PS. Dla tych bez polotu napiszę, że nie jestem 70-cio letnia starą panną

Mam 28 lat, wykształcenie pochodne prawnicze

Mam rodzinę i wielu znajomych dla których uwielbiam gotować

Pracuje mniej więcej 10-14h na dobę i mam czas i ochotę by trochę poszaleć w kuchni czyli samodzielnie gotować

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Gdyby nie lenistwo ludzie nie wymyśliliby nawet koła.

 

2. Wyciągnęłaś z szafy trupa, który już kurzem obrósł. A Feee.

 

3. Zawsze myślałam, że wyższe wykształcenie skutkuje trochę szerszym spojrzeniem niż te, które Ty prezentujesz. (o kulturze i tolerancji nie wspomnę).

 

Żeby było jasne też mam wyższe wykształcenie i lubię uprawiać tradycyjne gotowanie, co nie zmienia faktu, że mam takie poglądy jak powyżej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pamiętajmy, że moce kuchenek rosną, a do żarcia dodają nam coraz więcej chemii.

 

Ja ostatnio przeczytalam jakies najnowsze badania francuskie (chociaz we Francji bardzo protestuje sie przeciwko modyfikowaniu genetycznemu zywnosci i ogolnie na temat jedzenia wiadomo - Francuzi maja bzika), z ktorych wynika, ze zywnosc z farm ekologicznych ma 8 razy wiecej bakterii i plesni rakotworczych niz zywnosc z normalnych, przemyslowych upraw. Z drugiej nie ma w niej innych szkodliwych substancji. Smiem twierdzic, ze zdrowiej jest cos przyrzadzic w mikrofalowce niz smazyc ze wzgledu na ilosc cholesterolu. A w powszechnej swiadomosci nie jest zakodowane, ze najbardziej rakotworcza na swiecie jest spalenizna - o zgrozo wszyscy milosnicy grila! Nie dajmy sie zwariowac - trzeba zachowac zdrowy rozsadek. Wszystko jest szkodliwe w nadmiarze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale jak czytam o podgrzewaniu Gerebe'ra w mikrofali, o pieczeniu ciast i robionych przez szanowne żony obiadów z mikrofali to czuję się jakbym była gatunkiem na wymarciu.. Wasze lenistwo mnie załamuje

 

A nie zalamuje Cie w ogole podawanie dzieciom jedzenia ze sloika? To cos jak karmienie kota karma z puszki.

 

A swoja droga - tak zalozyc konto, zeby moc w takiej pasjonujacej dyskusji wziac udzial. Hmmmmm.... Ciekawe, w jakich innych watkach bedziesz sie udzielac.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

PS. Dla tych bez polotu napiszę, że nie jestem 70-cio letnia starą panną

Mam 28 lat, wykształcenie pochodne prawnicze

Mam rodzinę i wielu znajomych dla których uwielbiam gotować

Pracuje mniej więcej 10-14h na dobę i mam czas i ochotę by trochę poszaleć w kuchni czyli samodzielnie gotować

Tylko spokojnie, bo Ci się stygmaty otworzą :):)

 

Na szczęście każdy gotuje jak chce, lubi i jak mu wygodniej.

P.S. mikrofali używam do rozmrożenia mięsa. Ale myślę,że używanie jej lub nie nie wpływa na mój są d o ludziach :p)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja tam podgrzewam czasem sloik dziecku a zazwyczaj gotuję zwyczajnie. Nie czuje sie przez to leniwą flądrą ale super mamą, ktora ma więcej czasu na zabawę z dzieckiem

Andaluzja dzieci nie ma, bo by takich obłędnych rzeczy nie pisała. I generalnie nie wierze w jej kulebiaka-bo pewnie miska popkornem non stop raczy...skąd wiem? bo inaczej by specjalnie na forum sie nie logowała i nie czytała wątku z wypiekami na twarzy, gdyby chodzilo o popcorn raz na ruski rok:) :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...