cisza1 02.03.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Hej... Bede potrzebowal sporo kory, moze 100+ workow.Gdzie to tanio kupic, moze najlepiej wogole nie w workach tylko luzem?Macie jakies namiary na sprzedawcow? To samo dotyczy torfu... Pozdrowienia PSOkolice Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 02.03.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 A ja byłbym zainteresowany ziemia ogrodniczą 30-40m3. Też Kraków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozeracz 02.03.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Oczywiscie ze kore sosnowa luzem, podzwon po tartakach, ale musi byc przekompostowana, no i w miare rozdrobniona. A najlepiej sprawdz w ksiazce telefonicznej jakies duze okoliczne szkolki i zapytaj szkolkarzy gdzie kupuja, oni znaja temat. To samo dotyczy torfu. Ja znalazlem w wyszukiwarce link:http://www.korwald.ig.pl/oferta.htmlAle czy maja dobra oferte to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 02.03.2006 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Hej Piotrek1, Jak znajdziesz namiar na ziemie to daj prosze znac.Jezeli nie dostane torfu to bede szukal dobrej czarnej ziemi... okolo 20m3 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 02.03.2006 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Oczywiscie ze kore sosnowa luzem, podzwon po tartakach, ale musi byc przekompostowana, no i w miare rozdrobniona. A najlepiej sprawdz w ksiazce telefonicznej jakies duze okoliczne szkolki i zapytaj szkolkarzy gdzie kupuja, oni znaja temat. To samo dotyczy torfu. Ja znalazlem w wyszukiwarce link: http://www.korwald.ig.pl/oferta.html Ale czy maja dobra oferte to nie wiem. dzieki, sprawdze w sobote w pobliskich szkolkach... hm... najblizszy tartak jest w myslenicach.. tam tez zapytam... pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozeracz 02.03.2006 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 W tartaku oczywiscie zapytaj, to dobry pomysl, ale pamietaj ze kora ogrodnicza MUSI byc z drzew iglastych i MUSI byc przekompostowana przynajmniej przez dwa lata. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 02.03.2006 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Marek Ok. i vice versa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 24.03.2006 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Marek Ok. i vice versa no i co znalazles cos? dzis sie dowiedzialem ze w obi jest promocja i podobno maja torf 3x80l za 20PLN. Musze to sprawdzic. A poza tym znalazlem cos takiego: http://www.kompostech.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 24.03.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 cyt. MUSI byc przekompostowana przynajmniej przez dwa lata. Do ściólkowania NIE MUSI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 27.03.2006 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Marek, nie znalazłem, bo też nie miałem czasu i była zima zacznę w przyszłym tygodniu Ten N.SAcz to za daleko i wcalew nie tak tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 27.03.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Też jestem żywo zainteresowana tematem... W sprawie kory już gadałam z tartakami,ale im sie nie opłaca sprzedawać indywidualnie...oni hurtowo rzucają firmom co to ją mielą i workują, bo na tym mają największy zarobek...czarma rozpacz! A ziemie...w jej dostawach zabija transport! Cena 9 kubików ziemi 70 zł a transport 200zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 27.03.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Aga, ,może przy budowie 2 nitki Zakopianki byc coś znalazła za Myślenicami z wykopów moze to nie będzie tak daleko z transportem? (chyba ze chcesz super kompost z atestami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 27.03.2006 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Też jestem żywo zainteresowana tematem... W sprawie kory już gadałam z tartakami,ale im sie nie opłaca sprzedawać indywidualnie...oni hurtowo rzucają firmom co to ją mielą i workują, bo na tym mają największy zarobek...czarma rozpacz! A ziemie...w jej dostawach zabija transport! Cena 9 kubików ziemi 70 zł a transport 200zł. eh... 270 za 9 kubikow to nie tak tragicznie... tylko nie piszesz jaka to ziemia... bo jak jakies badziewie... to... hm... ja za 10m3 piachu z progu kosciuszki (5km away from here) placilem 250PLN. Z tego co wiem za 6m3 czarnej ziemi z dowozem krzycza sobie 500! To jest porabane! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 27.03.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Ja miałem oferty za 10 m3 500 zł (czarnoziem ), a b. piaczczyzna , prawie sam piasek z wykopów k. mie 3-4 cięzarówki za 2 flaszki Aga, twoja oferta to 30 zł za m3 z transportem , to taka srednia cena nie najgorsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 27.03.2006 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 no to pięknie.... czekam w takim razie na oferty korowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 05.03.2007 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 i znow podciagam temat... chcialbym kupic JUZ i DUUUZO... jakis cynk moze... slyszalem dzis ze gdzies w Krakowie jest 160l za 16pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 05.03.2007 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 slyszalem dzis ze gdzies w Krakowie jest 160l za 16pln maly update.... kora w TESCO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 16.03.2007 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Jeśli chodzi o korę to poszukaj w swojej okolicy nie tyle tartaku, co składnicy drewna np. Lasów Państwowych. Ja tam się zaopatruję. Nie ma problemów z ilością. Muszę tylko zorganizować transport i załadunek. To chyba najtańszy sposób na zdobycie większej ilości kory. Co zaś sie tyczy jej przekompostowywania to... muszę przyznać, że nic takiego nie robię Od lat sypię taką ze składnicy pod drzewka i jest ok. Co kilka lat uzupełniam jej braki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 22.03.2007 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 cyt. MUSI byc przekompostowana przynajmniej przez dwa lata. Do ściólkowania NIE MUSI To chyba najtańszy sposób na zdobycie większej ilości kory. Co zaś sie tyczy jej przekompostowywania to... muszę przyznać, że nic takiego nie robię Od lat sypię taką ze składnicy pod drzewka i jest ok. Co kilka lat uzupełniam jej braki. A czy nie nalezaloby dodac jeszcze troche azotu do takiej sciolki? W formie nawozu azotowego lub obornika. Mikroorganizmy glebowe rozkladajac sciolke z kory /trocin /slomy pobieraja sporo azotu i moga sciolkowane rosliny z niego po prostu ogolocic. Gdzies to wyczytalem w necie , nie pamiatam zrodla. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 22.03.2007 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Prawdę wyczytałeś, samą prawdę Należy troszkę silniej nawozić- kora potrzebuje N do rozkładu, ale ze względu na dużą sorbcję i inne składniki absorbuje. Warto też nie zostawiać nawozu na wierzchu- straty. A nierozłożony obornik to pod kapustę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts