Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie kupic tanio KORE i TORF?

Recommended Posts

Oczywiscie ze kore sosnowa luzem, podzwon po tartakach, ale musi byc przekompostowana, no i w miare rozdrobniona. A najlepiej sprawdz w ksiazce telefonicznej jakies duze okoliczne szkolki i zapytaj szkolkarzy gdzie kupuja, oni znaja temat. To samo dotyczy torfu. Ja znalazlem w wyszukiwarce link:

http://www.korwald.ig.pl/oferta.html

Ale czy maja dobra oferte to nie wiem.

Oczywiscie ze kore sosnowa luzem, podzwon po tartakach, ale musi byc przekompostowana, no i w miare rozdrobniona. A najlepiej sprawdz w ksiazce telefonicznej jakies duze okoliczne szkolki i zapytaj szkolkarzy gdzie kupuja, oni znaja temat. To samo dotyczy torfu. Ja znalazlem w wyszukiwarce link:

http://www.korwald.ig.pl/oferta.html

Ale czy maja dobra oferte to nie wiem.

dzieki,

sprawdze w sobote w pobliskich szkolkach...

hm... najblizszy tartak jest w myslenicach.. tam tez zapytam...

pozdrowienia

• 4 weeks później...

Też jestem żywo zainteresowana tematem...

W sprawie kory już gadałam z tartakami,ale im sie nie opłaca sprzedawać indywidualnie...oni hurtowo rzucają firmom co to ją mielą i workują, bo na tym mają największy zarobek...czarma rozpacz!

A ziemie...w jej dostawach zabija transport!

Cena 9 kubików ziemi 70 zł a transport 200zł. :evil: :evil: :evil:

Też jestem żywo zainteresowana tematem...

W sprawie kory już gadałam z tartakami,ale im sie nie opłaca sprzedawać indywidualnie...oni hurtowo rzucają firmom co to ją mielą i workują, bo na tym mają największy zarobek...czarma rozpacz!

A ziemie...w jej dostawach zabija transport!

Cena 9 kubików ziemi 70 zł a transport 200zł. :evil: :evil: :evil:

eh... 270 za 9 kubikow to nie tak tragicznie...

tylko nie piszesz jaka to ziemia... bo jak jakies badziewie... to...

hm... ja za 10m3 piachu z progu kosciuszki (5km away from here) placilem 250PLN.

Z tego co wiem za 6m3 czarnej ziemi z dowozem krzycza sobie 500! To jest porabane!

• 11 months później...
  • 2 weeks później...
Jeśli chodzi o korę to poszukaj w swojej okolicy nie tyle tartaku, co składnicy drewna np. Lasów Państwowych. Ja tam się zaopatruję. Nie ma problemów z ilością. Muszę tylko zorganizować transport i załadunek. To chyba najtańszy sposób na zdobycie większej ilości kory. Co zaś sie tyczy jej przekompostowywania to... :-? muszę przyznać, że nic takiego nie robię :lol: Od lat sypię taką ze składnicy pod drzewka i jest ok. Co kilka lat uzupełniam jej braki.

cyt. MUSI byc przekompostowana przynajmniej przez dwa lata.

Do ściólkowania NIE MUSI :D

To chyba najtańszy sposób na zdobycie większej ilości kory. Co zaś sie tyczy jej przekompostowywania to... muszę przyznać, że nic takiego nie robię Od lat sypię taką ze składnicy pod drzewka i jest ok. Co kilka lat uzupełniam jej braki.

A czy nie nalezaloby dodac jeszcze troche azotu do takiej sciolki?

W formie nawozu azotowego lub obornika.

Mikroorganizmy glebowe rozkladajac sciolke z kory /trocin /slomy pobieraja sporo azotu i moga sciolkowane rosliny z niego po prostu ogolocic.

Gdzies to wyczytalem w necie , nie pamiatam zrodla.

Pozdrawiam

Prawdę wyczytałeś, samą prawdę :D

Należy troszkę silniej nawozić- kora potrzebuje N do rozkładu, ale ze względu na dużą sorbcję i inne składniki absorbuje. Warto też nie zostawiać nawozu na wierzchu- straty.

A nierozłożony obornik to pod kapustę.