Goni_Mnie_Peleton 22.03.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Prawdę wyczytałeś, samą prawdę Należy troszkę silniej nawozić- kora potrzebuje N do rozkładu, ale ze względu na dużą sorbcję i inne składniki absorbuje. Warto też nie zostawiać nawozu na wierzchu- straty. A nierozłożony obornik to pod kapustę. Pozwole sobie byc dociekliwy. Nawozow azotowych to trzeba rozsypac przed sciolkowaniem 20-40kg ( w czystym skladniku) na 1 hektar przed sciolkowaniem - tak wyczytalem i nawet sobie to moge przeliczyc na m2 powierzchni sciolki. Ale co to znaczy rozlozony obornik? Jak dlugo taki obornik nalezy "rozkladac" czy kompostowac w pryzmie jak sie domyslam. Ostatniej jesieni troche obornika w pryzmach ulozono. Mozna go teraz dodac do kory/trocin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 22.03.2007 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 W dobrze przekompostowanym oborniku- nie widać słomy. To brunatna, sypka masa, bez widocznych farkcji. Jeśli słoma jest żółta , to ja nie ryzykowałabym ścółkowania roślin takim obornikiem. Dobrze rozłożony obornik u sąsiada "pracuje 2 -3 lata", zanim wyjedzie w pole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 22.03.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Też prawda GMP, jak myślisz, co tam od jesieni w tej kupie drobnoustroje podziałały w temp koło 0 st? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 22.03.2007 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Też prawda GMP, jak myślisz, co tam od jesieni w tej kupie drobnoustroje podziałały w temp koło 0 st? Mysle , ze w pryzmie kompostowej byla wyzsza temperatura , tym bardziej ze i zima byla lagodna , ale tak czy siak obornik sie pewnie jeszcze nie nadaje do uzycia i trzeba bedzie chyba kupic jakis nawoz A mikroorganizmy musza jeszcze popracowac nad tym obornikiem coby frakcje ujednolicic. Kurcze nawet o zwyklej kupie g... trzeba sporo wiedziec Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 22.03.2007 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Jak bez wyraźnej niechęci wsadzisz z własnej nieprzymuszonej woli rękę po łokieć w tą kupę g.., to znaczy że się rozłożyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 22.03.2007 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Jak bez wyraźnej niechęci wsadzisz z własnej nieprzymuszonej woli rękę po łokieć w tą kupę g.., to znaczy że się rozłożyło. Obrzydliwy nie jestem specjalnie , ale rozumiem o co chodzi i podoba mi sie ten patent. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 23.03.2007 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Jak bez wyraźnej niechęci wsadzisz z własnej nieprzymuszonej woli rękę po łokieć w tą kupę g.., to znaczy że się rozłożyło. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 25.03.2007 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 dobra... kupilem torf... wcale nie tak tanio wyszlo ale jakos taniej sie nie udalo znalesc na szybkiego.250l za 21pln w boviticie w krakowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts