Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

myszy w domu

Recommended Posts

witam po raz pierwszy,

Proszę o opinie na temat elektronicznych odstraszaczy myszy dostępnych np na allegro. Czy warto kupić , czy nie są szkodliwe dla ludzi ???

Niestety dzisiaj potwierdziłem obecność szkodników, aha a ściany mam

K-G.

/marek

Niestety kot to nie maszynka do łapania myszy. Poluje jak mu się chce - i nikt nie jest w stanie przewidzieć kiedy będzie mu się chciało. Jak będzie głodny to prędzej ukradnie coś ze stołu niż zapoluje.

Przypuszczam że nie masz zadomowionej już rodzinki gryzoni :D a raczej przypadkową wizytę pojedynczego osobnika. W takim przypadku wystarczy zwykła pułapka na myszy. Jako przynęta najlepsza jest kiełbasa lub skórka chleba. Jeśli "najazd" myszy jest liczniejszy najskuteczniejsza jest trutka - a najlepsza z nich ta w płynie. Nasącza się nią kosteczki suchego chleba.

Przedstawione rozwiązania są solidnie przepraktykowane przeze mnie a z kotami praktycznie związany jestem od swoich urodzin - od zawsze w domu było i jest kilka sztuk :D

Myszy są cwane - zeżrą kiełbaskę nie złapawszy się na łapkę. Moja córka mówiła że to dobrze, bo zyskujemy jej zaufanie i następnym razem da się łatwo złapać ...

Przetrenowałam trutkę i łapki. Zamierzam nabyć kota - ale przy kocie będę musiała zrezygnować z trutki bo może się okazać zabójcza dla kota.

Nie wolno dawać myszom okazji do wejścia do domu - trzeba zakleić wszystkie dziury, nie otwierać okien tarasowych etc.

U moich znajomych tej zimy był nawał myszy (ponad 20) i to takie cholery były że wskakiwały w nocy na głowę. Łapek było naustawiane pełno i parę się złapało, trutki były też porozstawiane i znikały kartonami (pare padło).

Kupiłem im odstraszacz elektroniczny i trochę ustało. Należy pamietać że gryzonie wynosza się po okreslonym czasię a nie od razu jak usłyszą dźwięk.

Czy to naprawdę działa, czy myszy wyzdychały od trutki to nie gwarantuję.

Mam pytanko w zwiazku z kotem: czy sama obewcnośc kota w domu (zapach) nie odstrasza myszy ?

Nie da się w ten sposób odizolować domu - nawet jakby zamurować wszystko i wchodzić kominem... To jest natura - jak będzie chciała mysz wejść - to wejdzie. Parę lat temu mojej żonie mysz weszła drzwiami - tak po prostu, w biały dzień. Narobiła wrzasku :D , próbowała w jakikolwiek sposób odstraszyć, zagrodzić drogę - a ona po prostu była sprytniejsza i wskoczyła obok nogi... Nastawiłem pułapkę i rano mysz była moja...

Po prostu czasami sie zdarza i nic się na to nie poradzi. Myszy domowe nie są wcale teraz jakąś plagą (no może pomijając młyny i piekarnie :( ), współczesny dom też nie jest dla nich jakąś szczególną atrakcją. Nikt teraz nie magazynuje żywności w spiżarniach jak to kiedyś na wsiach bywało.

A myszy kota się nie boją. Mało tego potrafią żyć obok siebie w zgodzie jak w kreskówkach :D. Kot naprawdę musi mieć ochotę żeby polować - i też traktuje to wyłącznie sportowo a wręcz rekreacyjnie. Pewnym odstępstwem jest kotka wychowująca małe. Ale wtedy po operacji "mysz" zostajemy z kocim przychówkiem. I też nie ma reguły - moja kotka np. wyraźnie ponad myszy przedkłada ptaszki... :(

Nasze dwa dachowce Tolek i Bambus uwielbiają ten sport. Łowią wszędzie gdzie tylko sie da. W domu dawno juz myszy nie ma, ale przynoszą z pola i to częściowo skonsumowane. :roll:

racja. koty są łowne, mniej łowne i leniwe..... i wcale to nie idzie w parze że są głodne. lub mniej głodne.....

nawej jak sa najedzone jak bąki.... to łowią dla sportu, przynoszą chwalą się... i zostawiają na progu....

Widzę że problem jest dość powszechny ,i metody zwalczania szkodnika tradycyjne, ale może ktoś sprawdzał skuteczność dźwięków wysokiej częstotliwości , takie urządzenie kosztuje ok. 100 pln więc lepiej popytać czy warto inwestować.