julcik 02.03.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Kto oglądał "Domową kawiarenkę"odcinek z tortem orzechowym.Nie zdążyłam wszystkiego zapisać.Może ktoś ma. Proszę o dobry,sprawdzony przepis na pyszny tort .Przyznam się szczerze,że sama tortu jeszcze nie robiłam,ale właśnie mam zamiar.Proszę pisać więc prosto,po chłopsku.Z góry dziękuję za przepisy. Pozdrawiam wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ol_inka 03.03.2006 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 więc ja będe piersza:)Też raczej jestem początkująca w tortach ale taki prosty moge podać.Biszkopt:6 jaj całych1 i 3/4 szkl. Cukru1 i 3/4 szkl. mąki pszennej + 1 kopiasta łyżka mąki2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 - 1,5 łyżka gorącej wodyJajka całe ucieram z cukrem - mikserem z miską obrotową - aż będzie puszysta masa, powoli dodaje makę wymieszana z proszkiem (zmniejszam obroty miksera) i na sam konieć wlewam łyżke w zależności 1,5 gotujacej sie wody.Mi biszkopt zawsze sie udaje, ale jeżeli masz inny sprawdzony przepis to też może być.KREM:Kiedyś robiłam przez pewien czas w cukierni i podpatrzyłam prosty krem do tortu.Raczej: 2 margaryny Kasiacukier do smaku - ja daje mniejwięcej 0,5 szkl. cukru2 jajkadodatki:aromat, kakao, kawa, orzechy mielone, kawa capucino co kto lubi. Margaryne (może być lekko miwekka)ucieram mikserem z łyżką cukru, w trakcie uciarania dodaje pojedynczo samo żółtko jajka, i ucieram aż będzie puszysta masa. W tym czasie białaka z dwóch jajek ubijam z cukrem na sztywno pianę. Kiedy margaryna jest dostatecznie utarta dodaje piane z białekmieszam razem jeszcze przez chwilke i gotowe.Ewentualne dodatki daje na samym końcu. Biszkopt kroje na dwa razy i nasączam z reguły herbatą z cytryną, albo sokiem z brzoskwiń, podane proporcje kremu śmiało wystarczaja do przełozenia i ozdobienia , (czasami mi braknie ale ratuje sie na szybko owocami).U nas w rodzinie ten krem smakuje wszystkim bardzo, więc często robie zwyczajnie biszkopt z tym kremem lub murzynek z kremem w wersji czekoladowej.Pisałam wszystko tak jak robie, mam nadzieje że będzie smakował.pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julcik 03.03.2006 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Dziękuję bardzo,na pewno wypróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 03.03.2006 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Ja nie oglądam telewizji więc nie znam przepisu na ten tort, ale zapodaje sprawdzony przepis na pyszny tort orzechowy (jutro będzie u nas robiony). Ciasto:30 dkg orzechów zmielonych1 łyzka mąki20 dkg cukru10 jaj1 tabliczka czekolady16 ziarenek kawy Masa: 20 dkg masła20 dkg cukru2 łyżki słodkiej śmietany1 łyżeczka rumu lub wódki15 dkg orzechów Przygotowanie:Ciasto:Żółtka utrzeć z cukrem, zmielonymi orzechami i drobno zmieloną kawą.Zetrzeć na tarce czekoladę i dodać do masy. Ubić pianę z białek i lekko wymieszać z maką. Połączyc razem i dobrze wyrobić wlac do tortownicy i piec w goracym piekarniku na złoty kolor. Masa:Masło utrzeć z cukrem i ubita smietanka,dodać rum (wódkę)oraz orzechy i wymieszać.Tort przełożyć i zjeść w radości. Tort jest dobry jak trochę przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julcik 04.03.2006 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 oli_oli a w jakiej temperaturze pieczecie ciasto i mniej więcej jak długo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 05.03.2006 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Temperatura ok 180 do 200, czas 50 minut do godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 06.03.2006 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 A ja podam taki pyszny przepis na tort orzechowy, robiłam go wielokrotnie i rodzina go uwielbia.25dag zmielonych orzechow wloskich10 jaj szkalnka cukru pudru1/4 szklanki bułki tartej, pół tabliczki czekolady gorzkiej startej na tarcePo kolei; jajka ubić w mikserze z cukrem pudrem, do tego dodawać po łyżce zmielone orzechy, bulka tarta, czekolada. To wszystko wylac do malej tortownicy . piec w tem 170 st . Wychodzi fajny wysoki biszkopt orzechowy.masa: 1/2 kostki masła dodac do 15 dag zmielonych orzechowdodac 1/4 szklanki wrzacego mleka, cukier puder 1/2 szkl. i cukier waniliowy. Utrzec to wszytko i przelozyc tort. Ja dodaje jeszcze zawsze warstwe z mleka gotowanego w puszce- karmel. Karmelem smaruje tort z wierzchu i posypuje calośc czekolada potarkowana, orzechami w calości i liścmi z czekolady bialej i czarnej. Wyglada jak prawdziwy tort jesienny. jest przepyszny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julcik 06.03.2006 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 acca5 jajka ubijasz z cukrem ,dodajesz resztę mieszając? później do orzechów dodajesz masło resztę i ucierasz w makutrze?mleko w puszce słodzone gotujesz ok. pięciu godz.?i karmel dajesz tylko z wierzchu ,czy na masę też? Sorry,ale pytam ponieważ tortu jeszcze nie robiłam,a w wypiekach "specjalizuję się " dopiero pół roku,jakoś wcześniej nie miałam okazji.Wolę zapytać niż błądzić.Byłabym wdzięczna gdybyś odpowiedziała. Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za przepisy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 10.03.2006 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Jaja całe z curem pudrem wsypywanym po łyżce, az bedzie ubita jednorodna masa- do kreconego miksera (lopatki )do tego powoli orzechy, bulka tarta, czekolada. Wsztstkiego jest na wysokość miski-no 3/4. I to wylewam do przygotowanej małej tortownicy. Pieke w temp. 180-160 , sprawdzam patyczkiem czy juz gotowy jest ten biszkopt. jak gotowy to wybieram z piekarnika. czekam az wystygnie, przekrajam na dwa kregi i go przekładam masami-orzechowa i karmelowa, dodatkowo cały tort smaruje karmelem i izdabiam. Duzo go zostaje w puszcze więc rodzina ma dodatkowa radość w oczekiwaniu na tort, ozdabiam. palce lizać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 10.03.2006 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Dzien wcześniej obieram wszystkie orzechy aby mnie nie trafiło- bo duzo trzeba ich obrać , kiedys zatrudniałam dziadka- prawdziwego a teraz sama sie w to bawię. Troche jest pracy ale warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 10.03.2006 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 a ja najpierw ubijam same białka na sztywno, a potem dodaję cukier /nawet nie puder/, potem zmielone orzechy i żółtka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 10.03.2006 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 a ja najpierw ubijam same białka na sztywno, a potem dodaję cukier /nawet nie puder/, potem zmielone orzechy i żółtka Właśnie dobrej gospodyni ciasto w rękach rośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 11.03.2006 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 a ja najpierw ubijam same białka na sztywno, a potem dodaję cukier /nawet nie puder/, potem zmielone orzechy i żółtka Właśnie dobrej gospodyni ciasto w rękach rośnie ja jestem wybitnie kiepską gospodynią, do tego strasznie leniwą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 11.03.2006 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 To trzeba współczuć T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julcik 13.03.2006 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Jestem po urodzinach na których WSZYSCY ZACHWYCALI się tortem od acca 5 ,który udało mi się zrobić.Bardzo dziękuję za przepis,już podałam następnym chętnym.Jestem z siebie dumna,bo to mój pierwszy w życiu tort,i udał się świetnie! Za pozostałe przepisy również bardzo dziękuję i na pewno skorzystam przy następnych imprezach!"Praktyka czyni mistrza"! Pozdrawiam wszystkich,szczególnie -acca5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bełatka 16.03.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 acca5 napisała Ja dodaje jeszcze zawsze warstwe z mleka gotowanego w puszce- karmel. Bardzo proszęa o przepis , jak zrobiż ten karmel, ale łopatologicznie. Ja piekę torty dla trzech pociech i męża na urodziny i wychodzi mi taki oto sprawdzony sposób na biszkopt ucierany nad parą. Ucieram jajka + cukier puder w misce nad wrzątkiem 4-5 min następnie zdejmuję z garnka i dalej ucieram 4-5 min. Potem powtarzam ucieranie nad parą jeszcze raz i znowu ochładzam. Po takiej operacji na powierzchni już gęstej masy tworzą się wzorki od łopatek miksera, które utrzymują się kilka sekund, wtedy dopiero do masy delikatnie łyżką dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia. Polecam biszkopt ucierany nad parą , zawsze wychodzi nawet początkującym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julcik 16.03.2006 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Mleko skondensowane słodzone gotuje się w puszce przez dwie i pół godziny.Puszka musi być cały czas przykryta wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bełatka 18.03.2006 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Dzięki julcik, nigdy bym nie wpadla na to żeby puszkę z mlekiem gotować 2,5 godziny.Choróbsko mnie jakieś wzięło i męczy, ale walczę wytrwale.BYLE DO WIOSNY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.