Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przepis na tort ,proszę!


julcik

Recommended Posts

Kto oglądał "Domową kawiarenkę"odcinek z tortem orzechowym.Nie zdążyłam wszystkiego zapisać.Może ktoś ma.

 

Proszę o dobry,sprawdzony przepis na pyszny tort .Przyznam się szczerze,że sama tortu jeszcze nie robiłam,ale właśnie mam zamiar.Proszę pisać więc prosto,po chłopsku.Z góry dziękuję za przepisy.

 

Pozdrawiam wszystkich! :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

więc ja będe piersza:)

Też raczej jestem początkująca w tortach ale taki prosty moge podać.

Biszkopt:

6 jaj całych

1 i 3/4 szkl. Cukru

1 i 3/4 szkl. mąki pszennej + 1 kopiasta łyżka mąki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 - 1,5 łyżka gorącej wody

Jajka całe ucieram z cukrem - mikserem z miską obrotową - aż będzie puszysta masa, powoli dodaje makę wymieszana z proszkiem (zmniejszam obroty miksera) i na sam konieć wlewam łyżke w zależności 1,5 gotujacej sie wody.

Mi biszkopt zawsze sie udaje, ale jeżeli masz inny sprawdzony przepis to też może być.

KREM:

Kiedyś robiłam przez pewien czas w cukierni i podpatrzyłam prosty krem do tortu.

Raczej: 2 margaryny Kasia

cukier do smaku - ja daje mniejwięcej 0,5 szkl. cukru

2 jajka

dodatki:aromat, kakao, kawa, orzechy mielone, kawa capucino co kto lubi.

 

Margaryne (może być lekko miwekka)ucieram mikserem z łyżką cukru, w trakcie uciarania dodaje pojedynczo samo żółtko jajka, i ucieram aż będzie puszysta masa. W tym czasie białaka z dwóch jajek ubijam z cukrem na sztywno pianę. Kiedy margaryna jest dostatecznie utarta dodaje piane z białekmieszam razem jeszcze przez chwilke i gotowe.

Ewentualne dodatki daje na samym końcu.

 

 

Biszkopt kroje na dwa razy i nasączam z reguły herbatą z cytryną, albo sokiem z brzoskwiń, podane proporcje kremu śmiało wystarczaja do przełozenia i ozdobienia , (czasami mi braknie ale ratuje sie na szybko owocami).

U nas w rodzinie ten krem smakuje wszystkim bardzo, więc często robie zwyczajnie biszkopt z tym kremem lub murzynek z kremem w wersji czekoladowej.

Pisałam wszystko tak jak robie, mam nadzieje że będzie smakował.

pozdrowienia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja nie oglądam telewizji więc nie znam przepisu na ten tort, ale zapodaje sprawdzony przepis na pyszny tort orzechowy (jutro będzie u nas robiony).

 

Ciasto:

30 dkg orzechów zmielonych

1 łyzka mąki

20 dkg cukru

10 jaj

1 tabliczka czekolady

16 ziarenek kawy

 

Masa:

 

20 dkg masła

20 dkg cukru

2 łyżki słodkiej śmietany

1 łyżeczka rumu lub wódki

15 dkg orzechów

 

Przygotowanie:

Ciasto:

Żółtka utrzeć z cukrem, zmielonymi orzechami i drobno zmieloną kawą.Zetrzeć na tarce czekoladę i dodać do masy. Ubić pianę z białek i lekko wymieszać z maką. Połączyc razem i dobrze wyrobić wlac do tortownicy i piec w goracym piekarniku na złoty kolor.

 

Masa:

Masło utrzeć z cukrem i ubita smietanka,dodać rum (wódkę)oraz orzechy i wymieszać.

Tort przełożyć i zjeść w radości.

 

Tort jest dobry jak trochę przejdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja podam taki pyszny przepis na tort orzechowy, robiłam go wielokrotnie i rodzina go uwielbia.

25dag zmielonych orzechow wloskich

10 jaj

szkalnka cukru pudru

1/4 szklanki bułki tartej,

pół tabliczki czekolady gorzkiej startej na tarce

Po kolei; jajka ubić w mikserze z cukrem pudrem, do tego dodawać po łyżce zmielone orzechy, bulka tarta, czekolada.

To wszystko wylac do malej tortownicy . piec w tem 170 st . Wychodzi fajny wysoki biszkopt orzechowy.

masa: 1/2 kostki masła dodac do 15 dag zmielonych orzechow

dodac 1/4 szklanki wrzacego mleka, cukier puder 1/2 szkl. i cukier waniliowy. Utrzec to wszytko i przelozyc tort. Ja dodaje jeszcze zawsze warstwe z mleka gotowanego w puszce- karmel. Karmelem smaruje tort z wierzchu i posypuje calośc czekolada potarkowana, orzechami w calości i liścmi z czekolady bialej i czarnej. Wyglada jak prawdziwy tort jesienny. jest przepyszny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

acca5 jajka ubijasz z cukrem ,dodajesz resztę mieszając?

później do orzechów dodajesz masło resztę i ucierasz w makutrze?mleko w puszce słodzone gotujesz ok. pięciu godz.?i karmel dajesz tylko z wierzchu ,czy na masę też?

Sorry,ale pytam ponieważ tortu jeszcze nie robiłam,a w wypiekach "specjalizuję się " dopiero pół roku,jakoś wcześniej nie miałam okazji.Wolę zapytać niż błądzić.Byłabym wdzięczna gdybyś odpowiedziała.

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za przepisy! :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaja całe z curem pudrem wsypywanym po łyżce, az bedzie ubita jednorodna masa- do kreconego miksera (lopatki )do tego powoli orzechy, bulka tarta, czekolada. Wsztstkiego jest na wysokość miski-no 3/4. I to wylewam do przygotowanej małej tortownicy. Pieke w temp. 180-160 , sprawdzam patyczkiem czy juz gotowy jest ten biszkopt. jak gotowy to wybieram z piekarnika. czekam az wystygnie, przekrajam na dwa kregi i go przekładam masami-orzechowa i karmelowa, dodatkowo cały tort smaruje karmelem i izdabiam. Duzo go zostaje w puszcze więc rodzina ma dodatkowa radość w oczekiwaniu na tort, ozdabiam. palce lizać.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a ja najpierw ubijam same białka na sztywno, a potem dodaję cukier /nawet nie puder/, potem zmielone orzechy i żółtka :lol:

 

 

Właśnie dobrej gospodyni ciasto w rękach rośnie :wink:

 

ja jestem wybitnie kiepską gospodynią, do tego strasznie leniwą :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem po urodzinach na których WSZYSCY ZACHWYCALI się tortem od acca 5 ,który udało mi się zrobić.Bardzo dziękuję za przepis,już podałam następnym chętnym.Jestem z siebie dumna,bo to mój pierwszy w życiu tort,i udał się świetnie!

Za pozostałe przepisy również bardzo dziękuję i na pewno skorzystam przy następnych imprezach!"Praktyka czyni mistrza"!

Pozdrawiam wszystkich,szczególnie -acca5 :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

acca5 napisała

Ja dodaje jeszcze zawsze warstwe z mleka gotowanego w puszce- karmel.

Bardzo proszęa o przepis , jak zrobiż ten karmel, ale łopatologicznie.

 

Ja piekę torty dla trzech pociech i męża na urodziny i wychodzi mi taki oto sprawdzony sposób na biszkopt ucierany nad parą.

Ucieram jajka + cukier puder w misce nad wrzątkiem 4-5 min następnie zdejmuję z garnka i dalej ucieram 4-5 min. Potem powtarzam ucieranie nad parą jeszcze raz i znowu ochładzam. Po takiej operacji na powierzchni już gęstej masy tworzą się wzorki od łopatek miksera, które utrzymują się kilka sekund, wtedy dopiero do masy delikatnie łyżką dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia. Polecam biszkopt ucierany nad parą , zawsze wychodzi nawet początkującym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...