Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nagonki na Amstaffy część dalsza - to mnie wqrza

YEYO

Recommended Posts

Zacytuje w takim razie jeszcze kilka fragmentow:

Posiadajac i przeznaczajac psa do obrony czy strozowania , musimy byc swiadomi , ze mozliwosci skorzystania z jego pomocy sa bardzo ograniczone.

Przyjrzyjmy sie kilku przykladom.

Pan E - wlasciciel duzego domu pelnego cennych przedmiotow - nabyl psa i wyszkolil go do obrony terenu. Pies zostal nauczony bezwzglednie atakowac kazdego , kto pojawi sie na posesji. Ktoregos dnia pod nieobecnosc domownikow ktos wlamal sie na teren , wpadl w zeby psa i zostal bardzo ciezko zraniony. Pan E odpowiada przed sadem. Jest odpowiedzialny za powazne naruszenie zdrowia czlowieka. Musial liczyc sie z tym , ze taki wypadek moze sie zdarzyc , po to kupil i szkolil psa , aby ten atakowal kazdego kto wejdzie na teren - mozna wiec uznac jego dzialanie za zawinione. Oczywiscie sad wezmie pod uwage , ze poszkodowany wlamal sie na cudza posesje , byc moze wykazane zostana jego niecne zamiary. Nie zmienia to faktu , ze czlowiek ten zostal powaznie okaleczony w wyniku dzialania pana E , ktory przygotowywal psa do strozowania w ten wlasnie sposob.Sytuacja prawna wlasciciela jest wrecz beznadziejna , jesli wyszkolone zwierze zaatakuje kogos , kto znalazl sie na terenie posesji przypadkowo Panstwo F zapomnieli zamknac furtke i ich pies pogryzl akwizytora , ktory chcial im sprzedac swe towary. To , ze przy wejsciu byla tabliczka ostrzegawcza , nieznajomy widzial psa i mial pelna swiadomosc , ze wkracza na cudzy teren , nie przesadza o uwolnieniu gospodarzy od odpowiedzialnosci. Czlowiek zostal zraniony z winy panstwa F. Ich dzialanie w zadnym razie nie bylo uzasadnione wyzsza koniecznoscia czy obrona konieczna. Mowimy tu o dzialaniu nie psa , lecz ludzi , bo to oni wyszkolili go do pilnowania terenu i ponosza wszystkie konsekwencje.

aha26 to dobrze , ze wprowadzasz do naszej dyskusji aspekty wychowawcze. Pozdrawiam :D

• Odpowiedzi 212
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To jest chore, jeżeli tak właśnie jest. Po prostu chore.

Jeżeli miałabym psa obronnego pilnowałabym oczywiście, żeby brama była zamknięta i żeby pies nie mógł się z posesji wydostać. Ale jeżeli ktoś mi włazi, bez mojego pozwolenia (niezależnie od tego w jakim celu), to pies wykonuje swoja pracę. Reasumując, w tym kraju wolno włazić komuś do ogrodu, do domu całkowicie bezkarnie. Nie mogę nawet nawrzeszczeć na intruza, bo może mnie pozwać o uszczerbki spowodowane wstrząsem psychicznym.

aha26 wez tylko jeszcze pod uwage , ze to nie Twoje dzieci moga wskoczyc Ci do ogrodka po pilke. Moga to byc dzieci wychowane inaczej , co nie znaczy ze zle.

Jeżeli wskakują do czyjegoś ogrodu bez zgody właściciela to są ŹLE wychowane. I wszelkie konsekwencje powinni ponosić rodzice. Ale w tym kraju to INTRUZ ma prawa, a nie właściciel. Pozostaje mi tylko mieć nadzieje, że taki bachor złamie sobie nogę zeskakując z mojego płotu. Bo nawet opier.... gnojka nie mogę.

Po pierwsze nie uważam, że wyrosłeś na porządnego człowieka, co najwyżej dobrze wychowanego. Ale jako dziecko byłeś zwykłym złodziejem i tyle. Jeżeli kradłeś jabłka to co cię powstrzymywało, żeby np. wziąć sobie cudzy rowerek, zabawkę porzuconą na podwórku przez dziecko gospodarzy.

Byłam wyjątkowo żywym i pomysłowym dzieckiem. Ale zasady były zasady, kraść nie wolno. Wchodzić do czyjegoś domu nie wolno. Moje dzieci w wieku 6 lat też wiedzą, że jeżeli coś jest cudze nie wolno tego dotykać, nawet jeżeli zostaje porzucone bez opieki. Widzę, że ty uważasz kradzież za urocze zachowanie dzieciątek. I przestaje być dziwne, że teraz człowiek nawet we własnym ogrodzie musi mieć oczy dookoła głowy, żeby mu czegoś nie ukradli. W końcu jeżeli wolno włazić na cudzą posesję i kraść jabłka to można później "pożyczyć" sobie samochód. Przecież to tylko kwestia rozmiarów.

Zacytuje w takim razie jeszcze kilka fragmentow:

Posiadajac i przeznaczajac psa do obrony czy strozowania , musimy byc swiadomi , ze mozliwosci skorzystania z jego pomocy sa bardzo ograniczone.

Przyjrzyjmy sie kilku przykladom.

Pan E - wlasciciel duzego domu pelnego cennych przedmiotow - nabyl psa i wyszkolil go do obrony terenu. Pies zostal nauczony bezwzglednie atakowac kazdego , kto pojawi sie na posesji. Ktoregos dnia pod nieobecnosc domownikow ktos wlamal sie na teren , wpadl w zeby psa i zostal bardzo ciezko zraniony. Pan E odpowiada przed sadem. Jest odpowiedzialny za powazne naruszenie zdrowia czlowieka. Musial liczyc sie z tym , ze taki wypadek moze sie zdarzyc , po to kupil i szkolil psa , aby ten atakowal kazdego kto wejdzie na teren - mozna wiec uznac jego dzialanie za zawinione. Oczywiscie sad wezmie pod uwage , ze poszkodowany wlamal sie na cudza posesje , byc moze wykazane zostana jego niecne zamiary. Nie zmienia to faktu , ze czlowiek ten zostal powaznie okaleczony w wyniku dzialania pana E , ktory przygotowywal psa do strozowania w ten wlasnie sposob.Sytuacja prawna wlasciciela jest wrecz beznadziejna , jesli wyszkolone zwierze zaatakuje kogos , kto znalazl sie na terenie posesji przypadkowo Panstwo F zapomnieli zamknac furtke i ich pies pogryzl akwizytora , ktory chcial im sprzedac swe towary. To , ze przy wejsciu byla tabliczka ostrzegawcza , nieznajomy widzial psa i mial pelna swiadomosc , ze wkracza na cudzy teren , nie przesadza o uwolnieniu gospodarzy od odpowiedzialnosci. Czlowiek zostal zraniony z winy panstwa F. Ich dzialanie w zadnym razie nie bylo uzasadnione wyzsza koniecznoscia czy obrona konieczna. Mowimy tu o dzialaniu nie psa , lecz ludzi , bo to oni wyszkolili go do pilnowania terenu i ponosza wszystkie konsekwencje.

aha26 to dobrze , ze wprowadzasz do naszej dyskusji aspekty wychowawcze. Pozdrawiam :D

Tak Peleton to WSZYSTKO prawda o czy piszesz...ja jeszcze dodam,ze własciciel NIE MOZE zapomnieć zamknąc furtki mając takie psy!!!!

aha26 sprobuje Cie jeszcze raz przekonac.

Wyobraz sobie mieszkasz w domku z ogrodem i masz psa (po prostu psa).

Wychodzisz poza dom , np do pracy. Dostajesz w pracy telefon , jakis dzieciak wskoczyl do Twojego ogrodu po pilke i zaatakowal go Twoj pies.

Poniewaz to hipotetyczna historia zalozmy , ze dopiero w tym momencie masz mozliwosc wyboru rasy swojego psa: amstaff albo kundelek.

Jaki jest Twoj wybor?

no własnie to będzie płot bardzo szczelny,nie będzie mozna tam nic włozyć i nie będzie tez nic przez niego widać.Dzieciaki to musiałyby się baaardzo napracoewac zeby tam wejsc.jest jeszcze druga sprawa,jak będę wyjezdzać to psy będą zamykane w kojcach!!!!!

A mam pytanie do Ciebie..jak TY zabezpieczysz posesję przed dziecmi mimo tego,ze nie masz psow agresywnych,ale gwarancji przeciez nie masz ,ze nie zaatakują jak dzieciak na działkę Ci wejdzie.