mamajaga 02.03.2006 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Kupiliśmy chyba kota w worku. A mianowicie działkę pod budowę naszego upragnionego domu z mnóstwem problemów , o których nie mieliśmy pojęcia przed zakupem. Za- przemawia tylko dość atrakcyjna cena i urokliwość tego miejsca. Ale do rzeczy. Jest to działka rolna 1300 m2. Po złożeniu dok. o war. zabudowy do budowy siedliska ogrodniczego(brak planu zag. przestrz.) dostaliśmy wykaz spraw do załatwienia. Jest to kilka służebności i najgorsze - konieczność poszerzenia 4 metrowej już istniejącej drogi, łączącej działkę z drogą publiczną, do 10 metrów. Właścicielka gruntu, która ma oddać na ten cel te 6 m początkowo się zgodziła - podpisała u notariusza tekst, gdzie jest napisane, że jest zainteresowana podziałem działki uwzględniając poszerzenie pasa drogi, ale zmieniła zdanie. MA ona po tej stronie drogi dużą działkę rolną, którą miała zamiar podzielić na mniejsze i wydzielić przy okazji te drogę . Niestety w międzyczasie zmieniło się prawo (chyba we wrzesniu ) i nie może ona dzielić na mniejsze kawałki niż chyba 3000m2. Stwierdziła, że jej sie to nie opłaca i poczeka na ustalenie przez miasto planu zag. przestrz. lub kiedyś zmieni sposób użytkowania działki na budowlana , ale nie teraz. Co ja mam teraz zrobić. Czy jest jakiś sposób żeby nasza działka nie leżała odłogiem dopuki pani X sobie tego życzy? Wiem że popełniliśmy duży błąd , ąle czy można z tego jakoś wybrnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 02.03.2006 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Ile by kosztowalo zaplacenie jej za zgode - tzn wydzielenie na wasz koszt, opomiarowanie, wpis do ksiąg + cos na otarcie łez za ten jej utracony metraż? Moim zdaniem jeśli w granicach 20.000 Pln to bym zaplacil, ale spisal notarialnie umowe, że jak sprzeda to wam odda tę kwotę, nawet za 10 lat, bez odsetek. Jak tego nie zalatwicie, to mozecie nawet nie pobudowac. Widac wyraznie że ona nie ma kasy, żeby zaplacic za te wszystkie koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 02.03.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Dlaczego droga ma mieć 10 metrów? Czyżby miała być natychmiast po wydzieleniu przejęta przez gminę? Może spróbuj, czy da sie tylko wydzielić drogę wewnętrzną. Jej wymagana przez przepisy szerokość to co najmniej 5 metrów (paragraf 14, pkt 2 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie). Ponegocjuj w gminie, żeby teraz zgodzili się na węższą drogę (wewnętrzną), z perspektywą, że gdy sąsiadka "dojrzeje" do podziału swojej nieruchomości droga będzie mogła być poszerzona.Rozporządzenie masz tutaj:http://www.mtib.gov.pl/departamenty/27/rozporzadzenia/182.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts