Szymonmw1 02.03.2006 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Czy ktoś się wypowie na temat ogrzewania podłogowego wodnego zasilanego kominkiem z płaszczem wodnym? Jako wspomaganie piec gazowy. Układ mieszany, czyli połączony z małymi grzejnikami, aby zniwelować różnice przy rozpalonym kominkiem lub włączonym gazowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibicwikla 02.03.2006 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 U mnie jest tak: piec olejowy 2-funkcyjny, ok60 m2 podłogówki i 10 grzejników(poddasze i sypialnie na dole) . Podłogówka z zaworem trójdrogowym(mieszacz). Do tego jako wspomaganie kominek z płaszczem wodnym 18kw w układzie otwartym z naczyniem wzbiorczym. Kominek wpięty jest w układ przez wymiennik ciepła i zasila piec gorącą wodą-wtedy palnik nie włącza się a automatyka pieca przez pompy obiegowe rozdziela tę wodę . Nie pale w kominku-palnik grzeje wodę i odwrotnie. Nie możesz zasilić podłogówki wodą o temp. powyżej 50 C, dlatego ryzykowne a wrecz niemożliwe jest wpięcie kominka z płaszczem wodnym bezpośrednio.Mój układ jest dosyć kosztowny i skomplikowany -ale działa bez zarzutów. Teraz np. kiedy jeszcze nie mieszkam-pale samym kominkiem i testuje sobie ten system. Podoba mi sie toto, ale wątpie aby kominek mógłbyć jedynym źródłem ciepła w domu i to nie tylko z powodu przepisów.Ale są tu wielcy tego forum- spece od hydrauliki, którzy coś sensownego doradzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymonmw1 02.03.2006 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Myślałem o zastosowaniu mieszacza, który dopuszczałby ciepła wodę do podłogówki. W ten sposób woda nie przekroczyłaby tej maksymalnej 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 03.03.2006 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 A co z nadmiarem mocy kominka w przypadku zamknięcia mieszacza? Komienk się nie wyłšczy jak gazówka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibicwikla 03.03.2006 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Dlatego lepiej wpiąć kominek przed kotłem-zasilić cały system ta wodą-nadmiar mocy odbiora wtedy grzejniki iCWU, ale z mojego doświadczenia wynika ,że i tak trzeba kontrolowac temp w płaszczu wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 03.03.2006 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Dlatego lepiej wpiąć kominek przed kotłem-zasilić cały system ta wodą-nadmiar mocy odbiora wtedy grzejniki iCWU, ale z mojego doświadczenia wynika ,że i tak trzeba kontrolowac temp w płaszczu wodnym. No tak ale jeli kominek ma 18kW mocy i nagle ograniczysz mu odbiór z 15 do 5 kW (dużo podłogówki jak zrozumieałem) to nie ma siły żeby się nie zagotował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 03.03.2006 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 No to po drodze wieeeeeeelki zasobnik i dopiero od niego podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibicwikla 03.03.2006 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Zawsze sie znajdą argumenty przeciw. Dla mnie to też jest zły pomysł -wpinać kominek pod samą podłogówkę i to jeszcze z mieszaczem, ale mozna to zrobić tak że bedzie działało ok-u mnie tak jest. Nie zamierzam rozniecać kolejnych waśni z "programowymi wrogami"kominków z płasczem wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 03.03.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 jednego nie rozumiem, skoro będzie kominek z płaszczem wodnym i kocioł gazowy, to po co udziwniasz to wszystko i nie zrobisz tak jak powinno być zrobione, kocioł i jako wspomaganie kominek, koszty instalacji dokładnie te same, oszczędności także, to po co komplikować sobie życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibicwikla 03.03.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Też tak uważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymonmw1 03.03.2006 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Nie rozważałem jeszcze dokładnie sposobu inslacji. Chodziło mi bardziej o to czy sam pomysł na ogrzewanie kominkiem z płaszczem i gazem jest rozsądnym pomysłem na podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibicwikla 03.03.2006 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Szymonmw1: nie chodzi o żródło ciepła tylko o sposób jego dystrybucji z zastrzeżeniem, że każde żródło ma swoja specyfikę i ograniczenia, tzn. zdaj sie na dobrego instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 03.03.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 ale z mojego doświadczenia wynika ,że i tak trzeba kontrolowac temp w płaszczu wodnym. A po co?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 03.03.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Podoba mi sie toto, ale wątpie aby kominek mógłbyć jedynym źródłem ciepła w domu i to nie tylko z powodu przepisów. No to ja należę do tych, którzy nawet w te 30 stopniowe mrozy ogrzewają chałupę tylko kominkiem z płasczem!!! I czynię to do tej pory. A przpisy powiedzieć, że "nie dopuszczają" to raczej nadużycie. Przepisy raczej po prostu nie przewidziały takiego rozwiązania, tak bym to ujął. Podłogówka + kominek to fantastyczne rozwiązanie (mam też grzejniki), rozwiązanie o którego zaletach w takiej konfiguracji nawet nie myślałem. Chodzi o to, że podłogówka wraz ze swoją dużą ilością betonu, stanowi piękny "grzejnik" akumulacyjny. Kiedy palę (zależy) ok. 6 godz. na dobę to w salonie mam stałą (ze zwyżką podczas palenia, bo tam stoi kominek) temperaturę 21 sopni (21-22). Nawet po kilkunastu godzinach po wygaszeniu kominka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibicwikla 03.03.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 senser:( z całym szacunkiem dla Elity)-nie powiesz chyba ,że nie uda się zagotować wody w kominku z płaszczem wodnym(jak się uprzesz)-chyba że masz ogromniasty bufor i nie mów ,że :chyba jak wyłączą prąd. Ale obiecuje że to sprawdze na "żywym organiźmie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 03.03.2006 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 ja Panów bardzo przepraszam, ale musze sie upewnić - czy po drodze pomiędzy kominkiem a podłogówką nie powinien stac ogromny bufor rzędu 1000-1500l żeby to miało sens? To znaczy pytam konkretnie o temp, zasilenia podłogówki i czas do wystygnięcia tego co kominek nam podgrzał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 03.03.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 senser:( z całym szacunkiem dla Elity)-nie powiesz chyba ,że nie uda się zagotować wody w kominku z płaszczem wodnym(jak się uprzesz)-chyba że masz ogromniasty bufor i nie mów ,że :chyba jak wyłączą prąd. Ale obiecuje że to sprawdze na "żywym organiźmie" Jak się uprzesz, tylko po co się upierać?? Powiem wam/ci tak, palę w nim dokładnie chyba od 2005.10.29 CODZIENNIE i ani razu go nie zagotowałem!! Po prostu podkładałem tak jak na to rozsądek pozwala i nigdy specjalnie przy nim nie spałem i dodam też, że CODZIENNIE tuż przed spaniem dokładamy jeszcze raz i...śpimy, znów nie zagotowany ani razu... Zaraz napiszesz "A jeśli jakimś cudem się zagotuje", wtedy zadziałają mechanizmy zabezpieczające (mówię o instalacji wykonanej zgodnie ze sztuką, czyli układ otw. z autmomatycznym uzupełnieniem układu w zimną wodę + odpływ wody do kanalizy lub na zew.) a prąd...Raczej nikt nie pzowoli sobie na taki luksus, aby pozostawić pusty dom z palącym się kominkiem....raczej... I proszę, daruj sobie wycieczki do Elity... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 03.03.2006 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Senser zależy ile kto ma mieć podłogówki a ile grzejników. Na poczštku było info że "ogrzewanie podłogowe z kilkoma grzejniczkami"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymonmw1 03.03.2006 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Nie dodałem jak się okazało dość istotnej wiadomości, iż to wodne miałobybyć zalane w płycie fundamentowej. Jak się okazuje nie jest to zalecane. Więc połączenie płyty fundamentowej i podłogowego musiałbym wykonać na "egalettcie" z zastosowaniem wymienników woda-powietrze.Oczywiści megabufory i wszystkie takie-tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibicwikla 03.03.2006 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Coś na siłę chcesz sobie maksymalnie skomplikować ten układ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts