Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wodne podłogowe z kominka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie jest tak: piec olejowy 2-funkcyjny, ok60 m2 podłogówki i 10 grzejników(poddasze i sypialnie na dole) . Podłogówka z zaworem trójdrogowym(mieszacz). Do tego jako wspomaganie kominek z płaszczem wodnym 18kw w układzie otwartym z naczyniem wzbiorczym. Kominek wpięty jest w układ przez wymiennik ciepła i zasila piec gorącą wodą-wtedy palnik nie włącza się a automatyka pieca przez pompy obiegowe rozdziela tę wodę . Nie pale w kominku-palnik grzeje wodę i odwrotnie. Nie możesz zasilić podłogówki wodą o temp. powyżej 50 C, dlatego ryzykowne a wrecz niemożliwe jest wpięcie kominka z płaszczem wodnym bezpośrednio.Mój układ jest dosyć kosztowny i skomplikowany -ale działa bez zarzutów. Teraz np. kiedy jeszcze nie mieszkam-pale samym kominkiem i testuje sobie ten system. Podoba mi sie toto, ale wątpie aby kominek mógłbyć jedynym źródłem ciepła w domu i to nie tylko z powodu przepisów.

Ale są tu wielcy tego forum- spece od hydrauliki, którzy coś sensownego doradzą

Dlatego lepiej wpiąć kominek przed kotłem-zasilić cały system ta wodą-nadmiar mocy odbiora wtedy grzejniki iCWU, ale z mojego doświadczenia wynika ,że i tak trzeba kontrolowac temp w płaszczu wodnym.

No tak ale jeœli kominek ma 18kW mocy i nagle ograniczysz mu odbiór z 15 do 5 kW (dużo podłogówki jak zrozumieałem) to nie ma siły żeby się nie zagotował...

Zawsze sie znajdą argumenty przeciw. Dla mnie to też jest zły pomysł -wpinać kominek pod samą podłogówkę i to jeszcze z mieszaczem, ale mozna to zrobić tak że bedzie działało ok-u mnie tak jest. Nie zamierzam rozniecać kolejnych waśni z "programowymi wrogami"kominków z płasczem wodnym. :lol:

jednego nie rozumiem, skoro będzie kominek z płaszczem wodnym i kocioł gazowy,

to po co udziwniasz to wszystko i nie zrobisz tak jak powinno być zrobione,

kocioł i jako wspomaganie kominek, koszty instalacji dokładnie te same, oszczędności także,

to po co komplikować sobie życie

Podoba mi sie toto, ale wątpie aby kominek mógłbyć jedynym źródłem ciepła w domu i to nie tylko z powodu przepisów.

No to ja należę do tych, którzy nawet w te 30 stopniowe mrozy ogrzewają chałupę tylko kominkiem z płasczem!!!

I czynię to do tej pory.

A przpisy powiedzieć, że "nie dopuszczają" to raczej nadużycie. Przepisy raczej po prostu nie przewidziały takiego rozwiązania, tak bym to ujął.

Podłogówka + kominek to fantastyczne rozwiązanie (mam też grzejniki), rozwiązanie o którego zaletach w takiej konfiguracji nawet nie myślałem.

Chodzi o to, że podłogówka wraz ze swoją dużą ilością betonu, stanowi piękny "grzejnik" akumulacyjny.

Kiedy palę (zależy) ok. 6 godz. na dobę to w salonie mam stałą (ze zwyżką podczas palenia, bo tam stoi kominek) temperaturę 21 sopni (21-22). Nawet po kilkunastu godzinach po wygaszeniu kominka...

senser:( z całym szacunkiem dla Elity)-nie powiesz chyba ,że nie uda się zagotować wody w kominku z płaszczem wodnym(jak się uprzesz)-chyba że masz ogromniasty bufor i nie mów ,że :chyba jak wyłączą prąd. Ale obiecuje że to sprawdze na "żywym organiźmie"

Jak się uprzesz, tylko po co się upierać??

Powiem wam/ci tak, palę w nim dokładnie chyba od 2005.10.29 CODZIENNIE i ani razu go nie zagotowałem!! Po prostu podkładałem tak jak na to rozsądek pozwala i nigdy specjalnie przy nim nie spałem i dodam też, że CODZIENNIE tuż przed spaniem dokładamy jeszcze raz i...śpimy, znów nie zagotowany ani razu...

Zaraz napiszesz "A jeśli jakimś cudem się zagotuje", wtedy zadziałają mechanizmy zabezpieczające (mówię o instalacji wykonanej zgodnie ze sztuką, czyli układ otw. z autmomatycznym uzupełnieniem układu w zimną wodę + odpływ wody do kanalizy lub na zew.) a prąd...Raczej nikt nie pzowoli sobie na taki luksus, aby pozostawić pusty dom z palącym się kominkiem....raczej...

I proszę, daruj sobie wycieczki do Elity...

Nie dodałem jak się okazało dość istotnej wiadomości, iż to wodne miałobybyć zalane w płycie fundamentowej. Jak się okazuje nie jest to zalecane. Więc połączenie płyty fundamentowej i podłogowego musiałbym wykonać na "egalettcie" z zastosowaniem wymienników woda-powietrze.Oczywiści megabufory i wszystkie takie-tam.