Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wodne podłogowe z kominka

Recommended Posts

Nie dodałem jak się okazało dość istotnej wiadomości, iż to wodne miałobybyć zalane w płycie fundamentowej. Jak się okazuje nie jest to zalecane. Więc połączenie płyty fundamentowej i podłogowego musiałbym wykonać na "egalettcie" z zastosowaniem wymienników woda-powietrze.Oczywiści megabufory i wszystkie takie-tam.

jestem pełen uznania :lol: :lol: :lol:

naprawdę chylę czoło,

i jeszcze coś, musisz mieć masę kasy,

i to nie jest wyrzut, chwała Ci za to,

ale marnotrawienie tej kasy to już grzech,

weź sobie porządnego instalatora, pokaż mu projekt, niech Ci zaproponuje sposób ogrzewania Twojego domu,

jak na razie nie wiesz nic, i nie bierz tego do siebie, masz pełne prawo nie wiedzieć, ale nie ucz się na forum,

na forum możesz później konsultować rozwiązania

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dokleje sie jak mozna :roll:

piszecie tu tez o mieszaczach czyli zaworach mieszajacych czy jak tam to zwa,ale podstawowe pytanie,uklad piec, pompa i od pompy rozdzial na grzejniki i przez mieszacz podlogowka,czy musi byc jeszcze jedna pompa do tej podlogowki,czy wystarczy zawor zwrotny??? slyszalem juz pare wersji i kazda inna,no a jak jeszcze kominek z plaszczem to paru znajde co powiedza ze 3m pompy a i znajde ze tylko 1 :o

Fachowcy co sa tu na forum,jak to z tym jest? 2 pompa do podlogowki czy tylko zaworek zwrotny??

każdy układ powinien mieć swoją pompę,

i tak jak masz kocioł wiszący to jedną pompę już masz zainstalowaną, potrzebna Ci jest druga do podłogówki,

w przypadku kotła stojącego,

potrzebujesz albo dwie, albo trzy pompy, jedną na układ grzejnikowy, drugą do podłogówki, trzecią ewentualnie ładującą zasobnik cwu

gdy chcesz wspomagać co, kominkiem, dochodzą dodatkowo dwie pompy, jedna do centralnego, druga do ładowania cwu

każdy układ powinien mieć swoją pompę,

i tak jak masz kocioł wiszący to jedną pompę już masz zainstalowaną, potrzebna Ci jest druga do podłogówki,

w przypadku kotła stojącego,

potrzebujesz albo dwie, albo trzy pompy, jedną na układ grzejnikowy, drugą do podłogówki, trzecią ewentualnie ładującą zasobnik cwu

gdy chcesz wspomagać co, kominkiem, dochodzą dodatkowo dwie pompy, jedna do centralnego, druga do ładowania cwu

Wiedzialem ze mozna na was liczyc :D tej wersji nie slyszalem a jest najbardziej sensowna,dzieki

Slawciol kopnij w d...ę tego fachowca.

Czy przypadkiej nie jesteś z rejonu Małego??? - zwróć się do Niego, to Ci pomoże.

to wlasnie zrobilem,maly jest zajety,ma ful roboty(z tego co wiem),no moze sie myle,ale dopiero na wiosne bede chcial to zrobic.poodlogowki niestety nie uzywam,bo nie mam ani mieszacza ani 2 pompy zamontowanej do tego obwodu,a z malym bede musial sie skontaktowac do tej roboty.

Grzesiek dzięki za zaufanie.

Slawciol - jedna pompa do CO, druga (jeśli układ nie na RTL tylko np ESBE) do podłogówki (miesza wciąż wodę w podłogówce) i trzecia(choć niekoniecznie - czasem wystarcza ogranicznik np z kapilarą-zalezy jak toto wygląda ) do CWU.

Grzesiek dzięki za zaufanie.

Slawciol - jedna pompa do CO, druga (jeśli układ nie na RTL tylko np ESBE) do podłogówki (miesza wciąż wodę w podłogówce) i trzecia(choć niekoniecznie - czasem wystarcza ogranicznik np z kapilarą-zalezy jak toto wygląda ) do CWU.

:D sie na wiosne,ok? U mnie nie ma RTL-u ale nie wiem co to jest ESBE,u mnie jest tylko trujnik od pionu i zaworki do podlogowki,piec mam 2-funkcyjny.

Dla mnie to też jest zły pomysł -wpinać kominek pod samą podłogówkę i to jeszcze z mieszaczem, ale mozna to zrobić tak że bedzie działało ok-u mnie tak jest. Nie zamierzam rozniecać kolejnych waśni z "programowymi wrogami"kominków z płasczem wodnym. :lol:

Witam. Po przejrzeniu forumwnioskuję że kominek z płaszczem do podłogówki i grzejników powinien być połączony poprzez wymiennik. Ale mój znajomy nie ma zamontowanego wymiennika i wszystko mu działa już 3 lata. Ma podłogówkę i kilka grzejników, jedna pompka. Oczywiście cały układ jako otwarty. Czy waszym zdaniem warto - czy lepiej zastosować wymiennik. Jeżeli tak to czemu?

a ja nie wiedziałem, że centralne robi się na parę lat :o

zawsze wydawało mi się, że powinno chodzić conajmniej kilkanaście :roll:

chciażby z tego powodu nie warto eksperymentować,

jak sądzisz, że to jest prawidłowo, to dlaczego się pytasz, i dlaczego tak się nie robi,

czyżby inni byli niegramotni?

to, że coś działa teraz, wcale nie znaczy, że będzie działać za parę lat,

jak Cię stać robić centalne w krótszych okresach czasu, to rób,

w końcu to przecież Twoja kasa,